ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Τα οφέλη του μαύρου σιταριού


  • To μαύρο σιτάρι είναι ένα όχι και τόσο διαδεδομένο δημητριακό, με ευεργετικές ιδιότητες, όμως, στον οργανισμό μας.

    To μαύρο σιτάρι είναι ένα όχι και τόσο διαδεδομένο δημητριακό, με ευεργετικές ιδιότητες, όμως, στον οργανισμό μας.

To μαύρο σιτάρι είναι ένα όχι και τόσο διαδεδομένο δημητριακό, με ευεργετικές ιδιότητες, όμως, στον οργανισμό μας. Θεωρείται «ψευδοδημητριακό», καθώς είναι παραπλανητικά όμοιο με δημητριακό, στην ουσία, όμως, είναι σπόρος ενός φρούτου.

Διατροφικό προφίλ
• Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης (14% πρωτεΐνη), συγκριτικά με τη χαμηλή περιεκτικότητα στα υπόλοιπα δημητριακά.
• Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3) και τις βιταμίνες Ε, Κ και φολικό οξύ.
• Είναι καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων (ασβεστίου, χαλκού, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου και ψευδαργύρου).
• Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (100 γρ. ωμού φαγόπυρου περιέχουν περίπου 10 γρ. φυτικών ινών) και φλαβονοειδή, ουσίες με αντιφλεγμονώδη και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
• Έχει χαμηλή θερμιδική αξία, καθώς 100 γρ. ψημένου φαγόπυρου προσδίδουν 92 θερμίδες.

Οφέλη στην υγεία
• Καρδιαγγειακή υγεία: Βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και την αύξηση της «καλής» χοληστερόλης (HDL), αλλά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα οφέλη στην καρδία οφείλονται, επίσης, στα φλαβονοειδή, στη ρουτίνη (βιοφλαβανοειδές) και στα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά.

• Σταθερά επίπεδα σακχάρου: Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες θεωρείται τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, με αποτέλεσμα να καθυστερεί την απορρόφηση σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στην καλή ρύθμισή του.

• Καλή λειτουργία του εντέρου και κορεσμό: Περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και διαλυτές, που καθυστερούν το άδειασμα της τροφής από το στομάχι, αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού.

Πώς να το εντάξετε στο διαιτολόγιό σας!
Το φαγόπυρο μπορεί να καταναλωθεί ωμό, βραστό ή και φρυγανισμένο. Μαγειρεύεται όπως και τα υπόλοιπα δημητριακά, π.χ. ρύζι, πλιγούρι.
• Συνδυάστε βραστό φαγόπυρο με γιαούρτι ή γάλα για ένα πλήρες πρωινό. 
• Προσθέστε το σε σαλάτες, σούπες, όσπρια και άλλα μαγειρεμένα φαγητά, στα οποία μπορεί να πάρει τη θέση του ρυζιού όπως π.χ. σε γεμιστά ή κρέας με λαχανικά. 
• Στο εμπόριο υπάρχει και ως αλεύρι, επομένως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ψωμί, πίτες, κρέπες, ζυμαρικά κ.τ.λ.

Tip!
Δεν περιέχει γλουτένη, με αποτέλεσμα να μπορεί να καταναλωθεί ελεύθερα από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη (π.χ. άτομα με κοιλιοκάκη).


Tags: μαύρο σιτάρι, health, διατροφή, διατροφολόγος, ομορφιά, σώμα, γυναίκα, δημητριακό, υγεία

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)