MUSTDECO ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η βιβλιοθήκη σε χρόνο… ενεστώτα


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΝΤΖΗ - COLELLA

Είτε είναι προϊόν ενός ξυλουργού, είτε μεγάλου σχεδιαστή, το πολύτιμο αυτό στοιχείο δεν αποτελεί μόνο διακοσμητική προσθήκη, αλλά αυτό που θα λέγαμε «μπούσουλα ζωής», αφού κρύβει μέσα του αμέτρητους θησαυρούς γνώσης. 

Μπορεί να ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, με τον ψηφιακό κόσμο να έχει εισβάλει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, ωστόσο κάποια πράγματα παραμένουν διαχρονική αξία. Τα ηλεκτρονικά βιβλία ήρθαν για να μείνουν, καθώς η εύκολη και άμεση πρόσβαση που προσφέρουν σε συνδυασμό με τις αισθητά μειωμένες τιμές τους σε σχέση με τα παραδοσιακά βιβλία, έθεσαν για λίγο τη βιβλιοθήκη στο παρασκήνιο. Ένας τοίχος - βιβλιοθήκη γεμάτος βιβλία, όμως, είναι μια θαυμάσια εικόνα, που μιλά από μόνη της κι έχει πολλά να πει για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Όσο κι αν μινιμαλίζει ένας χώρος, που θεωρεί τον παραδοσιακό μαξιμαλισμό φλυαρία και πλεονασμό, μια βιβλιοθήκη στο σπίτι, που είναι  σημείο φιλομάθειας, θα είναι πάντα το σημείο αναφοράς του τρόπου ζωής μας. Αν και δεν έλειψε παντελώς από το νέο στιλ ενός modus vivendi, η βιβλιοθήκη παραγκωνίστηκε για καιρό, θύμα της τάσης του λιτού και του απέριττου. Αυτή η ανυπέρβλητη αξία, που λέγεται βιβλιοθήκη, επιστρέφει δυναμικά στη διακόσμηση και κατακτά το χαμένο της έδαφος. 

Επιλεξτε σωστα
Η γκάμα προτάσεων είναι μεγάλη, αρκεί να έχουμε κατασταλάξει στο αν θα είναι δια χειρός ενός ξυλουργού ή μια εναλλακτική σχεδιαστικά άποψη μεγάλης υπογραφής. Το βασικότερο όλων είναι η ισορροπία που θέλουμε να έχει το συγκεκριμένο έπιπλο στον χώρο με τον όγκο που θα καταλαμβάνει.

Κατά παραγγελία
Οι βιβλιοθήκες sur mesure έχουν το πλεονέκτημα της απόλυτης εκμετάλλευσης κάθε εκατοστού, αφού μπορούν να κατασκευαστούν ανάλογα με την επιθυμία του ιδιοκτήτη τους και να προσαρμοστούν τέλεια παντού. Καλύπτουν κενές ζώνες, όπως το κάτω μέρος μιας σκάλας, πλαισιώνουν ένα παράθυρο ή μια μπαλκονόπορτα, μπαίνουν ψηλά ή χαμηλά, κατασκευάζονται σε σχήματα που ταιριάζουν ακριβώς στο σημείο που πρέπει να «γεμίσουν», βάφονται σε όποιο χρώμα φαντάζεστε, λειτουργούν ως διαχωριστικά σ’ ένα δωμάτιο και, στα ειδικά μελετημένα ράφια τους, χωρούν όλα τα μεγέθη βιβλίων και αντικειμένων χωρίς τους διάφορους περιορισμούς.

Έτοιμες
Οι έτοιμες βιβλιοθήκες αντιθέτως, με την άκρως γλυπτική τους διάθεση, λειτουργούν και ως ένα έργο τέχνης στο σπίτι μας, που διακοσμούν με εκκεντρικότητα και ξεχωριστό στιλ, αφού οι αναφορές σε παραδοσιακά σχήματα, υλικά και μεγέθη, είναι μικρές. Η επιλογή μιας κλασικής ή μιας μοντέρνας βιβλιοθήκης ανήκει αποκλειστικά σε σας και στις ανάγκες που θέλετε να καλύψετε.

«Διάσημες» επιλογές
Μια μικρή αναφορά σε μεγάλες εμπνεύσεις θα γίνει το κίνητρο που θα δελεάσει κι εκείνους που συνεχίζουν να κλείνουν τα βιβλία σε κούτες στη σοφίτα. Ο Σεμπάστιαν Μιζιούρεκ και η Αντριάνα Λίμπεντ, της εταιρείας Simplus Design και σε συνεργασία με την Bold Machines, εταιρεία που χρησιμοποιεί την τεχνολογία 3D, δημιούργησαν το μοντέλο Matcha, ένα αρθρωτό σύστημα τοίχου που απαρτίζεται από μεμονωμένες αποσπώμενες ενότητες, ώστε να δημιουργούν κάθε φορά διαφορετικά σχέδια, άρα και διαφορετική βιβλιοθήκη.

Η Puckman της Milanode, είναι μια φωτεινή κίτρινη βιβλιοθήκη που με χιούμορ και φαντασία, θυμίζει το γνωστό παιχνίδι, που έκλεψε τις καρδιές μας στη δεκαετία του ’80, αφού το σχήμα της είναι το κίτρινο ανθρωπάκι που κρέμεται στον τοίχο, έτοιμο να «φάει» τα πάντα…

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ
Προς τέρψιν οφθαλμών; Προς εξυπηρέτηση αναγκών; Όπως και να το δει κανείς, μια βιβλιοθήκη όχι μόνο πρέπει να υπάρχει στον χώρο μας, αλλά να βρει και αρκετούς οπαδούς που θα την ξαναγαπήσουν. Δεν δίνει νόημα μόνο στις στιλιστικά διακοσμητικές επιλογές μας, αλλά και στην οντότητά μας. Δεν υπάρχει ομορφότερο καθιστικό, από αυτό που στη θέση της τηλεόρασης θα δείτε μια όμορφη, τακτοποιήμενη βιβλιοθήκη!

COMEBACK
H βιβλιοθήκη έπεσε θύμα της τάσης του λιτού και του απέριττου και για καιρό είχε παραγκωνιστεί. Tώρα, όμως, επιστρέφει δυναμικά στη διακόσμηση και κατακτά το χαμένο της έδαφος.

Πηγή: ΤηλεΩρες

Η βιβλιοθήκη σε χρόνο… ενεστώτα