ΥΓΕΙΑ

6 τροφές για να αντιμετωπίσετε την υψηλή χοληστερίνη με φυσικό τρόπο!

Μυρτώ Τριχείλη


Όπως μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της χοληστερίνης, έτσι και μια υγιεινή δίαιτα πλούσια σε φυσικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της! Αν οι τιμές σας είναι λίγο έως πολύ "τσιμπημένες" ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα τροφών που μπορείτε να καταναλώνετε, έτσι ώστε να περιορίσετε τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επιπλοκών:

1. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Έτσι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια μπορούν να σας βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Απλά, αποφύγετε τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς και μην υπερβαίνετε τα 40γρ την ημέρα, επειδή οι ξηροί καρποί έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

2. Σπανάκι

Το σπανάκι όπως και τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχει λουτείνη, μια ουσία που μας προστατεύει από το έμφραγμα, αφού κρατάει τις αρτηρίες μας «καθαρές» από τη χοληστερίνη. Μισή κούπα σπανάκι την ημέρα, είναι ότι πρέπει για να διατηρήσετε την χοληστερίνη σας στα σωστά επίπεδα. Για την καλύτερη απορρόφηση της λουτείνης προσθέστε 1 κουταλάκι ελαιόλαδο.

3. Προϊόντα με στερόλες και στανόλες

Αρκετά προϊόντα ενισχύονται κατά τη διαδικασία παρασκευής τους με φυτικές στερόλες και στανόλες. Αυτά τα πολύτιμα συστατικά θα τα βρείτε κυρίως σε μαργαρίνες, μπάρες δημητριακών, χυμούς πορτοκαλιού και σοκολάτες. Οι στερόλες και οι στανόλες σε ποσότητα 2 γραμμαρίων την ημέρα μειώνουν την LDL χοληστερίνη περίπου κατά 10%.

4. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλα έλαια, το ελαιόλαδο δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε χημική επεξεργασία. Λόγω της τάσης του να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, το ελαιόλαδο αποτελεί μια υγιεινή εναλλακτική λύση σε κορεσμένα λίπη όπως το βούτυρο, το φοινικέλαιο και ορισμένα φυτικά έλαια.

5. Μαύρο και πράσινο τσάι

Τόσο το μαύρο, όσο και το πράσινο τσάι περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ρίχνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Το πράσινο τσάι περιέχει συνήθως περισσότερες από αυτές τις αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς προέρχεται από φύλλα δεν έχουν υποστεί ζύμωση και είναι λιγότερο επεξεργασμένα.

6. Μήλο, σταφύλι, φράουλα, εσπεριδοειδή: 

Τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε πεκτίνη, έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών που συμβάλλουν στη μείωση της LDL χοληστερίνης.


Tags: υγεία, διατροφή, γυναίκα, οργανισμός, woman, health, food, tips, diet, natural

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)