#THESTORYOFMYLIFE

Diary page 4: Πάνω απ’ όλα εσύ

Γαβριέλα Αγησιλάου


Diary page 4: Πάνω απ’ όλα εσύ

Είναι μαγεία να πιστεύεις στον εαυτό σου...

«Η αγάπη είναι πάντα καινούργια. Δεν έχει σημασία αν αγαπάς μια, δυο, τρεις, δέκα φορές στη ζωή σου, πάντοτε θα βρίσκεσαι μπροστά σε μια άγνωστη κατάσταση. Η αγάπη μπορεί να μας οδηγήσει στην κόλαση ή στον παράδεισο, αλλά μας οδηγεί κάπου. Από τη στιγμή που θα κινήσουμε προς την αναζήτησή της, θα ξεκινήσει κι αυτή να μας συναντήσει. Και θα μας σώσει». Paulo Coelho.

Ή μήπως όχι;

Μας έχουν διδάξει πως την αγάπη οφείλουμε να την έχουμε ψηλά, πιο ψηλά απ’ όλα. Ιδιαίτερα σ’ εμάς τις γυναίκες -στις περισσότερες από εμάς τουλάχιστον- ως πιο ευαίσθητα και ρομαντικά όντα είναι στο DNA μας να αγαπάμε βαθιά, αληθινά, δυνατά, δίχως φραγμούς, όρια και αναστολές. Ωστόσο δεν είμαι και τόσο σίγουρη αν τελικά είναι υπέρ μας να πορευόμαστε με αυτή τη διδαχή.

Θα προτιμούσα να ήταν λιγάκι τροποποιημένη. Να αγαπάμε δυνατά ναι, χωρίς όμως να αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό. Να αγαπάμε πολύ, αλλά να έχουμε και τα όριά μας και φραγμούς και αναστολές. Άλλωστε με αυτά τα «υλικά» μεστώνει η πάστα του κάθε ανθρώπου. Αν λοιπόν είχαμε όλες μας τα δικά μας μη και όχι, τα οποία δεν θα αφήναμε στην άκρη κάθε φορά που μας χτυπούν τα βέλη του έρωτα, δεν θα υπήρχαν τόσες γυναίκες πληγωμένες και απογοητευμένες από ανθρώπους και σχέσεις στις οποίες επένδυσαν, έδωσαν χωρίς σκέψη όλο τους το είναι, και κατέληξαν με το που έπεσαν οι τίτλοι τέλους, να γυρεύουν τα κομμάτια τους ένα-ένα προκειμένου να συναρμολογηθούν ξανά. Από το μηδέν. Αυτή τη φορά όμως με περισσότερο ατσάλι, προκειμένου να μην πονέσουν την επόμενη. Είναι βαριά η πανοπλία που σε αναγκάζει να φορέσεις η μια αποτυχημένη σχέση μετά την άλλη και εκτός αυτού δεν είναι δίκαιο για τον επόμενο άνθρωπο που θα θελήσει να σε κάνει ευτυχισμένη το να είσαι τόσο «βαρετή» και ανένδοτη.

Πόσες φορές έχεις πει μετά το τέλος μιας σχέσης που σε κατασπάραξε, πως στην επόμενη θα είσαι πολύ πιο προσεκτική και θα κρατάς πάντα κάτι πίσω για σένα και μόνο;
Για σκέψου το καλά πριν απαντήσεις. Τήρησες την υπόσχεση που έδωσες στον εαυτό σου, τότε που επέτρεψες σε έναν πρώην να σε διαλύσει; Ή το επέτρεψες αυτό στον επόμενο, στον μεθεπόμενο και στον κάθε άντρα που εισέβαλε στη ζωή σου;
Το λυπηρό της υπόθεσης είναι πως δεν φταίει κανείς άλλος παρά μόνο εσύ, που παρακολούθησες τον εαυτό σου να γίνεται ερείπιο, να χάνει την πίστη του στους ανθρώπους, και να πονάει με τέτοιο τρόπο για ένα σενάριο που έχει ξαναδεί, με διαφορετικό όμως πρωταγωνιστή και δεδομένα.

Είναι τραγικό που επιτρέπεις στον οποιονδήποτε να περνά και να καταπατά τη δική σου κόκκινη γραμμή, προκειμένου να μην τον χάσεις. Αγαπάς εσένα όταν μένεις βουβή σε ό,τι σε πονάει και σε ενοχλεί; Σέβεσαι τον εαυτό σου όταν υπομένεις λέξεις, αντιδράσεις και συμπεριφορές επειδή φοβάσαι να πεις αυτά που σε πειράζουν; Όταν τον αγαπήσεις περισσότερο από τον καθένα τότε θα το καταλάβεις, επειδή αυτομάτως θα τον προστατεύεις αποκρούοντας ό,τι τον κάνει δυστυχισμένο.

Έτσι κι αλλιώς το ξέρεις καλά ότι δεν έχεις άλλον πέρα από αυτόν. Μην ξεχνάς λοιπόν πως όπως το καθετί, έτσι και η αγάπη χρειάζεται πάντα όρια, για να είναι υγιής και με διάρκεια. Όσον κι αν θέλεις να κάνεις τον οποιονδήποτε ευτυχισμένο, δεν παύει να είναι χρέος σου να φροντίζεις τον εαυτό σου και να μην το καταπατάς, γιατί στο τέλος εσύ θα χάσεις. Όχι μόνο το παιχνίδι, αλλά κι εσένα την ίδια. 

Τον σέβεσαι όταν επιμένεις σε κάτι που δεν αξίζει και δεν έχεις απλά το κουράγιο να φύγεις; Αν δεν τον αποδεχτείς εσύ, θα βρεθεί κάποιος άλλος για να το κάνει. Μάθε να προσδοκείς τα καλύτερα για σένα, μόνο τότε θα είσαι πραγματικά ισορροπημένη.
Να σε πιστώνεις όταν δίνεις ευκαιρίες σε ανθρώπους που δεν το αξίζουν και να του λες ένα τεράστιο «μπράβο» όταν συμπαραστέκεσαι σε άτομα που δεν ήταν κοντά σου όταν τα χρειάστηκες. Μην αποτρέπεις τον εαυτό σου από το να γίνεται αντιδραστικός, σπαστικός, μουρμούρης και οξύθυμος, γιατί εκείνες τις στιγμές κάτι ξέρουν τα συναισθήματά σου και ανεβαίνουν στο σανίδι για να τα κατασπαράξουν όλα.

Άλλωστε «είναι μαγεία είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου», είπε ο Johann Wolfgang Goethe. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Είμαι σίγουρη πώς μπορείς

χ χ χ

Instagram: @gabrielagisilaou
Email: agisilaoug@sppmedia.com


Tags: Diary page 4, blog, σχέσεις, άνδρας, γυναίκα, έρωτας, αγάπη, εαυτός, #thestoryofmylife, άποψη, αγάπη, προβλήματα, συμπεριφορά, συμβουλές

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)