ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Κoυκουναρόσπορος: 6 μοναδικά οφέλη του

Σταύρη Φράγκου


  • Άλλη μια υπερτροφή, οι βρώσιμοι καρποί του πεύκου, καταναλώνονται ωμοί, ψητοί ή ακόμα και σε διάφορες σάλτσες.

    Άλλη μια υπερτροφή, οι βρώσιμοι καρποί του πεύκου, καταναλώνονται ωμοί, ψητοί ή ακόμα και σε διάφορες σάλτσες.

Άλλη μια υπερτροφή, οι βρώσιμοι καρποί του πεύκου, καταναλώνονται ωμοί, ψητοί ή ακόμα και σε διάφορες σάλτσες. Είναι φημισμένοι λόγω της περιεκτικότητας τους σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά αλλά και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία του οργανισμού.

1. Ο κουκουναρόσπορος είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς συμβάλλουν στην μείωση χοληστερόλης στο αίμα.
2. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ και φυλλικό οξύ), οι οποίες δρουν στον ενεργειακό μεταβολισμό, βοηθώντας τον οργανισμό να αμυνθεί κατά της κόπωσης και του στρες.
3. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, συγκεκριμένα βιταμίνη Ε, β-καροτένιο και σελήνιο, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας, όπως καρκίνο καρδιαγγειακά, αλλά και υπεύθυνες για τη γήρανση.
4. Είναι πλούσιο σε διάφορα μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δομή των οστών.
5. Δεν περιέχει γλουτένη, επομένως μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη (γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης).
6. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Έρευνες αναφέρουν ότι τα λιπαρά οξέα που προέρχονται από τα κουκουνάρια οδηγούν στην απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας χολοκυστοκινίνης (CCK), μιας ουσίας που υπό προϋποθέσεις καταστέλλει την πείνα.

Θρεπτική Αξία κουκουναριού ανά 100γρ.
Ενεργεια 673 θερμίδες
Υδατάνθρακες 13 γρ.
Πρωτεΐνη 13 γρ.
Ολικό λίπος 68 γρ.
Κορεσμένα 4,9 γρ.
Μονοακόρεστα 18,8 γρ.
Πολυακόρεστα 34 γρ.
Χοληστερόλη 0 γρ.
Φυτικές Ίνες 3,7 γρ.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι σπόροι του κουκουναριού είναι πλούσιοι σε θερμίδες και η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο!

Πώς να τον καταναλώσετε
Οι σπόροι του κουκουναριού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμοί ή ψημένοι στη μαγειρική αλλά και στη ζαχαροπλαστική π.χ. σε σαλάτες, σε ζυμαρικά, σε πιάτα με κρέας ή ψάρι, σε γλυκά όπως μπισκότα, χαλβάς σιμιγδαλιού κ.ά.


Σαλάτα με κουκουνάρια για 2 μερίδες
Υλικά
• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
• 6 φέτες γαλοπούλα
• 100γρ. τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή κατσικίσιο τυρί
• 4 κουταλιές καβουρδισμένο κουκουνάρι
• 2 κουταλιές καβουρδισμένο σουσάμι
Σως
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές ξύδι
• ½ -1 κουταλάκι μουστάρδα
• 1 κουταλάκι μέλι


Tags: υπερτροφή, καρποί, πεύκος, σάλτσες, οφέλη , κουκουναρόσπορος

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)