ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Υγιεινό κολατσιό στο σχολείο

Γαβριέλα Αγησιλάου


  • Τι θα τρώει το παιδί μου στο σχολείο;

    Τι θα τρώει το παιδί μου στο σχολείο;

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος με ειδίκευση στη νοσογόνο παχυσαρκία Έλενα Τρουλλίδου μας δίνει κάποιες υγιεινές συμβουλές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο, αλλά και πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για να μεγαλώσουμε υγιής παιδιά.

Πως επιδρά το πρωινό στον οργανισμό μας;
Αποτελεί πηγή ενέργειας, βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, ενεργοποιούν το μεταβολισμό και βοηθούν στην αποφυγή του τσιμπολογήματος μέσα στη μέρα.
Το πρωινό μπορεί να συμβάλει δραστικά στην αποτροπή εμφάνισης δυσκοιλιότητας, μέσω της κατανάλωσης φυτικών ινών και της παχυσαρκίας, ενώ ενισχύει την καλή υγεία των οστών και των δοντιών.
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που δίνονται από παιδιά που δεν προσλαμβάνουν πρωινό είναι «δεν πεινάω», «δεν έχω χρόνο», «δεν υπάρχει κανείς να φτιάξει πρωινό». Επομένως οι γονείς θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους σε θέματα διατροφής, δίνοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα, ιδιαίτερα στη σχολική ηλικία που το παιδί δέχεται επιρροές από παντού.

Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων. Ορισμένες καλές ιδέες για πρωινό θα μπορούσε να ήταν:
• 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού και 1 φρούτο
• 1 αυγό, 1 φέτα ψωμί, λίγο τυρί και 1 φρούτο
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι με δημητριακά πρωινού και 1-2 φρούτα
• 1 τοστ (ψωμί, γαλοπούλα, τυρί) και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό

Το παιδί που δεν έχει συνηθίσει να προσλαμβάνει πρωινό, είναι δύσκολο να μάθει κατευθείαν να καταναλώνει κάποιο από τα παραπάνω. Επομένως, μεγάλη σημασία έχει η σταδιακή εισαγωγή τροφίμων στο πρωινό: στην αρχή μόνο ένα φλιτζάνι γάλα, μετά και 1 φέτα ψωμί με λίγο μέλι και στο τέλος το φρούτο.

Επίσης ένα παιδί που έχει μάθει τις αρχές του μέτρου, της ισορροπίας και της ποικιλίας, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξει μία υγιή στάση απέναντι στο φαγητό και να τη διατηρήσει εφόρου ζωής.

Τι θα τρώει το παιδί μου στο σχολείο;
Η κατανάλωση ενδιάμεσου γεύματος είναι πολύ σημαντική γιατί συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Θα ήταν προτιμότερο, να ετοιμάζαμε οι ίδιοι το κολατσιό του παιδιού μας για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα αλλά και την ασφάλειά του. Η γενική σύσταση για ένα σωστό κολατσιό είναι να περιέχει μεγάλο ποσοστό σύνθετων υδατανθράκων, να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και να μην περιέχει πολλά λιπαρά. Επιπλέον, θα πρέπει να περιέχει βιταμίνες, μέταλλα αλλά και φυτικές ίνες.
Η πολιτεία έχει ορίσει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο καθορίζει ρητά ότι στα σχολικά κυλικεία επιτρέπεται να διατίθενται συγκεκριμένα τρόφιμα όπως σάντουιτς ή τοστ με τυρί, κουλούρι με σουσάμι, σταφιδόψωμο, φρούτα εποχής, γιαούρτι, γάλα, φυσικοί χυμοί φρούτων, ξηροί καρποί και τυρόπιτα ή σπανακόπιτα πολύ καλής ποιότητας. Δυστυχώς πολλά από αυτά τα τρόφιμα δε διατίθενται αλλά ακόμα και αν είναι διαθέσιμα τα περισσότερα παιδιά δεν τα προτιμάνε.
Τι θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας καταναλώνουν ένα θρεπτικό και υγιεινό κολατσιό καθημερινά στο σχολείο τους;

Η απάντηση είναι να προετοιμάζετε από το σπίτι. Μπορεί να σας κοστίσει λίγα λεπτά από τον χρόνο σας όμως σίγουρα η υγεία του παιδιού σας αξίζει παραπάνω από αυτά τα λίγα λεπτά την ημέρα.

Επιλογές για το κολατσιό που μπορείτε να ετοιμάσετε από το σπίτι:

  1. Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά όπως ντομάτα και μαρούλι. Αν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάζετε καθημερινά κάτι για το σχολείο. Απλούστατα, ετοιμάστε μερικά σάντουιτς τα οποία θα τυλίξετε με σελοφάν κουζίνας και αφήστε τα μέσα στο ψυγείο.
    2. Αραβική πίτα με τυρί και λαχανικά. Η πίτα αυτή μπορεί να είναι και ψημένη και δεν πρόκειται να μαλακώσει όπως συμβαίνει με το ψημένο τοστ. Επιπλέον μπορείτε όπως και με τα σάντουιτς να φτιάξετε αρκετές πίτες και να τις έχετε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
    3. Σπιτικό κέικ στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε ότι αρέσει στο παιδί σας όπως κακάο, κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, κομμάτια φρούτων .
    4. Σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα κ.α την οποία θα έχετε φτιάξει με φρέσκα και υγιεινά υλικά όπως ελαιόλαδο, αλεύρι, φέτα κλπ. Η επιλογή αυτή μπορεί επίσης να σας διευκολύνει καθώς η πίτα που θα φτιάξετε μπορεί να διατηρηθεί 2-3 μέρες στο ψυγείο οπότε κάθε μέρα θα δίνετε στο παιδί σας 1-2 κομμάτια και δεν θα χρειάζεται να ετοιμάσετε κάτι καινούριο.
    5. Αν το παιδί θέλει να τρώει κάτι πιο ελαφρύ στο σχολείο μπορεί να πάρει 1-2 μπάρες δημητριακών, τα μπισκότα ολικής άλεσης ή βρώμης, κράκερς αλλά και φρυγανιές, τα οποία είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
    6. Μια υγιεινή επιλογή για τσιμπολόγημα είναι οι ανάμεικτοι ξηροί καρποί με φρούτα. Το σνακ αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό τονωτικό για το μυαλό και βοηθάει στην μνήμη και την μάθηση.
    7. Επίσης το παιδί μπορεί να έχει στην τσάντα του κάποιο φρούτο το οποίο δεν κινδυνεύει να λιώσει. Η καλύτερη επιλογή είναι το μήλο.

 Της Έλενας Τρουλλίδου  ΚλινικήΔιαιτολόγος- Διατροφολόγος (BSc (Hons.), MSc (Hons.)), με ειδικευση στη Νοσογόνο Παχυσαρκία

 


Tags: υγιεινό, κολατσιό, σχολείο, συμβουλές, Έλενα Τρουλλίδου, πρωινό

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)