ΤΑΞΙΔΙ

Της Μυρτώ Τριχείλη

Το φυσικό θαύμα της μεγάλης μπλε τρύπας είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό έχετε δει...


Η διάσημη "Μεγάλη Μπλε Τρύπα" στα ανοικτά των ακτών του Μπελίζ της Καραϊβικής, που έγινε δημοφιλής από τα ντοκιμαντέρ του Ζακ Κουστώ μετά το 1971, έχει διάμετρο πάνω από 300 μέτρα και αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά θαύματα του πλανήτη.

Το γιγάντιο μπλε κυκλικό σημείο, το οποίο μπορεί να προβληθεί από το διάστημα, είναι μία από τις δέκα κορυφαίες τοποθεσίες για καταδύσεις στον κόσμο. Σήμερα μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών και σκάφη καταδύσεων εξερευνούν το μοναδικό μέρος, ενώ το 2012 το Discovery Channel το κατέταξε ως νούμερο ένα στη λίστα των δέκα πιο συγκλονιστικών τοποθεσιών στη Γη.

Η πελώρια τρύπα όμως δεν ήταν πάντα βυθισμένη κάτω από το νερό. Κατά τη διάρκεια της εποχής των παγετώνων στη Γη, όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερη, η Μεγάλη Μπλε Τρύπα αρχικά πήρε το σχήμα μιας σπηλιάς ασβεστόλιθου. Καθώς ο ωκεανός άρχισε να αυξάνει τη στάθμη του, το σπήλαιο πλημμύρισε και τελικά κατέρρευσε, δημιουργώντας έτσι αυτή τη δημοφιλή περιοχή κατάδυσης που ακούει στο όνομα "Great Blue Hole". Τα κοιτάσματα αλάτων ασβεστίου του πρώην σπηλαίου, τα οποία μοιάζουν με κίτρινα κρησφύγετα, σώζονται ακόμα και μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τους κολυμβητές.

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ και αφεθείτε στο ατέλειωτο μπλε της θάλασσας.


Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)