MUSTDECO ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πόμολα: ώρα για ολική ανανέωση


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΝΤΖΗ - COLELLA

Η ανατρεπτική ματιά των νέων σχεδιαστών έρχεται για να καταρρίψει την εντύπωση ότι τα πόμολα είναι αντικείμενα αποκλειστικά χρηστικά, προορισμένα μόνο ν’ ανοίγουν και να κλείνουν πόρτες, παράθυρα, συρτάρια και ντουλάπια. Εντάσσονται πλέον στον χώρο της διακόσμησης ως στοιχεία υψηλής αισθητικής, με δημιουργίες που μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν μικρά έργα τέχνης, καθώς, η απλότητα και η κομψότητά τους έχει αποβάλει κάθε είδος εντυπωσιασμού.

Ένα χερούλι μπορεί να φαίνεται ως ένα αμελητέο στοιχείο διακόσμησης, αλλά συμβάλλει έντονα στο να κάνει πόρτες, παράθυρα και ντουλάπια πολύ ξεχωριστά γιατί η αισθητική τους αξία είναι πολύ πιο μεγάλη απ’ ό,τι νομίζουμε. Ένα ωραίο πόμολο αναβαθμίζει τον χώρο, αφού η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.

Πριν δώσετε ένα λίφτινγκ στις πόρτες, τα ντουλάπια και τα παράθυρα, αλλάζοντας μόνο τα χερούλια, κάντε την έρευνα αγοράς σας. Προτιμήστε τα πιο φιλικά προς το χέρι πόμολα, χωρίς να αγνοήσετε την ποιότητα των υλικών τους. Έχει σημασία!

Κάντε τη σωστή επιλογή

Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η επιλογή για χερούλια και πόμολα, γιατί ναι μεν υπάρχουν στο εμπόριο άπειρες επιλογές που είναι αισθητικά αποδεκτές, εντούτοις είναι χρηστικά δυσλειτουργικές, αφού τα περισσότερα απ’ αυτά πονούσαν και σημάδευαν τo χέρι μου με το πρώτο πιάσιμο. «Τα χερούλια πρέπει να τα πιάνεις πριν τ’ αγοράσεις!» έλεγαν οι παλιοί και είχαν απόλυτο δίκιο. Μπορεί η επαφή μας μ’ αυτά να είναι πάντοτε στιγμιαία (δεν χρειάζεται και πολύ για να ανοιγοκλείσεις μια πόρτα), αλλά αυτό το ελάχιστο διάστημα αρκεί για να σου αφήσει μια δυσάρεστη ή ευχάριστη αίσθηση. Στα είδη κιγκαλερίας υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχεδίων, χρωμάτων και υλικών που να ταιριάζουν σε κάθε ύφος και στιλ σπιτιού. Νίκελ, ίνοξ, χρωμέ, αντικέ, χρυσαφί, οξυντέ, χρωματιστά, τα κλασικά λευκά ή μαύρα, κεραμικά, με επένδυση δέρματος και με λαβή από πορσελάνη, είναι μόνο ένα μέρος αυτών. Πραγματικά χάνει κανείς τον μπούσουλα μπροστά σε μια τόση μεγάλη γκάμα.

Προσοχή όμως! Η χώρα προέλευσης έχει μια κάποια βαρύτητα στην επιλογή που θα κάνουμε. Οι τιμές τους είναι υπερβολικά χαμηλές για να μπορούν να εγγυηθούν έστω και τη στοιχειώδη ποιότητα.

Και ποιος νοιάζεται τώρα για τα πόμολα θα μου πείτε. Αν ασχοληθείτε προσωπικά με την αγορά τους και κάνετε μια πιο προσεκτική έρευνα, σίγουρα θ’ αλλάξετε γνώμη, αφού και εσείς μοιραία μετά από την εμπειρία που θα αποκτήσετε, (το πολύ δυο ώρες θα σας πάρει για να μπείτε στο πνεύμα) θα στραφείτε σ’ αυτά που έχουν ξεχωριστή ταυτότητα, ποιότητα και θα σας καλύπτουν εργονομικά. Άσε που σίγουρα θα αρχίσετε να τα βλέπετε (και πολύ καλά θα κάνετε!) πλέον ως μια ιδιαίτερη λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά. Μην φανταστείτε ότι η διαφορά τιμής μεταξύ των απλών χερουλιών και εκείνων που διαθέτουν υπογραφή είναι μεγάλη. Η ποιότητά τους, όμως, τα υλικά κατασκευής τους και το ντιζάιν τους απέχει έτη φωτός από ένα απλό πόμολο. Οι σχεδιαστές κάνουν το τέλειο πάντρεμα μεταξύ αισθητικής και λειτουργικότητας, προτείνοντας δημιουργίες που δεν αποσκοπούν μόνο στην χρηστικότητα, αλλά ξεχωρίζουν ως διακοσμητικά στοιχεία που αναβαθμίζουν τον χώρο. Ένα ξεχωριστό πόμολο δεν περνά ποτέ απαρατήρητο γιατί ανήκει πλέον στην οικογένεια του στιλ και του ντιζάιν και με σφραγίδα την  καλλιτεχνική δεινότητα.

Μια ξεχωριστή πρόταση

Τα τσιμεντένια χερούλια της σειράς «Mirage» (μικρή φωτο) που προτείνει η εταιρία Μaterial Ιmmaterial με έδρα τη Βομβάη (www.materialimmaterial.com), είναι ό,τι πιο πρωτότυπο υπάρχει σήμερα στην αγορά, αφού είναι μοναδικά, χειροποίητα και άμεσοι απόγονοι ενός αρχιτεκτονικού κινήματος (1950-1970), που ακούει στο όνομα Μπρουταλισμός ή Νεομπρουταλισμός από το γαλλικό beton brut. Μετά από τα κορυφαία οικοδομήματα του Λε Κορμπυζιέ που χαρακτηρίζονταν από την έντονη γραμμικότητα, τα ξεκάθαρα σχήματα και την εκτεταμένη χρήση σκυροδέματος, το μπετόν, που για πολλά χρόνια θεωρήθηκε το  υλικό των φτωχών, όχι μόνο εκτιμήθηκε, αλλά  έγινε η αρχιτεκτονική τάση που υποστήριξε σθεναρά τα ονομαζόμενα «άσχημα όμορφα» κτίρια, άβαφα και ανεπίχριστα, για δυο περίπου δεκαετίες.

Το άγγιγμα του Μίδα

Οι προτάσεις πολλές αλλά η επιλογή αποκλειστικά δική σας. Μην ξεχνάτε όμως ότι το πιάσιμο ενός χερουλιού αφήνει ακριβώς την ίδια αίσθηση μιας πρώτης χειραψίας. Είτε σε κερδίζει είτε έχει χαθεί εντελώς το παιχνίδι.

Πηγή: ΤηλεΩρες

Πόμολα: ώρα για ολική ανανέωση

Tags: deco, πόμολα