FOOD & DRINK

Βόλτα στα πιο in στέκια της Αθήνας


  • Ξεκινάμε το Σαββατοκύριακό μας με μια γαστρονομική βόλτα στα πιο in στέκια της Αθήνας. Της πόλης που αγαπάμε, της πόλης που παρότι περνάει δύσκολα εξακολουθεί να έχει παλμό, να ανανεώνεται, να εξελίσσ

    Ξεκινάμε το Σαββατοκύριακό μας με μια γαστρονομική βόλτα στα πιο in στέκια της Αθήνας. Της πόλης που αγαπάμε, της πόλης που παρότι περνάει δύσκολα εξακολουθεί να έχει παλμό, να ανανεώνεται, να εξελίσσ

Ξεκινάμε το Σαββατοκύριακό μας με μια γαστρονομική βόλτα στα πιο in στέκια της Αθήνας. Της πόλης που αγαπάμε, της πόλης που παρότι περνάει δύσκολα εξακολουθεί να έχει παλμό, να ανανεώνεται, να εξελίσσεται και να αλλάζει. 

ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ 
Free Thinking Zone 
Καφέ και βιβλιοπωλείο σ’ ένα post κολωνακιώτικο-εξαρχιώτικο στέκι που συγκεντρώνει όλη την εναλλακτική νέα γενιά. Πίνεις ένα καφέ στα όρθια διαλέγοντας τα νέα περιοδικά που κυκλοφορούν, ή μια μπίρα τα βράδια ανάμεσα σε συζητήσεις για τον Houellebecq. Κάθε εβδομάδα και με καινούργιο ρεπερτόριο εκδηλώσεων. Όταν καλοκαιριάζει βγαίνουν μερικά τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Γριβαίων.
Σκουφά 64, Κολωνάκι, τηλ. +302103617461

Poems and Crimes 
Το πιο ιντελεκτουέλ καφέ μέσα στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Κρυμμένο στην Αγία Ειρήνης, σ’ ένα παλιό νεοκλασικό, με ωραίο κήπο/αυλή στο πίσω μέρος, έχει όλο το class της αστικής Αθήνας. Ανοιχτό από το πρωί για τον καφέ μέχρι αργά για κοκτέιλ, έχει και μερικά απλά πιάτα με σαλάτες και σούπες. Ο χώρος γίνεται άκρως ατμοσφαιρικός το βράδυ με κρασιά από μικρούς ελληνικούς αμπελώνες και αυτοσχέδια πάρτι. Οργανώνονται και εξαιρετικές εκδηλώσεις όλη τη χρονιά. Από τα λίγα καφέ σε βιβλιοπωλείο που μένουν ανοικτά ως αργά (μικρή λεπτομέρεια, απέναντι βρίσκεται το πρώτο ραφείο του Όθωνα).
Αγ. Ειρήνης 17, Kέντρο, τηλ. +302103228839


META TΟ SHOPPING

Capanna
Ντιζαϊνάτη τρατορία με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου K-Studio που συγκεντρώνει τα βράδια όλο τον καλό κόσμο. Φινετσάτο, αυθεντικό με happy crowd 20+ και μια γνήσια χαλαρή κουζίνα του νότου. Οι intriguing πίτσες αποδεικνύουν τι μπορείς να κάνεις με τρία υλικά και χειροποίητα χωριάτικα ζυμαρικά της γειτόνισσας. Η κράτηση είναι απαραίτητη, γιατί δεν βρίσκεις εύκολα τραπέζι.
Πλουτάρχου 38 και Χάρητος 42, Κολωνάκι, τηλ. +302107241777

Nolan
Νέα άφιξη στην έθνικ γειτονιά του κέντρου από την πρώην ομάδα του Πbox. Στην ιδέα ο Κώστας Πισσιώτης, που έδωσε και το όνομα από τον αγαπημένο του σκηνοθέτη, και στην κουζίνα ο νεαρός Σωτήρης Κοντιζάς, sous chef του Πbox, ελληνοιαπωνικής καταγωγής που έχει περάσει και το λονδρέζικο Ledbury. Σικάτο design της δεκαετίας του ’70 και πιάτα που ταξιδεύουν από τους δρόμους του Βιετνάμ μέχρι Νέα Υόρκη με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Σπεσιαλιτέ το NFC, το τηγανητό κοτόπουλο του Nolan και η παλαμίδα με σταμναγκάθι, dashi και σουτζούκι. Από τα στέκια που συζητιούνται πολύ…
Βουλής 31-33, Σύνταγμα, τηλ. +302103243545

City Bistro
Talk of the town από την ώρα που άνοιξε. To δημοφιλές meeting point του City Link πέρασε στα χέρια των αδελφών Πανά, που τα άλλαξαν όλα. Από το design μέχρι την ατμόσφαιρα φέρνει έναν αέρα από την Galleria Vittorio Emanuele του Μιλάνου. Τα πρωινά είναι γεμάτο πολιτικούς, δικηγόρους και εγχώριους celebrities -όλοι φίλοι των αδελφών Πανά- ενώ τα απογεύματα περνούν οι πρωταγωνιστές των γύρω θεάτρων. Στο μενού θα βρείτε τα κλασικά και αγαπημένα του γαλλικού μπιστρό από τον Νίκο Σκλήρα, που επιμελείται τα εστιατόρια του ομίλου, αν και η είδηση είναι το κυριακάτικο brunch με μπουφέ και έξτρα low τιμές.
Στοά Σπυρομήλιου, τηλ. +302103211315

BEST BARS
The Gin Joint
Από τα μπαρ που έχουν γράψει ιστορία ξεκινώντας τη μόδα του downtown. Εμμονή σε σπάνιες ποικιλίες τζιν, όπως λέει και το όνομα, signature κοκτέιλ από τον Δημήτρη Κιάκο (από τα καλύτερα της πόλης) και δυνατή μπάρα που ξέρει να αλλάζει χωρίς να προδίδει τον χαρακτήρα της. Με ατμόσφαιρα ποταπαγόρευσης της δεκαετίας του ’30, και φανατικό κοινό.
Χρήστου Λαδά 1, Πλ. Καρύτση, Κέντρο, τηλ. +302103218646

The Clumsies
Eνα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου, για την ακρίβεια, ένατο στη σειρά. Εξαιρετικό concept από την ταλαντούχα ομάδα των Βασίλη Κυρίτση και Νίκου Μπάκουλη, που συνεργάστηκαν με την ομάδα του Theory στο Χαλάνδρι για να αποδείξουν πόσο «αδέξιοι»… δεν είναι! Σπουδαίο μπαρ σ’ έναν εντυπωσιακό χώρο που απλώνεται σε διάφορα επίπεδα, κοκτέιλ που ιντριγκάρουν όλες τις αισθήσεις, non alcohol επιλογές σε Negroni ή gin and tonic και degustation μενού σε προτάσεις κοκτέιλ, είναι μόνο ορισμένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν. Μην χάσετε τον επάνω πριβέ όροφο διαθέσιμος σε ομάδες ως 10 άτομα για χαλάρωση με προσωπικούς bartender, ορισμένους από τους καλύτερους της Ελλάδας.
Πραξιτέλους 30, Σύνταγμα, τηλ. +302103232682

Baba Au Rum
Μία από τις must στάσεις για κοκτέιλ στην Αθήνα, η οποία μάλιστα βρήκε τη θέση της ανάμεσα στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου. Ο Θάνος Προυναρούς και η ομάδα του μας συστήνουν σ’ ένα street-tiki bar, που δίνει έμφαση στο ρούμι. Στα plus σημειώστε τα τακτικά live και πως κάθε Κυριακή σερβίρονται σπιτικά γλυκά από νωρίς.
Κλειτίου 6, τηλ. +302117109140

The Trap
Cocktail bar σε μια ξεχασμένη στοά του κέντρου, από μια από τις πιο δυνατές ομάδες μπάρμαν της πόλης. Γιάννης Σαμαράς, Δημήτρης Μπενάκης (Cinco), Γιάννης Αλεξόπουλος και Στέφανος Δραγανιδάκης «συναντιόνται» σ’ ένα σικάτο μπαρ -γαλλικό μπιστρό- που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς στο Λονδίνο. Μικρός χώρος αλλά ατμοσφαιρικός με όλη την πατίνα του χρόνου (σήμα κατατεθέν οι υπέροχες ζωγραφισμένες γύψινες οροφές), που αναμένεται να γίνει κλασικός. Aπό τα μέρη που σε κάνουν να νιώθεις περήφανος στην Αθήνα.
Όθωνος 10, Σύνταγμα, τηλ. +302103215561

ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
Just Made 33
To concept της σεζόν! Όλα είναι just made, από τα σάντουιτς και τα μπέργκερ εμπνεύσεως Ανδρέα Λαγού μέχρι τον αρωματικό καφέ που επιλέγει ο Αντώνης Καργιώτης, και μπορείς να πάρεις και για το σπίτι. Εντυπωσιακός χώρος σ’ ένα παλιό νεοκλασικό της Ευαγγελιστρίας που έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό depot, μεγάλες βιτρίνες για να βλέπεις τι γίνεται σε κάθε βήμα και μια κάρτα που τα έχει όλα: από πεΪνιρλί και μπριοσάκια μέχρι παντός είδους σάντουιτς (τα melted είναι από μόνα τους λόγος να πας), πιάτα με αβγό και φυσικά, γκουρμέ μπέργκερ.
Ευαγγελιστρίας 33, Kέντρο, τηλ. +302155258062

Ντεμοντέ
Φωτεινό, vintage, με μαξιλάρες στα πεζούλια και φερ φορζέ καρέκλες για να απολαμβάνετε τον καφέ σαν να βρίσκεστε σε γαλλική επαρχία. Όμορφος κόσμος, κορίτσια στην μπάρα που τρελαίνονται για σοκολάτες, σπιτικές τάρτες για τα κυριακάτικα brunches το μεσημεριανό διάλειμμα και το Saint Honoré, και η λεμονάδα της Φανής που γίνεται εθιστική τα βράδια μετά το σινεμά. Τρελαίνεσαι και μόνο με το design, ενώ το ότι μπορείς να πάρεις τα γλυκά και τα μπισκότα σου σε κουτί για το σπίτι είναι ακόμα ένα συν.
Χάρητος 44, Κολωνάκι, τηλ. +302107232525

Κinono
Από τα μπαράκια που θα θέλατε να φτιάξετε εσείς! Σας πρόλαβε, όμως, η Όλγα Μανέτα, που είχε πριν το Kinky και συμμετείχε και στο Six D.O.G.S., κι εδώ έκανε όλα όσα είχε ονειρευτεί. Ιndustrial χώρος αλλά με πολύ ξύλο που έχει σχεδιάσει η ίδια, άνετη μπάρα, εναλλακτικά κοκτέιλ και comfort πιάτα σε low budget τιμές. Από τα μέρη που γίνονται σε χρόνο dt στέκια. Όσο για το όνομα, είναι η japanese version του αρχαιοελληνικού κοινωνώ).
Φαλήρου 48 και Μάρκου Μπότσαρη, Κουκάκι

WINE BARS
Oinoscent
Το πρώτο που ξεκίνησε τη μόδα των wine bars σε αυτή την πιάτσα. Βαθιά γνώση για το κρασί, γευσιγνωσίες και πάνω από 100 επιλογές στο ποτήρι. Εδώ θα απολαύσετε μικρά, αλλά ωραία κρύα και ζεστά πιάτα: καρπάτσιο μοσχαριού με λάδι τρούφας, παλαιωμένη κεφαλογραβιέρα και baby πατάτες με πιπεριές Φλώρινας… ό,τι πρέπει για ένα κόκκινο Μαυροτράγανο.
Βουλής 45-47, Σύνταγμα, Πλάκα, τηλ. +302103229374

Zampano
Νέα άφιξη και πολυσυζητημένη στο ισόγειο του hostel City Circus. Κινηματογραφικό design με old fashion κομμάτια, νοσταλγία, σικάτο στυλ και μια κουζίνα που κινείται μεταξύ wine bar και ελληνικής δημιουργικής. Ωραία κάρτα με κρασιά από μικρούς παραγωγούς. Από τα μέρη που γίνονται γρήγορα στέκια για την άποψή τους. Τo όνομα εμπνευσμένο, από τι άλλο, από τον ομώνυμο ρόλο που έπαιζε ο Anthony Quinn στο «La Strada» του Fellini. Από τα λίγα μέρη που πραγματικά απαγορεύεται το κάπνισμα.
Σαρρή 18, Ψυρρή, τηλ. +302130233244

By The Glass
Ένα καλά κρυμμένο μυστικό της πόλης που έγινε γνωστό στόμα με στόμα. Στον πεζόδρομο στο στενό της Φιλελλήνων, με τραπεζάκια έξω, ωραίες παρέες και εύκολο σύστημα για σερβίρισμα στο ποτήρι από 50 διαφορετικές ετικέτες. Μεγάλη ποικιλία από ελληνικές μπίρες από μικροζυθοποιίες και κοκτέιλ. Σερβίρει και πρωινό, ενώ και κάθε μέρα υπάρχει και διαφορετικό πιάτο ημέρας. Από τα μέρη που επιστρέφεις ξανά και ξανά…
Γ. Σουρή 3 και Φιλελλήνων-Στοά Ράλλη, Σύνταγμα, τηλ. +302103232560

BEST GOURMET
Σπονδή
Δύο αστέρια Michelin για το εστιατόριο του Απόστολου Τραστέλη, που άλλαξε τη γαστρονομική σκηνή της χώρας. Υψηλή γαστρονομία, μεταγραφές διεθνών ονομάτων και μια θέση επάξια στα 100 καλύτερα του κόσμου. Η κουζίνα είναι κατά βάση γαλλικής σχολής με δημιουργικά πιάτα, ενώ το εξαιρετικό σέρβις κρατά το επίπεδο πολύ ψηλά. Μια από τις πιο ενημερωμένες wine list με ετικέτες ελληνικού και διεθνή αμπελώνα. «Η» επιλογή για γκουρμέ dining.
Πύρρωνος 5, Παγκράτι, Πλ. Βαρνάβα, τηλ. +302107520658

Cookoovaya
Η άφιξη της χρονιάς με πέντε σεφ που έχουν δημιουργήσει σχολή: Aδελφοί Λιάκου (Base Grill/Tραβόλτα), Νίκος Καραθάνος (Ηytra με αστέρι Μichelin), Περικλής Κοσκινάς(Milos/Aλάτσι) και Μάνος Ζουρνατζής (Cuccina Povera). Μοδάτος χώρος, μόνιμος κόσμος που τους ακολουθεί κατά βήμα και ιδιαίτερα πιάτα που συγκεντρώνουν όλους κάτω από μια νέα συναισθηματική κουζίνα. Από τα εστιατόρια με χαρακτήρα που πηγαίνεις για την εμπειρία - και συγχωρείς και τα λάθη.
Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Αθήνα-Κέντρο-Ηilton, τηλ. +302107235005

Tudor Hall
Κοσμοπολίτικο class και η καλύτερη θέα στην Ακρόπολη από το roof garden του King George. Νέα άφιξη με τον Αλέξανδρο Κοσκινά και τον Σωτήρη Ευαγγέλου, που διευθύνει και τη γαστρονομική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας. Γήινα ελληνικά πιάτα με γαλλική τεχνική που αναδεικνύει τις πρώτες ύλες. Γιουβετσάκι σφυρίδας δίπλα σε μοσχαρίσια μάγουλα και σαγανάκι σε μια κουζίνα που βγάζει την καλύτερη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Ξενοδοχείο King George, Bασ. Γεωργίου Α’, Σύνταγμα, τηλ. +302103330265

Βαρούλκο Seaside
Ο Λευτέρης Λαζάρου ήταν από τους πρώτους που τέλη της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε την κουζίνα γαστρονομίας, καθιερώνοντας ως γαστρονομικό είδος την πεσκανδρίτσα, την κατσούλα και τη λαϊκή ζαργάνα. Οικοδεσπότης, επιχειρηματίας, τηλεοπτική persona αλλά πάνω απ’ όλα μάγειρας, θα σας υποδεχτεί και κατά πάσα πιθανότητα θα προτείνει ένα μενού στα μέτρα σας. Βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin και Χρυσό Σκούφο, βρίσκεται πάνω στη θάλασσα με θέα τη μαρίνα και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, με ξύλινα ντεκ και θαλασσινό αέρα, επιστρέφοντας στα πραγματικά λημέρια του Λαζάρου.
Ακτή Κουμουνδούρου 52, Πειραιάς-Μικρολίμανο, τηλ. +302105228400


Tags: Αθήνα, Σαββατοκύριακο , τριήμερο, βόλτα, στέκια, πόλη, food, drink, athens

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)