ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

του Ανδρέα Τέρλα

Ανδρέας Τρικωμίτης: The Iron Man


Ο Κύπριος πρωταθλητής ασχολείται με το πιο άγριο άθλημα -γνωστό και ως Μixed Μartial Αrts, όπου μονομαχεί με αντιπάλους μέσα σε κλουβί. Ο Ανδρέας Τρικωμίτης μάς μιλά για τη μεγάλη του επιτυχία, το μέλλον του στο άθλημα και μας κάνει περήφανους για ακόμα μια φορά… 

Σε ποια φάση της ζωής σου σε πετυχαίνουμε;

Βρίσκομαι σε μια αρκετά καλή φάση της ζωής μου, αφού πολλοί από τους στόχους μου έχουν πραγματοποιηθεί. Έχω τελειώσει τις σπουδές μου στη Διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Manchester της Αγγλίας και τώρα μπορώ να αφιερώσω όλο μου το χρόνο στο M.M.A (Mixed Martial Arts). Έχω κατακτήσει τον πολυτιμότερο τίτλο στο ημιεπαγγελματικό επίπεδο του MMA και τώρα προετοιμάζομαι εδώ και αρκετό καιρό στην Αγγλία για τους επόμενούs μου επαγγελματικούς Αγώνες, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Όλα ξεκίνησαν από κάπου αλλού. To Judo πώς προέκυψε στη ζωή σου;

Ο κύριος λόγος που ασχολήθηκα αρχικά με το Judo ήταν ο παππούς μου Αντρέας Τρικωμίτης, τον οποίο θαύμαζα πολύ, ήταν πρωταθλητής και αήττητος στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Σε ηλικία 4 ετών άρχισα να ασχολούμαι με το Judo και με την ενόργανη γυμναστική κάνοντας καθημερινές προπονήσεις και στα δύο αθλήματα. Στην πορεία εντάχθηκα στις τάξεις του πρωταθλητισμού και στα δύο αθλήματα πραγματοποιώντας μεγάλες επιτυχίες και κατακτώντας πολλά μετάλλια στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το Judo το συνέχισα μέχρι και τις σπουδές μου.

Όταν ξεκίνησες περίμενες ότι θα έφτανες σε αυτό το σημείο;

Όταν από παιδί ξεκινάς και ασχολείσαι σοβαρά με τον πρωταθλητισμό και αγαπάς αυτό που κάνεις σίγουρα θα πετύχεις. Θεωρώ ότι αν το θελήσεις πάντα υπάρχει συνέχεια, γιατί μαθαίνεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής που σου γίνεται βίωμα και η συνέπεια που σε διακατέχει λόγω πρωταθλητισμού σε ωθεί να προχωράς, αφού δεν επαναπαύεσαι σε μετριότητες. Έφτασα να εξασφαλίσω μια θέση για να αγωνιστώ στην Ολυμπιάδα Νέων, όπου και πέτυχα να διακριθώ στους καλύτερους 16 του κόσμου. Επιπλέον, έχω κερδίσει μετάλλια εκπροσωπώντας την Κύπρο μας σε κάποιες από τις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις νέων στον κόσμο. Ξεκινώντας δεν ήξερα ακριβώς που θα φτάσω. Σίγουρα, όμως, ήξερα ότι ήθελα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Το ίδιο ισχύει και για το Μ.Μ.Α.

Οι διακρίσεις και τα βραβεία πότε ξεκίνησαν να έρχονται;

Από πολύ μικρή ηλικία και για σειρά ετών ήμουν πρωταθλητής Κύπρου στο Judo σε διάφορες κατηγορίες και εκπροσώπησα την Κύπρο στο εξωτερικό σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο με επιτυχία.  Επιπλέον, συμμετείχα στην Ολυμπιάδα Νέων. Παράλληλα, ανακηρύχθηκα πρωταθλητής Κύπρου στην ενόργανη γυμναστική το 2001 και 2002. Το 2013 έλαβα μέρος σε μια πολύ μεγάλη διοργάνωση M.M.A, όπου ήμουν ο κύριος Αγώνας του ημιεπαγγελματικού και κατάφερα να κερδίσω έναν πολύ σπουδαίο και πολύ δυνατό Άγγλο αθλητή. Αυτή η νίκη μού έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ το 2014 ενάντια στον Νο1 στην κατάταξη αθλητή του MMA στην Αγγλία. Ο αγώνας πήρε μέρος λίγους μήνες αργότερα και μετά από μήνες απίστευτα σκληρής δουλειάς και προετοιμασίας κατάφερα να νικήσω τον καλύτερο αθλητή της χρονιάς μου. Ο συγκεκριμένος αγώνας σχολιάστηκε πολύ στον χώρο του M.M.A και η αιτία ήταν οι εντυπωσιακές λαβές του Judo που χρησιμοποίησα ενάντια στον αντίπαλό μου και, συγκεκριμένα, η τεχνική του «Kata Guruma», που χρησιμοποιήθηκε από εμένα για πρώτη φορά στην ιστορία του M.M.A. Ακολούθως, η διοργάνωση μού απένειμε το βραβείο του καλύτερου αγώνα της βραδιάς και το ψευδώνυμο «Judo Bad Man». Τον Νοέμβριο του 2015 κέρδισα το Title Elimination Fight και το βραβείο του καλύτερου αγώνα της βραδιάς για ακόμη μία φορά ενάντια σε έναν από τους κορυφαίους Άγγλους του αθλήματος. Στις 26 Νοεμβρίου του 2016 αγωνίστηκα για τον πιο πολύτιμο τίτλο στο επίπεδό μου, ενάντια στον πρωταθλητή Ιρλανδίας, τον οποίο κέρδισα με ομόφωνη απόφαση, αφού επικράτησα και στους 5 γύρους και ανακηρύχθηκα ως Νέος Πρωταθλητής Αγγλίας. Μετά τον τελευταίο μου αγώνα που κέρδισα τον τίτλο, αποφάσισα να αγωνιστώ σε επαγγελματικό επίπεδο. Είχα το επαγγελματικό μου ντεμπούτο στο Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον ενός κορυφαίου αθλητή που ήταν αήττητος ημιεπαγγελματιας με πολύ καλές ικανότητες από τη Τσεχία. Κατάφερα μετά από πολλή σκληρή δουλειά να κερδίσω με καταστροφικό τρόπο.

Στην Κύπρο το Μ.Μ.Α είναι κάθε άλλο παρά δημοφιλές. Πώς επέλεξες να ασχοληθείς με αυτό τον χώρο, γνωρίζοντας ότι η επιτυχία βρίσκεται στο εξωτερικό;

Επέλεξα τις Μικτές Πολεμικές Τέχνες, γνωστές ως Μ.Μ.Α. (Μixed Martial Arts) ανεξάρτητα αν είναι δημοφιλές άθλημα στην Κύπρο ή όχι, γιατί είναι ένα πολύ μαχητικό άθλημα που συμπεριλαμβάνει πολλά μαχητικά αθλήματα και πολεμικές τέχνες μαζί, είναι ενδιαφέρον και συγκλονιστικό άθλημα. Όταν οι κανόνες του Judo άλλαξαν, δεν θέλησα να αλλάξω τον τρόπο που πάλευα για τόσα χρόνια, οπότε αποφάσισα να ακολουθήσω κάτι διαφορετικό.

Ένας τόσο νεαρός αθλητής, όπως είσαι εσύ, πόσο εύκολα μπορεί να διαχειριστεί την επιτυχία;

Πιστεύω όταν είσαι ένας ισορροπημένος πειθαρχημένος αθλητής, που η επιτυχία δεν ήρθε ξαφνικά αλλά μέσα από την πολύχρονη σκληρή δουλειά μετά από αρκετά χρόνια, τότε δεν είναι τίποτα άλλο από την επιβράβευση των κόπων του. Αυτού του είδους η επιτυχία είναι εντελώς διαχειρίσιμη και την αντιμετωπίζεις ταπεινά σαν ύστατη ηθική ικανοποίηση. Υπάρχει και η άλλη πλευρά όπου κάποιοι αθλητές επιδιώκουν τον εύκολο και γρήγορο δρόμο παλεύοντας με αθλητές πολύ χαμηλού επιπέδου. Το κάνουν πολύ απλά, στήνοντας κάποιους αγώνες πάνω στους οποίους φαίνονται αήττητοι ή πολύ πιο καλοί από όσο πραγματικά είναι λόγω του χαμηλού ανταγωνισμού που οι ίδιοι επιλέγουν θέλοντας να αυτοπροβληθούν. Όταν, όμως, έρθει η στιγμή να αγωνιστούν σε μεγαλύτερες διοργανώσεις επαγγελματικού επιπέδου, τότε χάνουν, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και αποτυγχάνουν οικτρά.

Την πίεση πώς τη διαχειρίζεσαι;

Η πίεση πιστεύω είναι φίλος αλλά και εχθρός μου. Με κρατά σε συναγερμό καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας μου για έναν αγώνα, ώστε να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Την χρησιμοποιώ καθημερινά στην προπόνηση για να με σπρώχνει όλο και περισσότερο γιατί τα μελλοντικά μου σχέδια δεν μου αφήνουν περιθώριο για λάθη, αφού το μεγαλύτερο όνειρό μου σχετικά με το M.M.A. είναι να αγωνιστώ στη μεγαλύτερη αυλαία, που είναι το UFC (Ultimate Fighting Championships) στην Αμερική.

Είσαι πλέον ο νέος κάτοχος του πιο σημαντικού τίτλου στο ΜΜΑ στο ημιεπαγγελματικό επίπεδο. Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματά σου μετά τη μεγάλη νίκη;

Όταν πραγματικά δουλέψεις τόσο σκληρά, τότε σίγουρα τα συναισθήματα ικανοποίησης και χαράς είναι πολύ πιο έντονα. Ένιωσα ότι όλοι οι κόποι και οι θυσίες μου δεν πήγαν χαμένα και η κατάκτηση του τίτλου με έκανε περήφανο τόσο εμένα όσο και όλη την Κύπρο. Η όλη προσπάθεια και η κατάκτηση του τίτλου με έκαναν να σκέφτομαι να συνεχίσω με περισσότερο ζήλο, υπομονή και επιμονή, για να φτάσω ακόμα πιο ψηλά και μαζί με εμένα να κάνω περήφανη την Κύπρο μoυ αλλά και χιλιάδες Κύπριους, που αγαπούν αυτό το άθλημα και χαίρονται μαζί με τις επιτυχίες μου.

Ως αθλητής του Μ.Μ.Α, ποια στοιχεία της καθημερινότητας «στερείσαι» ώστε να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

Αυτό που κάνω χρειάζεται πολλή πειθαρχία, σκληρή προπόνηση και πολλές στερήσεις. Επιπλέον, συγκεκριμένο αυστηρό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και πολλή αυτοσυγκράτηση. Στην καθημερινότητά μου είναι αναγκαίο να έχω συνέπεια και συνέχεια χωρίς να υπάρχει καθόλου περιθώριο για οποιουδήποτε είδους δικαιολογία. Κυριολεκτικά, καθημερινά χύνεται αίμα στην προπόνηση, γιατί προπονούμαι με κάποιους από τους καλύτερους αθλητές του M.M.A. στην Ευρώπη και στον κόσμο, αφού σε μερικές από τις προπονήσεις μου αθλούμαι με αθλητές του UFC. Βιώνω μια αποξενωμένη ζωή κοινωνικά, εξαιτίας της αφοσίωσης που χρειάζεται το άθλημα. Οι στερήσεις, φυσικά, δεν είναι κάτι άγνωστο για μένα. Τις βιώνω από παιδί μέσα από τον πρωταθλητισμό. Ένα παιδί του πρωταθλητισμού σίγουρα αναγκάζεται να ακολουθεί διαφορετικό τρόπο ζωής, γιατί αυτό απαιτείται για να πετύχεις. Η επιτυχία ποτέ δεν έρχεται να σε βρει τόσο απλά, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια.

Στο χώρο του ΜΜΑ υπάρχει αρκετό trash talking και προσπάθεια επηρεασμού της ψυχολογίας κάθε αντίπαλου. Πώς διατηρεί την ψυχραιμία του ένας αθλητής τόσο έξω όσο και μέσα στο ρινγκ ;

Για να διατηρήσει ένας αθλητής του ΜΜΑ την ψυχραιμία του χρειάζεται πειθαρχία. Πρέπει να ζυγίζει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο και να αντιδρά ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί. Στο οκτάγωνο μπαίνεις και κάνεις αυτό που ξέρεις καλύτερα μετά από σκληρή προετοιμασία. Ουσιαστικά, το trash talking δεν πρέπει να σε αγγίζει καθόλου, γιατί η ψυχραιμία και η καλή ψυχολογία είναι μέρος της επιτυχίας.

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα, πάνω στα οποία κτίζεις την αυτοπεποίθησή σου;

Για τον κάθε αθλητή τα στοιχεία πιστεύω με τα οποία δομεί την αυτοπεποίθησή του είναι πολλά και ιδιαίτερα και για τον καθένα διαφορετικά και ξεχωριστά. Προσωπικά, η σωστή και σκληρή προπόνηση με κρατά έτοιμο για κάθε μου αγώνα, καθώς και η πίστη στον Θεό με κάνει ακόμα πιο δυνατό.

Περίγραψέ μου μια συνηθισμένη σου μέρα. Το πρόγραμμά σου τι περιλαμβάνει;

Η ώρα 8 το πρωί ξεκινώ την πρώτη μου προπόνηση και τελειώνω στις 10 το βράδυ την τελευταία μου. Ο συνδυασμός των προγραμμάτων μου συμπεριλαμβάνει 2 με 3 προπονήσεις την ημέρα 5 με 6 φορές την βδομάδα. Η καθημερινότητά μου, πραγματικά, είναι σκληρή και για τους γύρω μου, ουσιαστικά, είμαι ένα άτομο απομονωμένο που ίσως γι’ αυτούς να μην υπάρχω. Δεν κοινωνικοποιούμαι καθόλου και αδιαφορώ για κάθετι που δεν αφορά σε αυτό που κάνω. Με πολύ λίγα πρόσωπα έχω στενή επαφή, όπως την οικογένειά μου και τη σύντροφό μου, Νάταλι Τσιαπούρα. Συγκεκριμένα, προπονούμαι σκληρά, κάνω διατροφή και ξεκουράζομαι. Ουσιαστικά, καθηλώνομαι στους στόχους μου χωρίς να αποτελώ κανένα ενδιαφέρον για τους γύρω μου.

Στην Κύπρο πώς είναι τα πράγματα όσον αφορά στον αθλητισμό; Υπάρχουν υποδομές και καλοί δάσκαλοι για να προετοιμάσουν σωστά έναν αθλητή;

Η Κύπρος πάντα είχε και θα έχει καλούς αθλητές σε πολλά αθλήματα που και αυτοί κάνουν τις προσωπικές τους προσπάθειες και θυσίες για να πραγματοποιήσουν επιτυχίες. Βρισκόμαστε σε καλά επίπεδα σε θέματα γνώσεων και καλής θέλησης. Οι υποδομές και προϋπολογισμοί για τον αθλητισμό, δυστυχώς, είναι περιορισμένα και, κατά συνέπεια, περιορίζονται και οι δυνατότητες πολλών ταλαντούχων αθλητών. Ας μη ξεχνάμε, φυσικά, ότι είμαστε ένα μικρό νησί που πάντα περνά δύσκολα. Περάσαμε και περνούμε από εισβολή και κατοχή, περάσαμε και περνούμε από οικονομική κρίση, οπότε δεν είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα. Πρέπει, φυσικά, να είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε Έλληνες με σπουδαία παράδοση στον Αθλητισμό. Ένας σημαντικός λόγος που παλεύω ενάντια στους καλύτερους αθλητές του κόσμου είναι για να τους αποδείξω ότι ως έθνος μπορούμε να δώσουμε πολύ καλά δείγματα στο εξωτερικό και να τους υπενθυμίσουμε ότι δεν είμαστε άσημοι και αδύνατοι, αλλά εμείς που διοργανώσαμε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Σπαρτιάτικο πνεύμα κυκλοφορεί ακόμα στις φλέβες μας. Πιστεύω προπονητές καλοί υπάρχουν, αλλά δεν αρκεί μόνο να έχεις γνώσεις αλλά πρέπει να γνωρίζεις και τον δρόμο προς την επιτυχία για να μπορείς να οδηγήσεις τον αθλητή σου σε αυτόν. Σε κάποια αθλήματα, όπως το Brazilian jiu-jitsu και την Πυγμαχία, εκεί βασικά που προπονούμαι στην Κύπρο πριν ξεκινήσω την προετοιμασία μου στο εξωτερικό, το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό και οι προπονητές (Andreas Achniotis) στο BJJ (AspidaTeam Renzo Gracie Nicosia) είναι εξαιρετικοί. 

Πηγή: MAN Magazine


Tags: ανδρέας τρικωμίτης