ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΜΑΡΙΑ ΦΛΟΥΡΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Ένα Kχoffee Project

Σταύρη Φράγκου


  • Ο καφές είχε από παλιά μεγάλο ρόλο στη ζωή τους, σαν χόμπι αλλά και στην καθημερινότητά τους

    Ο καφές είχε από παλιά μεγάλο ρόλο στη ζωή τους, σαν χόμπι αλλά και στην καθημερινότητά τους

Εχουν κατά τη γνώμη μας το πιο hot cafe στη Λευκωσία, αν όχι στην Κύπρο. Είναι μίνιμαλ, με θετικά vibes, ευγενικό προσωπικό -που θυμάται την παραγγελία σου- και, πάνω από όλα, έχει τον καλύτερο καφέ.

Η Μαρία και ο Χρίστος αν και σπούδασαν δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα (fashion design και ψυχολογία στο Λονδίνο αντίστοιχα), μας λένε ότι ο καφές είχε από παλιά μεγάλο ρόλο στη ζωή τους, σαν χόμπι αλλά και στην καθημερινότητά τους, και πιο συγκεκριμένα κατά
τη διάρκεια των σπουδών τους, όπου γνώρισαν όλη τη φιλοσοφία του specialty coffee. Σιγά-σιγά κόλλησαν και έγινε τρόπος ζωής γι’ αυτούς. Το A Kxoffee Project αρχικά δημιουργήθηκε σαν pop up, σε μια αποθήκη που τους παραχώρησε ένας φίλος τους πριν από τέσσερα χρόνια κοντά στη Φανερωμένη. Η ιδέα πίσω από αυτό ήταν ότι αφού υπήρχε όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός και είχαν ήδη ξεκινήσει να καβουρδίζουν μόνοι τους καφέ στο σπίτι, γιατί να μην το δοκίμαζαν; Και κάπως έτσι άρχισαν όλα. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, κατάφεραν να δώσουν ποιότητα στον καφέ μας αλλά και ένα άλλο ύφος, με όρεξη, ανοικτό μυαλό και σεβασμό προς στους πελάτες και στον καφέ σαν προϊόν. Αν και συμφωνούν στο ότι μια νέα επιχείρηση πάντα είναι ρίσκο, οι ίδιοι δεν το συνειδητοποίησαν από την αρχή, κάτι που τους ευκόλυνε όμως στο να συνεχίσουν αυτό που άρχισαν, καθώς δεν είχαν ιδιαίτερο άγχος. Δεν σκέφτονταν καθόλου επιχειρηματικά, το μόνο που υπήρχε στο μυαλό τους ήταν να δημιουργήσουν έναν χώρο στον οποίο θα μπορούσαν να μοιραστούν με φίλους αλλά και με τον κόσμο αυτό που αγαπούσαν, και όλα κύλησαν καλά και πιο εύκολα απ’ ό,τι θα περίμενε κάποιος. Μας εκμυστηρεύονται ότι αν τους ρωτούσαν πριν από πέντε χρόνια αν θα ασχολούνταν με τον τομέα που τελικά επέλεξαν, η απάντηση δεν θα ήταν θετική, αλλά με τα σημερινά δεδομένα λένε ότι το να έχεις τη δική σου επιχείρηση σε κρατά σε εγρήγορση, δεν επαναπαύεσαι ποτέ.

Το Α Κxoffee Project είναι βασισμένο στο κόνσεπτ του specialty coffee γενικά. Τι ακριβώς είναι το specialty coffee; Είναι ο καφές ο οποίος σκοράρει 80+ στη βαθμολογία του καφέ, ενώ οτιδήποτε commercial σκοράρει 80-. Συνεργάζονται με συγκεκριμένες χώρες και φάρμες, γνωρίζουν το όνομα του αγρότη και τον τρόπο επεξεργασίας του κάθε είδους καφέ. Αν επισκεφτείτε το A Κxoffee Project οποιαδήποτε φάση της ημέρας θα δείτε να καβουρδίζουν τον καφέ μόνοι τους στο μαγαζί, όπως αυτοί επιθυμούν, και να τον παρασκευάζουν με τους συγκεκριμένους τρόπους που θα τον αναδείξουν.
Πάνω σ’ αυτό μας κάνουν «μάθημα», λέγοντάς μας ότι το traceability του καφέ είναι το πιο βασικό συστατικό στο specialty. Το να ξέρεις από πού ακριβώς είναι ο καφές και την επεξεργασία που δέχεται, είναι αυτό που καθορίζει το πώς θα χρησιμοποιηθεί μέχρι το τελικό αποτέλεσμα που θα έχεις στο φλιτζάνι σου. Κάνουν σκέψεις για το μέλλον, πολλές και διάφορες, τις οποίες προτιμούν να κρατήσουν για ακόμη λίγο κρυφές. Όταν έχουν νέα, θα το μάθουμε αμέσως.


Tags: Kχoffee Project, A Kχoffee Project, ΜΑΡΙΑ ΦΛΟΥΡΗ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, drink, coffee, town, καφές, wiz, Λευκωσία

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)