#THESTORYOFMYLIFE

Diary page 16: ξύπνα και μάθε να εκτιμάς

Γαβριέλα Αγησιλάου


Diary page 16: ξύπνα και μάθε να εκτιμάς

instagram: @gabrielagisilaou

Η ώρα είναι οκτώ και δέκα. Μόλις τελείωσα από το γυμναστήριο και η ενέργεία μου βρίσκεται στο πικ της, αφού όποτε φεύγω από εκεί αισθάνομαι relief και γεμάτη θετικότητα, καθώς εκτονώνομαι τόσο πολύ και η ένταση της μέρας κάνει φτερά....  Για αυτή τη θετικότητα θα μιλήσω σήμερα που όμως δεν αφορά ούτε εμένα, ούτε εσένα (εύχομαι) αλλά κάποιους ανθρώπους που όντως διακατέχονται αληθινά και ουσιαστικά απ’ αυτήν. Θα καταλάβεις σε λίγο πού το πάω…

Το Σαββατοκύριακο λοιπόν, μιας και ο άστατος καιρός δεν μου επέτρεψε να κάνω και πολλά, την έβγαλα μπροστά από την τηλεόραση την οποία ένωσα με τον υπολογιστή. Έβλεπα randomly videos και σειρές από το youtube μέχρι που έπεσα πάνω σε μια πολύ παλιά εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη, «Πρωταγωνιστές», που αφορούσε στην κυστική ίνωση ή αλλιώς ινοκυστική νόσος. Τι είναι αυτό; Η πιο συχνή κληρονομική πάθηση της λευκής φυλής που επιφέρει το θάνατο σε νεαρή ηλικία.

Μέχρι χθες, που λέει ο λόγος, ούτε εγώ είχα ιδέα γι’ αυτή τη θανατηφόρα νόσο, ωστόσο τώρα που γνωρίζω δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ, γιατί μέσα από αυτή την αρρώστια «γνώρισα» ανθρώπους που με άγγιξαν, που με δίδαξαν, που με έκαναν να αντιληφθώ πως οι περισσότεροι μεταξύ αυτών κι εγώ απέχουμε πάρα πολύ τελικά από το νόημα της ζωής. Είμαστε δυστυχισμένοι και μικροπρεπείς, είμαστε εμείς οι άνθρωποι που έχουμε τη ζωή μας δεδομένη.

«Δεν μπορώ να προσθέσω μέρες στη ζωή μου αλλά μπορώ να προσθέσω ζωή στις μέρες μου», είπε ο τριαντάχρονος Δημήτρης Κοντοπίδης και η ατάκα του, η εξομολόγησή του ήταν σαν χαστούκι για μένα αφού αισθάνθηκα αχάριστη.

Στην εκπομπή ήρθα αντιμέτωπη με ανθρώπους σπουδαίους, ψαγμένους, γεμάτους, αγωνιστές, πρωταγωνιστές. Ανθρώπους οι οποίοι διακατέχονταν από απίστευτη θέληση να ζήσουν, να αγαπήσουν, να ονειρευτούν, να προλάβουν να τα κάνουν όλα... να επαναστατούν και να παλεύουν με τον ίδιο το θάνατο. Και να τα καταφέρνουν. Είδα πραγματικούς σύγχρονους ήρωες. Είδα ανθρώπους που ζουν πραγματικά και δεν χαραμίζουν ούτε και ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.

Και τότε αναρωτήθηκα, πόσο γελοίοι είμαστε εμείς οι άλλοι, οι υγιείς; Πόσο μακριά είμαστε από την ευτυχία.

Άκουγα τον Δημήτρη να λέει πώς ίσως η αρρώστια του να είναι και ένα δώρο-ευλογία γιατί έμαθε να εκτιμά τη ζωή, να ζει την κάθε του στιγμή αληθινά, σαν να είναι η τελευταία γιατί στην περίπτωσή του ίσως και να είναι. Δεν έχει ανάγκη να κρύβεται πίσω από μικροπρέπειες, ψέματα και δήθεν. Είναι γεμάτος, είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

Αυτοί οι άνθρωποι ξυπνάνε το πρωί και όπως εμείς πλένουμε το πρόσωπο και τα δόντια μας αυτοί κάνουν τη θεραπεία τους και τις ασκήσεις τους μισή ώρα την ημέρα απλά, για να πάρουν κάποιες μέρες παράταση από την ζωή.

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι «άλλοι», οι αχάριστοι, είναι να σταματήσουμε να κλαψουρίζουμε για μ@@@ίς και κάθε μέρα που ξυπνάμε, να παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και να λέμε «δόξα τω θεώ».

Δεν έχω κάτι άλλο να πω, μόνο αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου να δεις το εν λόγω επεισόδιο ο αναζητώντας το στο youtube. Πίστεψε με αξίζει, και ίσως νιώσεις και εσύ την ανάγκη να λες πιο συχνά, «Ευχαριστώ θεέ μου».

must know: H Κυστική Ίνωση δεν είναι μεταδοτική νόσος, αλλά κληρονομική. Για να νοσήσει κάποιος πρέπει να έχει δυο γονίδια παθολογικά τα οποία κληρονομεί και από τους δυο γονείς του που είναι φορείς της νόσου, χωρίς να το ξέρουν. Αν παντρευτούν δυο φορείς της νόσου, η πιθανότητα να γεννηθεί παιδί με Κυστική Ίνωση είναι 1 στις 4. Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η παραγωγή ιδιαίτερα πυκνής βλέννας η οποία φράσσει τα διάφορα όργανα και πόρους του σώματος, κυρίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας, με αποτέλεσμα τη βαριά παγκρεατική ανεπάρκεια από πολύ μικρή ηλικία και την εμφάνιση σοβαρών χρόνιων αναπνευστικών λοιμώξεων που σταδιακά καταστρέφουν τους πνεύμονες και οδηγούν τον ασθενή σε αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο. Οι ασθενείς είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αναπνευστικές λοιμώξεις για τις οποίες υποβάλλονται καθημερινά σε φυσιοθεραπεία και σε διάφορες θεραπευτικές αγωγές, με σκοπό την αντιμετώπιση της χρόνιας λοίμωξης του αναπνευστικού και την μείωση της καταστροφής των πνευμόνων, η οποία οδηγεί στο θάνατο.

Μέχρι την επόμενη Τρίτη

G.

x

,


Tags: Diary page 16, Ξύπνα και μάθε να εκτιμάς, ημερολόγιο, diary, σκέψεις, αρρώστια, υγεία, Κυστική Ίνωση, μεταδοτική νόσος, εξομολογήσεις, θάνατος, άνθρωποι, αχαριστία

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)