FOOD & DRINK

Για brunch στην αυλή της Κίκας

Σταύρη Φράγκου


Ένα πρωινό, ξεκινήσαμε από τη Λευκωσία με την Ειρήνη και τον Νέαρχο με προορισμό το Kika’s Garden στην Καλλέπεια, στην Πάφο. Έναν προορισμό για τον οποίο θέλαμε να μάθουμε περισσότερα, πέραν από το γευστικό πρωινό: αναρωτιόμασταν ποια ήταν η Κίκα πριν να δημιουργήσει τον δικό της παράδεισο. Η Λευκωσία από το περασμένο καλοκαίρι είχε βουίξει για μια κυρία που κάνει το καλύτερο brunch στην Καλλέπεια. Πού; Στην Καλλέπεια. Πού είναι αυτό; Είναι χωριό η Καλλέπεια ή περιοχή; Και τι το διαφορετικό έχει; Ο αστικός μύθος που πρόλαβε να δημιουργηθεί μιλούσε για μια ασυνήθιστη γυναίκα και για ένα ασυνήθιστο brunch. Τα στόματα των σαλονιών της πόλης μιλούσαν για μυρωδιές, χαμένες γεύσεις, για κέικ από κολοκύθα, λιαστές ντομάτες, μαρμελάδες, τσουρέκια, ψωμί με μέλι, όλα βγαλμένα από σπιτική κουζίνα. Σε μια εποχή με χιλιάδες επιλογές για φαγητό, οι οποίες καταλήγουν στο να μην υπάρχει καμία που να ξεχωρίζει, η ιστορία της Κίκας, της αρχόντισσας της Καλλέπειας, ήταν αρκετή για να ξεσηκωθούμε από την πόλη.

Μόλις φτάσαμε, η Κίκα και η κόρη της Μάρλε μάς υποδέχτηκαν με μεγάλο χαμόγελο και μάς αγκάλιασαν σαν να ήμασταν οικογένεια. Μόλις μπεις στο σπίτι, καταλαβαίνεις πόση αγάπη διαχέεται παντού, καθώς με τα λόγια τους οι δύo κυρίες σε κάνουν να ξεχάσεις ότι αυτή
είναι η πρώτη σου επίσκεψη· αυτή ήταν και η στιγμή όπου αντιλήφθηκα ότι όσα θα ακούσω θα με κάνουν να αντιμετωπίζω διαφορετικά τη ζωή, με περισσότερη αγάπη. Το Kika’s Garden είναι «βυθισμένο» μέσα στα καταπράσινα βουνά της Πάφου, με τραπέζια όμορφα
διακοσμημένα με λουλούδια από τον κήπο, με jazz μουσική να παίζει στο βάθος να σε ταξιδεύει σε άλλους κόσμους. Το πρόγευμά μας ήταν ήδη έτοιμο, φτιαγμένο με βιολογικά υλικά και πολλή αγάπη: τσουρέκι, κέικ κολοκύθας από τις κόκκινες κολοκύθες που είναι στην αυλή, ψωμί με μέλι, παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί, όλα να ψήνονται στον ξυλόφουρνο, περισσότερες από 10 μαρμελάδες (κουμκουάτ, 3 εσπεριδοειδή, καϊσί, μαραπέλλα, περγαμόντο και πορτοκάλι, σύκο, φραγκόσυκο, βερίκοκο, αχλάδι, μόσφιλο), φρέσκια αναρή, χαλούμι, σταφίδες, χαρουπόμελο και σύκα φτιαγμένα από την ίδια, φρέσκος χυμός πορτοκάλι, ξηροί καρποί, τσάι και καφέδες. Ακόμη, από το τηγάνι της Κίκας και της Μάρλε σερβίρονται αβγά, μπέικον, μανιτάρια, τυρί όλα αυτά που σε κρατούν χορτάτο όλη την ημέρα. Μόλις αρχίσαμε το φαγητό και τα σχόλια για το πόσο διαφορετικές είναι οι γεύσεις, εκείνη μάς διακόπτει λέγοντας "να φανταστείτε ότι δεν
ήξερα να βράσω αβγό όταν παντρεύτηκα".

Στον παράδεισο της Κίκας
Η Κίκα πιστεύει ότι ο χώρος αυτός, εκτός από το καλό κλίμα, έχει και θετική ενέργεια αφού όποιος το επισκέπτεται δεν θέλει να φύγει. Η χρήση τοπικών και βιολογικών προϊόντων είναι κάτι που στηρίζει και προσπαθεί να πείσει και τον κόσμο  που την επισκέπτεται να πράξει το ίδιο. «Όλα είναι θέμα γεύσης και ποιότητας. Η κυπριακή γη έχει πλούσια στοιχεία και παράγει αγνά προϊόντα με υπέροχες γεύσεις», προσθέτει η Μάρλε. «Ο κόσμος, εκτός από αυτά, θέλει αγάπη. Τού λείπει αυτό το πράγμα. Όταν τού προσφέρεις κάτι, πρέπει να έχει αγάπη». Το Kika’s Garden είναι ανοιχτό τέσσερεις φορές την εβδομάδα, Πέμπτη έως Κυριακή 9.30 π.μ. -2.00 μ.μ., με τον κόσμο να μένει εκεί μέχρι το απόγευμα απολαμβάνοντας στιγμές ηρεμίας. Για να το επισκεφτείς, πρέπει να κάνεις κράτηση καθώς τα προϊόντα είναι φρέσκα και το προσωπικό είναι μόνο η κυρία Κίκα και η Μάρλε. 

Οι περισσότεροι που επισκέπτονται το Kika’s Garden προέρχονται από τη Λευκωσία (η οποία τούς στήριξε από την πρώτη στιγμή), τη Λάρνακα, τη Λεμεσό ενώ τώρα άρχισαν να έρχονται και επισκέπτες από την Πάφο. Επιπλέον, υπάρχουν και σταθεροί πελάτες οι οποίοι είναι ξένοι, κυρίως Εβραίοι και Άγγλοι. Οι περισσότεροι που το επισκέπτονται είναι νεαροί και έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν τη μοναδικότητα των παραδοσιακών προϊόντων και «διψούν» για την παράδοση. Μάλιστα, ζητούν να αγοράσουν τα προϊόντα, όπως τις μαρμελάδες, το pumpkin bread (το οποίο έχει φτάσει μέχρι και το Ισραήλ και τη Γερμανία) αλλά και το χωριάτικο ψωμί. Μέσα από το Kika’s Garden, η ίδια η Κίκα κερδίζει από την επαφή που έχει με τους επισκέπτες της, την αγάπη που δίνει και παίρνει αλλά και την ικανοποίηση από τα σχόλιά τους. Στα μελλοντικά σχέδια ανήκει η δημιουργία μιας φάρμας όπου μικροί και μεγάλοι θα περνούν μοναδικές στιγμές γεμάτες από όμορφες και οικογενειακές εμπειρίες με άρωμα παράδοσης.

Αφού ο κάθε επισκέπτης τελειώσει από το φαγητό, η Κίκα διαβάζει τα angel cards, τα οποία απλώνει στο τραπέζι. Ο επισκέπτης συγκεντρώνεται σε κάτι που τον απασχολεί αυτή την εποχή, επικαλείται τον φύλακα άγγελό του, επιλέγει μια κάρτα και μετά διαβάζει από το βιβλίο πώς να αντιμετωπίσει αυτό που τον απασχολεί. Μετά από τα angel cards, η κυρία Κίκα μάς μάλωσε γιατί αφήσαμε αρκετό φαγητό στο πιάτο μας και μάς ετοίμασε όλο το τραπέζι σε πακέτο γιατί δεν θέλει να φεύγει κανείς χωρίς το φαγητό του. Εκτός από αυτά, μάς έδωσε και φρούτα για τον δρόμο «για να έχουμε δυνάμεις», όπως μάς είπε… Κατά την επιστροφή μας όλα ήταν διαφορετικά: εισπράξαμε άπλετη αγάπη, πήγαμε ως πελάτες στο Kika’s Garden και νιώσαμε ότι φύγαμε σαν να είμαστε φίλοι τους πλέον. Είναι αλήθεια ότι νιώθεις σαν να είσαι στην αυλή της γιαγιάς και απολαμβάνεις την παράδοση στο πιάτο σου, ακούγοντας ιστορίες οι οποίες σε κάνουν να δεις την επόμενη μέρα με διαφορετική ματιά…


Tags: Kika’s Garden, Kika, Πάφος, Καλλέπεια, brunch, πρόγευμα, Κύπρος, Κίκα, Μάρλε, going out, wiz, wiz guide

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)