#PINOFTHEWEEK

Ο τενόρος

Νάκης Αντωνίου


Ο τενόρος

Είναι μια φωνή που δεν ακούς συχνά στην Κύπρο. Ο Μιχάλης Γεωργίου, με έδρα το Λονδίνο, γυρίζει τον κόσμο και μαγεύει με την φωνή του τραγουδώντας, όσο περιμένει μπας και γίνει κάτι στην Κύπρο στον τομέα της κλασσικής μουσικής. 

Πες μου τα λίγο
Μάλιστα…Τ’ άκουσες;

Ήταν πολύ λίγο.
Είμαι λιτός άνθρωπος.

Κατ’ αρχάς τι σπούδασες;
Κλασσικό τραγούδι. Ξεκίνησα βαθύφωνος με προοπτικές του τραγουδιστή, όχι τενόρου ή βαρύτονου. Σπούδασα Vocal Performance με minor στη Θεωρία.

Και πώς κατέληξες τενόρος;
Από λάθος διάγνωση, στην ουσία. Ο καθένας έχει τη φωνή του. Ήμουν βαρύτονος και τώρα τενόρος. Είναι δύσκολη  η διάκριση των δύο γιατί έχουν κοινά, είτε χροιά είτε οι νότες που τραγουδούν είναι κοινές. Κάποτε γίνονται λάθη.

Σε διέγνωσαν λάθος;
Ξεκίνησα μπάσος. Όσο μεγαλώνεις η φωνή εξελίσσεται και αλλάζει. Η φωνή των ανδρών εξελίσσεται μέχρι τα 25.

Πού σπούδασες;
Ελλάδα και μετά Αμερική. Τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, προ-πτυχίο, και μετά στο Τέξας για το πτυχίο μου.

Τι προοπτικές δουλειάς έχεις;
Διδάσκεις, τραγουδάς, δυστυχώς δεν είναι σταθερή δουλειά.

Φαντάζομαι στην Κύπρο δεν έχει προοπτική.
Δυστυχώς στην Κύπρο δεν καλλιεργήθηκε αυτό το πράγμα. Όπως έλεγα με μια φίλη μου τις προάλλες  δεν έκανε κάποιος κάτι με την όπερα εδώ, οπότε έχει πιθανότητες είτε να ξεκινήσει αυτό το πράγμα είτε, επειδή δεν υπάρχει υποδομή, να μην γίνει καθόλου. Η κουλτούρα μας είναι λίγο διαφορετική. Δεν είμαστε π.χ. σαν τους Ιταλούς που η όπερα είναι στην κουλτούρα τους. Έχουμε παρεξηγήσει το τι είναι η όπερα. Η όπερα ξεκίνησε από τον κόσμο, ήταν σαν την τηλεόραση τους. Δεν πρέπει να είσαι κάποιος, ή να ξέρεις κάτι συγκεκριμένο για να δεις όπερα, είναι απλά ωραία μουσική.

Πόσα χρόνια εργάζεσαι σαν τενόρος;
Σαν τενόρος τέσσερα, σαν τραγουδιστής κλασσικού τραγουδιού από το 2009. Τώρα διδάσκω στο Λονδίνο και τραγουδώ σε κρουαζιερόπλοια.

Καλοπερνάς.
Η δουλειά του τραγουδιστή ή οποιουδήποτε καλλιτέχνη είναι να το κάνει να φαίνεται εύκολο. Να μην δείχνει πόσο στρεσάρεται. Οι πρόβες και το άγχος πριν βγεις στη σκηνή είναι αυτά που το κάνουν δύσκολο.

Πού τραγούδησες μέχρι τώρα;
Εκτός από τις κρουαζιέρες, τραγούδησε στο Λονδίνο, σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής, και στην Κύπρο, στην Πάφο. Στην Λευκωσία ακόμα.

Ποια εμπειρία ξεχωρίζεις από τις κρουαζιέρες;
Τραγουδιστική; Η ακουστική του χώρου είναι χάλια.

Το πιο δύσκολο τραγούδι που είπες μέχρι τώρα;      
Δυστυχώς έχουν όλα τη δυσκολία τους. Τα πιο δύσκολα ήταν κάποια προκλασικά κομμάτια, το «La Donna e Mobile»...  Είναι όλα δύσκολα, δεν υπάρχει κάτι που να είναι εύκολο.

Πώς προετοιμάζεις τη φωνή σου;
Πριν από κάθε συναυλία; Ζέσταμα, φροντίζεις να κοιμηθείς καλά, αν μπορείς να κοιμηθείς, για να είσαι ξεκούραστος, κάμποσο νερό και καμιά μπανάνα 40 λεπτά πριν. Βοηθά στο να ησυχάσουν τα νεύρα.

Σκέφτηκες να έρθεις Κύπρο να κάνεις κάτι δικό σου;
Το σκέφτηκα. Αλλά ξέρω από φίλους μου που παίζουν jazz, πως είναι δύσκολο. Δεν είναι αυτή η μουσική το ζητούμενο εδώ. Υπάρχουν μουσικές σκηνές αλλά δεν θα σου προσφέρουν δουλειά για να ζήσεις, αναγκαστικά το κάνεις σαν χόμπι έστω κι αν το έχεις σπουδάσει. Απλά στην Κύπρο δεν είναι στην κουλτούρα μας, και δεν ξέρω πόσο αποδεκτά είναι.

Νομίζω πλέον μπορεί και να είναι. Εξελίσσεται ο κόσμος.
Η jazz ναι, η όπερα; Ίσως επειδή δεν υπάρχει παιδεία για την όπερα στην Κύπρο. Θα ήθελα όμως να έρθω στην Κύπρο να ξεκινήσω κάτι καινούργιο.

Πού θέλεις να καταλήξεις με αυτό που κάνεις; Κάτι σταθερό και μόνιμο;
Σταθερό και μόνιμο δεν υπάρχει. Είσαι όσο καλός όσο η τελευταία σου συναυλία. Πρέπει συνέχεια να μελετάς, δεν μπορείς να σταματήσεις.

Μελλοντικά σχέδια;
Το 2017 που η Πάφος είναι πολιτιστική πρωτεύουσα, προσπαθώ με μια φίλη μου συνθέτη να κάνουμε κάποια πράγματα εκεί. Θα δούμε. Θεωρώ πολύ παράξενο που δεν υπάρχει στη Λευκωσία μια όπερα έστω μια φορά το χρόνο, ή κάθε εξάμηνο. Αφού υπάρχει κρατική ορχήστρα, υπάρχουν τραγουδιστές. Οι Κύπριοι τραγουδιστές που υπάρχουν είναι στο εξωτερικό. Κάποιος μπορεί να πει ότι δεν έρχονται να τραγουδήσουν στην Κύπρο. Εγώ πιστεύω πως η διάθεση υπάρχει, και δεν παίζει τόσο ρόλο η αμοιβή. Αν με έπαιρναν εμένα τηλέφωνο για να κάνω κάτι στην Κύπρο, με χαρά θα το έκανα. Βοηθάς πολιτιστικά τον τόπο σου. 

Photoshoot: nakis.photography 


Tags: p.in, personofinterest, pinoftheweek

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)