#THESTORYOFMYLIFE

Diary page 10: Αυτοκαταστρέφεσαι….;

Γαβριέλα Αγησιλάου


Diary page 10: Αυτοκαταστρέφεσαι….;

Instagram: @gabrielagisilaou

Τι είναι ευτυχία; Η ηδονή που δεν σε κάνει μετά να μετανιώσεις.
Σωκράτης.  

Αισθάνεσαι ευτυχισμένη. Σχετικά ικανοποιημένη από τη ζωή σου. Οι ισορροπίες μεταξύ καριέρας και προσωπικής ζωής είναι πολύ σωστές, ενώ δεν θυμάσαι ποτέ να χρειάστηκες είτε την οικογένεια είτε τους φίλους σου και αυτοί να μην ήταν εκεί για σένα. Με απλά λόγια θεωρείσαι μια γυναίκα τυχερή που δεν φαίνεται να της λείπει κάτι. Έλα όμως που τα φαινόμενα απατούν…

Σε έχουν όλοι πείσει πως δεν σου λείπει τίποτα, πως είσαι ευλογημένη και πολλές θα ήθελαν να ήταν έστω και για λίγο στη θέση σου. Δεν λέω, ίσως να έχουν δίκαιο. Τι σημασία όμως έχει όταν εσύ η ίδια νιώθεις ένα μόνιμο κενό; Δεν χαμογελάς όσο θα έπρεπε, δεν νιώθεις ευγνώμων για όλα τα καλά που έχεις στη ζωή σου και προπάντων έχεις συχνά πυκνά τάσεις φυγής. Υπάρχουν μάλιστα στιγμές που το μόνο που θα σε κάνει να αισθανθείς εκστασιασμένη, να νιώσεις ολοκληρωμένη, χαρούμενη και ευδιάθετη είναι να δώσεις μια κλοτσιά σε όλα όσα έχεις με κόπο και θυσίες στήσει στη ζωή σου και να τα κάνεις σκόνη και θρύψαλα.
Μόνο και μόνο που θα τα βλέπεις να διαλύονται μπροστά στα μάτια σου θα νιώθεις τόση ευφορία, ενώ το μειδίασμα στα χείλη σου θα είναι επιεικώς σατανικό.

Μη σοκάρεσαι. Δεν σκιαγραφώ κανένα ψυχασθενή ούτε κάποιον που πάσχει από διπολική διαταραχή.
Μιλάω για τους αυτοκαταστροφικούς ανθρώπους.

Ίσως να υπήρξες κάποτε κι εσύ, κι εγώ και η φίλη σου και τόσοι άλλοι ανθρώποι που κατά καιρούς έκαναν ένα πέρασμα από τη ζωή σου, όμως τότε δεν ήσουν σε θέση να το αναγνωρίσεις.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι απίστευτα ευφυείς, ευαίσθητοι και δημιουργικοί. Μπορούν να πείσουν τον εαυτό τους και συνεπώς και σένα πως κάτι δεν πάει καλά στη ζωή τους και ήρθε η στιγμή για τη χαριστική βολή, προκειμένου να την ξαναχτίσουν απ’ την αρχή.

Είναι οι άνθρωποι αυτοί που όλα τα καταπιεσμένα συναισθήματά τους, όλοι οι προβληματισμοί τους, οι εσωτερικές άλυτες συγκρούσεις τους, τους δημιουργούν την ανάγκη να ισοπεδώσουν τους ίδιους και οτιδήποτε τους αφορά.

Νιώθουν μια ανεξήγητη μανία, μια απίστευτη δύναμη, ένα χείμαρρο να τα καταστρέψουν όλα που τίποτα, μα τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει.

Για παράδειγμα μια κουβέντα προς τον σύντροφό τους είναι αρκετά δυνατή για να δώσουν τέλος στην σχέση τους, όσο όμορφη κι αν είναι. Ένα προσχεδιασμένο λάθος στη δουλειά τους είναι  αρκετό για να απολυθούν, όσο κι αν αυτή τους γεμίζει.

Και τι είναι όλα αυτά; Δυνατά χαστούκια προς τον ίδιο τους το εαυτό, ο οποίος είναι και μεγαλύτερός  τους εχθρός.
Δεν είναι εύκολη υπόθεση να είσαι αυτοκαταστροφικός. Όσοι το έχουν βιώσει έστω μια περίοδο της ζωής τους, είτε αυτή η αυτοκαταστροφή προήλθε από τη σχέση τους με κάποιον σύντροφο, είτε από δυσάρεστες καταστάσεις που τους έφερε η ίδια η ζωή, τότε έχουν την επίγνωση για το πώς είναι να χωρίζεται ο εαυτός σου στη μέση.

Ξέρουν πως είναι το άκουσμα των σειρήνων του πολέμου, και της μάχης μεταξύ της λογικής και της επιθυμίας αφού κάθε στιγμή τους δημιουργούνται ανάγκες που ΠΡΕΠΕΙ οπωσδήποτε να εκπληρωθούν, κι ενώσω οι ανάγκες αυτές αναδύονται τόσο περισσότερο οι αυτοκαταστροφικοί άνθρωποι πνίγονται σε ένα ποτήρι… άδειο. Αυτό προκαλεί εσωτερική σύγκρουση που δεν είναι πάντα συνειδητή, αλλά πάντα είναι έντονη.

Τόσο έντονη που την αναγνωρίζουν, και ξέρουν πως πρέπει να αποβάλουν τις κακές συνήθειες απ’ τη ζωή τους, επειδή ξέρουν πως τους βλάπτουν.

Τρανταχτό παράδειγμα, απόδειξη, πραγματικότητα (δεν ξέρω, όπως θέλεις μπορείς να το χαρακτηρίσεις) των αυτοκαταστροφικών τάσεων είναι οι επιλογές. Αν δεν ήμασταν αυτοκαταστροφικοί δε θα νιώθαμε έλξη για άτομα που μας κάνουν δυστυχισμένες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αυτοκαταστροφικοί άνθρωποι δεν ψάχνουν κάποιον να τους οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού. Αν ήθελαν  θα πήγαιναν μόνοι τους, και την επιθυμία να τα έκαναν όλα σκόνη και θρύψαλα θα την έκαναν πραγματικότητα. Αντιθέτως, αναζητούν αυτόν που δε τους αφήσει να φτάσουν εκεί, κι αν φτάσουν θα τους απλώσει το χέρι και θα σωθούν.  

Αν είσαι εσύ η ίδια από τη φύση σου αυτοκαταστροφική ή απλά περνάς μια φάση, τότε τα άτομα που πρέπει να έχεις κοντά σου πρέπει να είναι άτομα ψυχικά ισορροπημένα.

Το πώς θα κλείσει το σημερινό άρθρο το αφήνω σε σένα καθαρά.

Ευχαριστώ btw που με διάβασες ακόμη μια φορά!


Email: agisilaoug@sppmedia.com

Photo credits: Jacqueline Mikuta


Tags: thestoryofmylife, diary, page, 10, αυτοκαταστρέφεσαι, αυτοκαταστροφή, γυναίκα, σελίδες, ημερολόγιο, blog, blogpost, άποψη, συμβουλές, εξομολογήσεις, θέματα, καρδιά, ψυχή, σύντροφος

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)