#THESTORYOFMYLIFE

Diary page 11: Κι όμως μπορείς!

Γαβριέλα Αγησιλάου


Diary page 11: Κι όμως μπορείς!

Instagram: @gabrielagisilaou

Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν σε δευτερόλεπτα. Σε μία και μόνο στιγμή. Η ζωή έχει τη δύναμη, την ικανότητα, τα κότσια, το «χάρισμα», δεν ξέρω κι εγώ τι, να σου φέρει τα πάνω κάτω, χωρίς καν εσύ να κουνήσεις ούτε το μικρό σου δακτυλάκι. Παρά τη θέληση σου.

Υπάρχουν φορές που είναι τόσο αυθάδης και επιτακτική προς εσένα, λες και θέλει να σε τιμωρήσει, να σε μαστιγώσει, να σε δοκιμάσει, που σε αφήνει μόνο θεατή, να παρακολουθείς μετέωρη, με απορημένο το βλέμμα, με ορθάνοιχτα τα μάτια και καμιά φορά βουρκωμένα, από πού θα σου πετάξει μπροστά σου τι άλμα θα σε αναγκάσει αυτή τη φορά να κάνεις προκειμένου να το προσπεράσεις και να συνεχίσεις. Σου πασάρει οργισμένη, χωρίς καν να σε ρωτήσει, το επόμενό σου task που πρέπει να φέρεις εις πέρας και εσύ φυσικά είσαι απροετοίμαστη για κάτι τέτοιο.  

Και ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή πολύ απλά η ζωή, δεν αφορά μόνο εσένα αλλά και τα άτομα που επιλέγεις να είναι κομμάτι της. Κομμάτι απρόσμενο, αψυχολόγητο, διαφορετικό από εσένα μεν… με το οποίο δεν πρέπει να πορεύεσαι επειδή αυτό είναι το normal.
Εκείνες λοιπόν τις στιγμές που νιώθεις πως η ζωή σου ξέφυγε από τα χέρια σου, τα νήματα που την κρατούσες και την έφερνες στα μέτρα σου κόπηκαν, και έχασες τον έλεγχο με αποτέλεσμα να αναγκάζεσαι να αποχωρείς από το comfort zone σου, τότε είναι που χρειάζεσαι να αντλήσεις από κάπου δύναμη.

Αδιαμφισβήτητα οι άνθρωποι που σ’ αγαπούν και αγαπάς είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό, κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Κάτι θα έχουν να σου πουν για να ξυπνήσεις από τον λήθαργο που σε έβαλε η απογοήτευση, είτε αυτή αφορά ένα χωρισμό, μια απόλυση είτε μια προδοσία από κάποιο άτομο που ένιωσες τόσο δικό σου.

Μια κουβέντα τους και μόνο θα σε χαστουκίσει τόσο δυνατά που θα σε ταρακουνήσει και θα σε κάνει να πεις «Ως εδώ. Life goes on». Και ξέρεις κάτι; Είσαι τόσο τυχερή που έχεις άτομα – βράχους στην ζωή σου, ικανά να τσακίσουν το κύμα που σου φέρνουν οι κατά καιρούς τρικυμίες της ζωής σου.

Ωστόσο αν νιώσεις κι εσύ την επιθυμία να αντλήσεις τη δύναμη από τον ίδιο σου τον εαυτό και να ξεπεράσεις όποια κατάσταση σου φέρει η ζωή, όπως ένιωσα κι εγώ πρόσφατα, τότε πίστεψέ με σου κρύβω τη λύση στις παρακάτω γραμμές.

Συνέχισε να διαβάζεις και έτσι δεν θα χρειάζεται κάθε φορά που έρχεται στον δρόμο σου μια απογοήτευση να πρέπει να πιάσεις πάτο για να σηκωθείς και να περιμένεις από τους άλλους να σου απλώσουν το χέρι για να σηκωθείς. Γιατί πολύ απλά μπορείς με τη δύναμη του μυαλού σου, με εσένα και μόνο σύμμαχο, να αντιμετωπίσεις… τα ΠΑΝΤΑ.

Να θυμάσαι πως οτιδήποτε έχουμε ονειρευτεί είναι εφικτό. Και δεν εξαρτάται από το ταλέντο, τις ικανότητες, την οικονομική μας κατάσταση, τις διασυνδέσεις μας, ούτε καν από το IQ μας, αλλά από τη ανάγνωση ενός βιβλίου. «Ξυπνήστε τον γίγαντα μέσα σας»
Ένιωθα υποχρέωσή μου να σας «συστήσω» αυτό το βιβλίο, που έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύρια αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, του συμβούλου ψυχολογίας που αποτελεί μια από τις κορυφαίες και πιο σημαντικές προσωπικότητες της γενιάς μας με τη μεγαλύτερη επιρροή, Άντονι Ρόμπιν: «Ξυπνήστε τον γίγαντα μέσα σας». Θα ήταν «αμαρτία» μου αν δεν το έκανα, αφού χωρίς καμία υπερβολή μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή.

Δεν είναι μόνο από αυτά τα βιβλία που σε συντροφεύουν, σε διασκεδάζουν, σου κρατάνε το ενδιαφέρον αμείωτο και καταλήγεις να το διαβάζεις μέσα σε μερικές ημέρες ή και ώρες. Πρόκειται για ένα βιβλίο που η δυναμική του συνεπαίρνει και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες,  που μπορεί να καταφέρει κάτι πολύ σημαντικότερο, πολύ σπουδαιότερο και πιο σπάνιο. Μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά και προς το καλύτερο τη ζωή, να σε επηρεάσει σαν άνθρωπο και να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που σκέφτεσαι, αντιμετωπίζεις και βλέπεις τα πράγματα.

Ίσως να είναι οι λέξεις του, που διάβασα και με παρηγόρησαν σε μια δύσκολη στιγμή αλλά και οι βαθυστόχαστες και όλο νόημα συμβουλές του που με έκαναν να αγγίξω ότι μέχρι πρότινος νόμιζα πως δεν μπορούσα. Ό,τι κι αν ήταν σου το προτείνω ανεπιφύλακτα αφού είναι γεμάτο διδαχές και μετά την ανάγνωσή του, το μέλλον σου είναι στο χέρι σου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που για το  συγκεκριμένο βιβλίο έχουν γράψει επαίνους ο Kenneth Blanchard, o Steven Covey, ο Martin Sheen, ο Larry King, η Oprah Winfrey, ο Hugh Jackman, ο Deepak Chopra και πολλοί άλλοι.

Η αλλαγή κρύβεται στις σελίδες του
Μπορεί όντως αυτό το βιβλίο να αλλάξει τον κόσμο; Ναι! Το συγκεκριμένο όχι μόνο μπορεί αλλά το κάνει με ευκολία, αφού η δημοσίευση κάποιων σκέψεων και τεχνικών του εκπαιδευτή και σύμβουλου προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης με ζηλευτή καριέρα σε όλο τον κόσμο Antony Robbins προκάλεσαν ριζοσπαστικές αλλαγές στις ζωές εκατομμύρια ανθρώπων.

Από μόνο του το βιβλίο είναι μια εμπειρία. Με το που θα το διαβάσεις θα σε επηρεάσει καθοριστικά. Έχει κάτι ο λόγος του Antony Robbins που σε χτυπάει «σαν σφαίρα στην καρδιά». Δεν είναι επώδυνη εμπειρία, είναι απλώς καθοριστική. Ο Antony Robbins κάνει τόσο διεισδυτικές ερωτήσεις που σε φέρνει σε επαφή με το βαθύτερο εαυτό σου. Αυτόν που κρύβεται μέσα σου και δεν τον έχεις δει ποτέ. Ίσως και δεν θέλεις να τον δεις. Πολύ απλά, δεν μπορείς να εξελιχθείς και να πετύχεις τους στόχους σου, αν δεν έρθεις αντιμέτωπη με τους φόβους και τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις.

Κάποια στιγμή λέει μέσα στο βιβλίο ότι ο ίδιος, στην προσπάθειά του να γίνει άριστος στο επάγγελμά του, έχει διαβάσει τουλάχιστον 700 βιβλία προσωπικής ανάπτυξης και για αυτό το λόγο θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς ειδικούς στη μεγιστοποίηση των επιδόσεων, είτε πρόκειται για απλούς ανθρώπους είτε αφορά προέδρους, ηγέτες, ακτιβιστές, γενικούς διευθυντές, στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, αρχηγούς του στρατού, αθλητές και αστέρες του Hollywood.  Τα βιβλία του μάλιστα είναι ευπώλητα σε 100 χώρες του κόσμου και ο ίδιος ένας περιζήτητος ομιλητής για δασκάλους και γονείς.

Ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης
Σε αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης o Άντονι Ρόμπιν σας παίρνει από το χέρι και σας οδηγεί βήμα-βήμα. Γίνεται φίλος, συνοδοιπόρος, οδηγός και ξεναγός. Το «Ξυπνήστε τον γίγαντα μέσα σας» είναι το πιο πλήρες βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης. Δεν του λείπει τίποτα, καλύπτει όλες τις πτυχές της προσωπικής αλλαγής. Είναι έγκυρο, επιστημονικό, ευχάριστο, ενδιαφέρον και περιέχει όλες τις πολύτιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις αν θέλεις να έρθετε σε επαφή με τον εαυτό σου και τις βαθύτερες ανάγκες του. Βεβαίως είναι ένα βιβλίο που πρέπει να μελετήσεις πολύ βαθιά. Σίγουρα όχι να το ξεφυλλίσεις. Ούτε απλώς να το διαβάσεις. Θέλει μελέτη, στοχασμό και πολύ προσωπική δουλειά με τον εαυτό σου. Να κάνεις τις ασκήσεις που προτείνει, να πάρεις αποφάσεις και να χαράξεις το δικό σας δρόμο σε αυτή τη ζωή. Αν είσαι έτοιμη για όλα αυτά, είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις!

Τι συμβουλεύει αυτός ο «γκουρού» της επιτυχίας;
Στις 469 σελίδες του βιβλίου, με ύφος φιλικό και σε πρώτο πρόσωπο, συνδυάζοντας τα πορίσματα της νευροεπιστήμης αλλά και των προσωπικών εμπειριών του, μιλάει για τα όνειρα του καθενός και την αντίληψη περί πεπρωμένου, για τη δύναμη που διαμορφώνει τη ζωή, για τις αντιφάσεις της δημιουργίας και της καταστροφής, για το πώς μπορεί η αλλαγή στην πορεία του καθενός να αλλάξει σε μια στιγμή, για το ψυχικό και σωματικό πόνο, για τον κώδικα συμπεριφοράς ακόμα και την ξεκούραση και τη διασκέδαση αφού, όπως λέει χαρακτηριστικά «και ο Θεός πήρε μια μέρα ρεπό».

Όλο αυτό το αφηγηματικό πόνημα διαπερνάται από την αντίληψη για την απεριόριστη δύναμη που κρύβεται μέσα στον άνθρωπο και την οποία οι περισσότεροι αφήνουν να κοιμάται. Τον πρακτικό τρόπο μιας αφύπνισης έρχεται να αναπτύξει ο Ρόμπινς ο οποίος έχει ιδρύσει ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που συνεργάζεται με 2.000 σχολεία, 700 σωφρονιστικά καταστήματα και 100.000 κοινωνικούς οργανισμούς, συμβουλεύοντας περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους για το πώς θα υπερβούν τις αναστολές τους.

Σε ειδική ενότητα προσφέρει μια λίστα πέντε απλών ερωτήσεων για μικρά ή μεγάλα προβλήματα:
1. Τι θετικό έχει ένα πρόβλημα;
2. Τι δεν έχει τελειοποιηθεί στη ζωή μου;
3. Τι είμαι διατεθειμένος να κάνω για να γίνουν τα πράγματα όπως θέλω;
4. Τι είμαι διατεθειμένος να σταματήσω να κάνω για να γίνουν τα πράγματα όπως θέλω;
5. Πως μπορώ να απολαύσω τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω για να γίνουν τα πράγματα όπως θέλω;

Αφού επεξηγεί όλα τα παραπάνω, προχωρεί στο κεφάλαιο για τα συναισθήματα δύναμης παραθέτοντας το δεκάλογο προτροπής για : 1. Αγάπη και στοργή 2. Εκτίμηση και ευγνωμοσύνη 3. Περιέργεια 4. Ενθουσιασμό και πάθος 5. Αποφασιστικότητα 6. Ευελιξία 7. Αυτοπεποίθηση 8. Ευθυμία 9. Ευεξία 10. Προσφορά.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και θα το βρείτε στα ελληνικά σε όλα τα βιβλιοπωλεία.


Tags: diary, thestoryofmylife, αγορά, άποψη, γυναίκα, ημερολόγιο, εξομολογήσεις, γυναίκες, προβλήματα, θέματα, σελίδες, woman to woman, Anthony Robbins, Ξύπνηστε το γίγαντα μέσα σας, δύναμη, ζωή

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)