FOOD & DRINK

Του Δημήτρη Λοττίδη

Η ώρα του κυπριακού κρασιού


Αν μας έλεγε κάποιος πριν δέκα χρόνια πως θα φτάναμε στο σημείο κάθε χρόνο να εξαντλείται η παραγωγή κυπριακού κρασιού, θα τον βγάζαμε τουλάχιστον ονειροπόλο. Με κύριο άξονα τον τουρισμό και την απαίτησή του για ντόπιο ποιοτικό κρασί με γηγενείς ποικιλίες, η αναγέννηση του αρχαιότερου αμπελώνα στον κόσμο είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη: ξεριζώνονται στην κυριολεξία εισαγόμενες ποικιλίες και στη θέση τους φυτέυονται ντόπιες. Μαραθεύτικο και Ξυνιστέρι μαζί με το Μαύρο κυριαρχούν σε ποσότητες. Δίπλα τους αναβιώνουν άλλες ξεχασμένες ρίζες: Μωροκανέλλα και Σπούρτικο στα λευκά και Γιαννούδι, ο νέος πρίγκιπας στο κόκκινο. Το ταξίδι του νέου κυπριακού κρασιού τώρα ξεκινά, με τους νεους αμπελουργούς και οινοποιούς να πειραματίζονται τόσο στο αμπέλι όσο και στα βαρέλια. 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ


Tags: Wine, Cyprus, traditional, αμπελώνες, κρασί, ποιότητα

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)