ΤΑΞΙΔΙ

Πίνοντας κρασί σ’ ένα κάστρο στην Τοσκάνη

Ντένη Καλλιβωκά


 • Για πολλούς η Τοσκάνη είναι η ίδια η Ιταλία.

  Για πολλούς η Τοσκάνη είναι η ίδια η Ιταλία.

 • Η Πιενσά, ένα μικρό διαμάντι της Αναγέννησης.

  Η Πιενσά, ένα μικρό διαμάντι της Αναγέννησης.

 • Η αισθητική είναι διάχυτη παντού.

  Η αισθητική είναι διάχυτη παντού.

 • Στο Σαν Τζιμινιάνο τα γοτθικού ρυθμού κτήρια χρονολογούνται στον 13ο και 14ο αιώνα.

  Στο Σαν Τζιμινιάνο τα γοτθικού ρυθμού κτήρια χρονολογούνται στον 13ο και 14ο αιώνα.

Δεν είναι και δύσκολο να ερωτευτείς της Τοσκάνη. Τα πάντα είναι όμορφα εδώ. Η αισθητική είναι διάχυτη παντού. Τίποτα στα χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα αυτής της επαρχίας, τα γεμάτα ελαιώνες, μεσαιωνικά χωριά, αμπέλια, ηλιοτρόπια και κυπαρίσσια δεν αποτελεί παραφωνία στο μοναδικό τοπίο. Η επαρχία απλώνεται βόρεια της Ρώμης και νότια του Μιλάνο, μέχρι την Τυρρηνική Θάλασσα στα δυτικά και τα Απέννινα στα βόρεια και στα ανατολικά. Για πολλούς η Τοσκάνη είναι η ίδια η Ιταλία. Κλείστε τα μάτια και φτιάξτε με τη φαντασία σας μια εικόνα με αμπελώνες,  χαμηλούς λόφους, μακρινά μεσαιωνικά κάστρα, ήσυχα χωριά και τριγυρισμένες από κυπαρίσσια βίλες. Εάν συγκρίνετε τους πίνακες του 14ου αιώνα του Lorenzetti που απεικονίζουν περιτοιχισμένες πόλεις με πύργους, όμορφες εκκλησιές και αγροικίες κτισμένες από κόκκινα τούβλα με θέα τους αμπελώνες, τους ελαιώνες και τις υπέροχες εκτάσεις με τα ηλιοτρόπια με το σημερινό Σαν Τζιμινιάνο και το Μοντεπουλτσιάνο, θα δείτε ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι περήφανοι Τοσκανέζοι θεωρούν ότι μιλούν τα πιο άψογα ιταλικά πιστεύοντας επίσης ότι κατάγονται από μια από τις καλύτερες φυλές της Ιταλίας. Η καταπληκτική κληρονομιά που κουβαλάει η Τοσκάνη είναι εμφανής όχι μόνο από την αρχιτεκτονική που άφησαν οι Ετρούσκοι από τον 8ο π.Χ. αιώνα, δείγματα της οποίας βρίσκουμε στο Φιεσόλε, το Κιούζι και τη Βολτέρα, αλλά και από τις μοναδικής ομορφιάς ρομανικού ρυθμού εκκλησίες της Πίζα, της Φλωρεντίας, της Λούκα, της Πιστόια και της Καράρα, όπως επίσης και τα στοιχεία γοτθικού ρυθμού των 13ου και 14ου αιώνα που βρίσκουμε στο Σαν Τζιμινιάνο, τη Βολτέρα και την Κορτόνα. Στην Τοσκάνη ήταν που άνθισε η Αναγέννηση τον 13ο αιώνα ξεκινώντας από τον ζωγράφο και αρχιτέκτονα Giotto και συνεχίζοντας με τον γλύπτη Donatello και τον υπέροχο επίσης ζωγράφο Pierro de la Francesca. Κατόπιν ακολούθησε και ο Leonardo da Vinci, όπως και ο Michelangelo.
 
Οι εκδρομές
Πρώτη σας επίσκεψη θα είναι το Σαν Τζιμινιάνο που δικαίως έχει ονομαστεί «μαργαριτάρι της Τοσκάνης». Στη μικρή αυτή μεσαιωνική πόλη διατηρούνται δέκα περίπου πύργοι από εκείνους που υψώνονταν άλλοτε κατά εκατοντάδες στις πόλεις της περιοχής. Στον Μεσαίωνα, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν οι πλούσιοι αστοί, μόλις αποκτούσαν οικονομική άνεση, ήταν να κτίσουν έναν πύργο. Όσο μεγαλύτερο το ύψος του, τόσο πιο ευκατάστατος και ο ιδιοκτήτης. Διαθέστε τουλάχιστον ένα πρωινό για να σουλατσάρετε στα ατμοσφαιρικά δρομάκια και να θαυμάσετε τους υπέροχους κύκλους φρέσκο που βρίσκονται στις δύο βασικές εκκλησίες του χωριού, την Κολετζιάτα και τη Σαντ’ Αγκοστίνο. Τα θέλγητρα των περισσότερων τοσκανικών κωμοπόλεων αξίζουν για να τους αφιερώσετε μία ολόκληρη ημέρα περιήγησης. Η Σιένα το απαιτεί, με μια ήρεμη μεσαιωνική ατμόσφαιρα που αποτελεί το αντίδοτο της Φλωρεντίας. Η «ροζ πολιτεία», όπως ονομάστηκε από το χρώμα της πέτρας, κουλουριασμένη πίσω από τα τείχη της, αποτελεί ένα πραγματικό λαβύρινθο. Παλάτια και εκκλησίες κάνουν την εμφάνισή τους στα στενά δρομάκια για να καταλήξουν στο κέντρο της πόλης, το Κάμπο. Η πλατεία αυτή που έχει σχήμα αρένας, είναι και ο τόπος διεξαγωγής του Πάλιο, των αγώνων ιπποδρομίας που από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στις αρχές Ιουλίου και μέσα Αυγούστου. Περιπλανηθείτε στην πανέμορφη πόλη και δείτε το Παλάτσο Πούμπλικο και το εντυπωσιακό Ντουόμο με το λευκό και το μαύρο μάρμαρο. Αφιερώστε λίγο χρόνο στην Εθνική Πινακοθήκη, αλλά και να καθίσετε σ’ ένα από υπέροχα καφέ και να χαζέψετε τις καφεκόκκινες στέγες που μπερδεύονται με τον πράσινο ορίζοντα της εξοχής. Η ελάχιστα γνωστή Λούκα έρχεται δεύτερη γεμάτη χάρη και πολιτισμό. Τα τείχη της περικλείουν δεκάδες μικρές εκκλησιές, ήρεμους πλακόστρωτους δρόμους και πολυάριθμα μουσεία και μνημεία. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι η Σαν Μικέλε, η Σαν Φρεντιάνο, το Μουσείο Νατιονάλε Γκουινίτζι και η Πιάτσα Αμφιτεάτρο.


Κιάντι: Η καρδιά του τοσκανέζικου κρασιού
Υπολογίστε μία τουλάχιστον ημέρα για να επισκεφτείτε το Κιάντι, μια περιοχή γνωστή όχι μόνο για το κρασί της αλλά και για τους αμπελώνες και τους λόφους που προσφέρουν μια γαλήνια εικόνα. Εδώ τα αμπέλια γειτονεύουν με τις ελιές, τα κυπαρίσσια με τις βελανιδιές και η λεβάντα με τα ρείκια. Στο Castelo di Brolio προσφέρονται ξεναγήσεις σ’ ένα από τους καλύτερους αμπελώνες του Κιάντι. Η περιοχή ανήκει στην οικογένεια Ricasoli από το 1167 και ο βαρόνος Μπετίνο Bettino Ricasoli, δεύτερος πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθιέρωσε τη φόρμουλα Chianti Classico το 1870. Συνεχίστε για το Γκαϊόλε και μετά για το Καστελίνα ιν Κιάντι, ένα χωριό με τείχη όπου οι κάτοικοί του ασχολούνται με την οινοπαραγωγή. Στη 13 της οδού Ντέλα Ρόκα του χωριού, επισκεφτείτε το Bottega del Vino Gallo Nero με εκθετήριο κρασιών και ελαιόλαδων. Πρωτεύουσα της περιοχής είναι η μικρή πόλη Γκρέβα, στην κεντρική  πλατεία της οποίας πωλούνται από το μεσαίωνα τα τοπικά προϊόντα.

Πότε να πάτε
Η Τοσκάνη είναι ονειρεμένη όλες τις εποχές του χρόνου. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου και για ένα μήνα θα δείτε τις εικόνες του τρύγου και θα απολαύσετε τα χρώματα, αφού τα αμπέλια παίρνουν χιλιάδες αποχρώσεις. Την άνοιξη η φύση και τα αγριολούλουδα οργιάζουν, ενώ αρχές καλοκαιριού θα απολαύσετε τις εναλλαγές σε σιτάρι, ηλιοτρόπια, αμπέλια και ελαιόδεντρα. Αποφύγετε τον βαρύ χειμώνα και το κατακαλόκαιρο.

Πού να μείνετε
Στην Τοσκάνη θα βρείτε αρκετές παλιές αγροικίες που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία λίγων δωματίων με αυθεντική τοσκανέζικη επίπλωση και εκπληκτική θέα. Επιλέξτε το Il Casale del Cotone (τηλ. +390577943236, info@casaledelcotone.com, www.casaledelcotone.it). Η αγροικία βρίσκεται δύο χιλιόμετρα έξω από το Σαν Τζιμινιάνο, αρκετά μακριά για να είναι μέσα στη φύση αλλά και αρκετά κοντά για να σας εξασφαλίσει κοντινές βραδινές εξορμήσεις προς αναζήτηση ιταλικών γεύσεων. Επίσης, η θέση του θα σας διευκολύνει πολύ στις εκδρομές σας, μιας και το Σαν Τζιμινιάνο βρίσκεται σχεδόν στη μέση, απέχοντας εξίσου από τη Σιένα και τη Φλωρεντία. Τα δωμάτια του Il Casale del Cotone δεν είναι πολυτελή, αλλά διακοσμημένα με φίνα τοσκανέζικα έπιπλα και γούστο. Τα ξύλινα δοκάρια στην οροφή, το ψηλό κρεβάτι στο ύψος του παραθύρου, η βαριά ξύλινη ντουλάπα αλλά και ο συνδυασμός των χρωμάτων ξεκουράζουν το μάτι. Από την άλλη, πολύ όμορφο είναι τo Agriturismο Castell’ in Villa (τηλ. +390577359222, www.castellinvilla.com), ένα υποστατικό 3.000 στρεμμάτων, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από τη Σιένα. Το κεντρικό κτήριο είναι ο πύργος του 12ου αιώνα που υπήρξε μία από τις επτά κομητείες κτισμένες γύρω από τη Σιένα με σκοπό της προστασία της πόλης. Έχει ανακαινισθεί, αλλά παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο ενώ δύο άλλα κτήρια έχουν μετατραπεί σε agroturismo. Η Capanna, ένα από αυτά, είναι ένα καλαίσθητο, αυτόνομο σπίτι δύο επιπέδων με μεγάλο living room με τζάκι και δύο υπνοδωμάτια με τουαλέτες, ιδανικό για οικογένεια ή παρέα.


Tags: Τοσκάνη, Ιταλία, ταξίδι

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)