ΥΓΕΙΑ

Ζουν περισσότερο όσοι έχουν σκύλο!

Κατρίνα Πίτρακκου


  • Η ιδιοκτησία σκυλιών, σύμφωνα με νέα έρευνες, είναι μια μορφή φυσικής ασφάλισης που προσφέρει υγεία και μακροζωία, μαζί με την αγάπη και την συντροφικότητα.

    Η ιδιοκτησία σκυλιών, σύμφωνα με νέα έρευνες, είναι μια μορφή φυσικής ασφάλισης που προσφέρει υγεία και μακροζωία, μαζί με την αγάπη και την συντροφικότητα.

H συντροφιά ενός κατοικίδιου ίσως τελικά είναι μια καλή επένδυση ζωής σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψη ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν αυξημένα τα επίπεδα υγείας και μακροζωίας γεγονός που οφείλεται στον τετράποδο φίλο τους. 

Σύμφωνα με μια νέα  μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports στις 17 Νοεμβρίου, η ιδιοκτησία σκύλου συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.  Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με την υγεία 3,4 εκατομμυρίων Σουηδών, ηλικίας 40-80 ετών καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 36% στους ιδιοκτήτες σκύλων που ζουν μόνοι,  αλλά και κατά 15% σ' αυτούς με οικογένεια ή σύντροφο.

«Στον γενικό πληθυσμό (τόσο μονογονεϊκοί όσο και μη), οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και κατά 23% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό θάνατο κατά τη διάρκεια των 12 ετών παρακολούθησης», σημειώνει ο επιδημιολόγος Tove Fall του Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων ζουν περισσότερο επειδή τα κατοικίδια ζώα παρέχουν ένα είδος κοινωνικής στήριξης και κίνητρο για τους ανθρώπους τους να είναι πιο δραστήριοι σωματικά. Ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες σκύλων βγήκαν περισσότερο και είχαν περισσότερη κοινωνική αλληλεπίδραση από εκείνους χωρίς σκύλους. 


Tags: σκύλος, υγεία