ΣΧΕΣΕΙΣ

Είσαι δυναμική: Πρόβλημα!

Γαβριέλα Αγησιλάου


  • Η δυναμικότητα, αλλά και η ανεξαρτησία επιδρούν σαν μαγνήτης στην αντρική ψυχολογία, κάνοντας τον άντρα να αισθάνεται πιο αδύναμος και εξαρτημένος από τη σύντροφό του.

    Η δυναμικότητα, αλλά και η ανεξαρτησία επιδρούν σαν μαγνήτης στην αντρική ψυχολογία, κάνοντας τον άντρα να αισθάνεται πιο αδύναμος και εξαρτημένος από τη σύντροφό του.

Οι φεμινίστριες έκαψαν εκατοντάδες σουτιέν για να κατακτήσουν αυτό που δικαιούνταν: Τα ίσα δικαιώματα με το αντίθετο φύλο. Τελικά, όχι μόνο τα κατάφεραν αλλά κατέληξαν να υπερτερούν και σε δικαιώματα και σε εξουσία, κάτι που οι άντρες θεωρούν απειλή.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του ’70 ο φεμινισμός, η φεμινιστική θεωρία και ο αγώνας κατά της φυλετικής ανισότητας άκμαζαν επικίνδυνα. Πενήντα πέντε χρόνια αργότερα, οι άντρες, παρ’ όλο που δείχνουν να απολαμβάνουν το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν αναλάβει πια πολλές ευθύνες από οικονομικής αλλά και επαγγελματικής άποψης, μοιάζουν ακόμη ανώριμοι να αποδεχτούν την πραγματικότητα. Φταίει το αρχέγονο ένστικτο -πράγμα πολύ απίθανο- ή είναι εγωιστές και έχουν την ανάγκη να κρατούν τα πρωτεία, ή καλύτερα, τα ηνία μιας ερωτικής σχέσης;

Ο δυναμισμός φθείρει τη σχέση(;)
Η δυναμικότητα, αλλά και η ανεξαρτησία επιδρούν σαν μαγνήτης στην αντρική ψυχολογία, κάνοντας τον άντρα να αισθάνεται πιο αδύναμος και εξαρτημένος από τη σύντροφό του. Μάλιστα, η φωνή των ψυχολόγων και των σύμβουλων γάμων υποστηρίζει πως όσες ανταποκρίνονται στο πρότυπο της δυναμικής γυναίκας, αντιμετωπίζουν κάποια ιδιόρρυθμα προβλήματα στη σχέση τους. Ένα μεγάλο ποσοστό δυναμικών γυναικών, που φτάνει το 34%, έχουν απατηθεί από τον σύντροφό τους από εκδίκηση. Ο εγωισμός ενός άντρα που έχει «πειραχτεί» επειδή η γυναίκα του ίσως τα καταφέρνει καλύτερα, ξεσπάει με τον πιο ανώριμο τρόπο, την απιστία. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θέλει τους άντρες να απατούν μία ανεξάρτητη-καριερίστρια παρά μια νοικοκυρά.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι άντρες είναι με την εντύπωση πως μια δυναμική γυναίκα δεν πονάει κιόλας, οπότε δεν υπάρχει… πρόβλημα να της κάνουν μια απιστία. Αυτή η αψυχολόγητη για εμάς κίνηση, για τους άντρες είναι φυσιολογική, αφού η λογική υποχωρεί και τα ηνία της συμπεριφοράς τους παίρνει ο άνευ ορίων εγωισμός. Προτιμούν, δηλαδή, αντί να αισθάνονται υποβαθμισμένοι, ανίκανοι και αδύναμοι, να αντιδρούν με την απιστία. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η απιστία στην προκειμένη περίπτωση είναι «δικαιολογημένη», αφού οι άντρες που νιώθουν μειονεκτικά απέναντι στη δυναμική σύντροφό τους πιστεύουν ότι, αφού μπορεί να τα φέρει όλα εις πέρας μόνη της, ουσιαστικά δεν τους χρειάζεται. Έτσι κι αυτοί την απατούν για να ανεβάσουν την ψυχολογία τους και να αυτοεπιβεβαιωθούν νιώθοντας πως μετράει, ακόμη, ο αντρισμός τους.

Δυναμισμός στη δευτέρα
Κάθε κατάσταση έχει δύο όψεις, όσο κλισέ κι αν ηχεί στα αυτιά σου η συγκεκριμένη ατάκα. Στην προκειμένη περίπτωση ο δυναμισμός μιας γυναίκας λειτουργεί ως τονωτική ένεση για μια σχέση, αρκεί απέναντί σου να έχεις έναν άντρα εξίσου δυναμικό και προχωρημένο. Κάποιος με ισχυρή προσωπικότητα και υποστηρικτής των ίσων δικαιωμάτων δεν θα νιώσει ποτέ την ανάγκη να υποτάξει τη σύντροφό του, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επειδή πολύ απλά δεν νιώθει το πράσινο τερατάκι της ζήλειας να τον καταβάλλει. Ο ίδιος δεν νιώθει καμία ανασφάλεια, αντιθέτως, πιστεύει πως μόνο μια δυναμική γυναίκα μπορεί να σταθεί δίπλα του και στα δύσκολα να βασιστεί σ’ αυτήν. Αν στο πλευρό σου βρίσκεται ένας ισχυρός άντρας ο οποίος μπορεί να αντέξει τον δυναμισμό σου, τότε είσαι πολύ τυχερή, αλλά… (πάντα υπάρχει αυτό το αλλά).

Σκληρή, αλλά όχι τόσο σκληρή
Οι άντρες, φυσικά, θέλουν να έχουν δίπλα τους μια δυναμική, ανεξάρτητη και ισχυρή γυναίκα με προσωπικότητα και άποψη. Άλλωστε, αυτού του είδους η γυναίκα ασκεί μια ακαταμάχητη γοητεία σε ένα αρσενικό, ενώ την ίδια στιγμή θεωρείται, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ικανότερη από μία άλλη χαμηλών τόνων, να δημιουργήσει μια ουσιαστική σχέση. Τι σημαίνει, όμως, δυναμική γυναίκα; Γιατί αν μιλάμε για μια γυναίκα που είναι θυμωμένη, καταπιεστική και εριστική, τότε σίγουρα δεν εννοούμε ούτε ανεξάρτητη ούτε δυναμική.

Μην πυροβολείς…

Οι άντρες σιχαίνονται τις επιθετικές γυναίκες που βρίζουν σαν νταλικέρηδες κι έχουν «γηπεδική» συμπεριφορά. Η επιθετικότητα δεν αποτελεί ένδειξη αυτοπεποίθησης ούτε δυναμισμού, εξηγούν οι ειδικοί, γιατί σχεδόν όλοι οι άντρες θεωρούν μια επιθετική γυναίκα άκρως απωθητική και μη προσεγγίσιμη. Πρόσεξε, λοιπόν, να μην περάσεις στην απέναντι όχθη και από δυναμική να καταλήξεις «αντράκι». Δεν θέλεις να σε αντιμετωπίζει όπως τους φίλους του, έτσι δεν είναι;

Γλυκά λόγια, γλυκιά φωνή

Το αντίθετο φίλο χρειάζεται μια γυναίκα που εξισορροπεί την αντρική βαρβαρότητα, ή αλλιώς τις φωνές και τις εντάσεις. Κράτησε, λοιπόν, τη φωνή σου σε χαμηλά ντεσιμπέλ και άφησε στην άκρη τις φωνές και τις υστερίες. Δυναμισμός σημαίνει να μπορείς να επιβάλεις τα θέλω σου με ηρεμία. Τις εντάσεις τις υιοθετεί μόνο μια ανασφαλής γυναίκα που δεν ξέρει τον τρόπο να επιβάλει τη γνώμη της, έτσι ώστε να ακουστεί. Αν του θίξεις τον ανδρισμό του, τότε the game is over.

Με το μαλακό

Κύριο χαρακτηριστικό κάθε δυναμικού θηλυκού, είναι να παίρνει πάντα αυτό που θέλει, όποτε θέλει. Ένα απλό, αλλά τρανταχτό παράδειγμα είναι το εξής: Επιθυμείς να μάθεις τι θα κάνετε απόψε: Θα βγείτε για φαγητό ή θα μείνετε στο σπίτι; Εσύ, επειδή θέλεις να κανονίσεις την πορεία σου, να πας στην υπεραγορά να ψωνίσεις για να μαγειρέψεις ή στο κομμωτήριο για να φτιάξεις το μαλλί, επειδή θα πάτε σε ένα εστιατόριο, του τηλεφωνάς συνεχώς αφού δεν σου απαντάει το τηλέφωνο από την πρώτη, κι εσύ δεν παίρνεις την απάντηση που θέλεις. Stop! Μην φέρεσαι ακραία, μπορεί να σε «τρώει» το ότι θες να κανονίσεις το πρόγραμμά σου, αλλά με το να του τηλεφωνείς κάθε δύο λεπτά μέχρι να σου απαντήσει, όχι μόνο δεν θα πάρεις την απάντηση που θέλεις αλλά θα σου βγει ξινή. Και με το δίκιο του ο άνθρωπος, αφού η συμπεριφορά σου θα τον εκνευρίσει. Μην ξεχνάς ότι πρέπει να έχεις πλήρη συνείδηση των κινήσεών σου, και του πώς ο ίδιος θα μεταφράσει τη συμπεριφορά σου.

Βοήθησέ με

Ο Bob Grant, συγγραφέας του βιβλίου «The woman men adore… and never want to leave», υπογραμμίζει πως ένας άντρας θα παραμείνει μια ολόκληρη ζωή με μια γυναίκα, μόνο αν νιώσει ότι η αντρική φύση του ενισχύεται και η προστατευτική του φύση ξεδιπλώνεται. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Δεν είναι δύσκολο και πάνω από όλα δεν θα χρειαστεί να κάνεις στην άκρη τον δυναμισμό σου. Πολύ απλά, αν δεν θέλεις να καταλήξεις σαν την Uma Therman στην ταινία «My Super Ex-Girlfriend», τότε κρύψε λίγες από τις ικανότητές σου. Μπορεί να έχεις μάθει να αυτοσυντηρείσαι και να αυτοεξυπηρετείσαι, αλλά μην είσαι ακατάδεχτη. Μην αλλάζεις μόνη σου το σκασμένο λάστιχο του αυτοκινήτου σου, τα λάδια του ή μια καμένη λάμπα. Το ότι εμείς οι γυναίκες μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα -από το να συναρμολογήσουμε ένα καναπέ μέχρι το κλαδέψουμε τον κήπο- πρέπει να παραμείνει ένα κρυφό μυστικό. Οι άντρες σκλαβώνονται στην ιδέα ότι μπορούν να μας βοηθήσουν σε κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς. Μην αντιστρέφεις, λοιπόν, τους ρόλους!  

Δυναμισμός Vs Σεξ
Μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες λαμβάνουν όλες τις σημαντικές αποφάσεις μόνες τους, δίχως να συζητήσουν με τον σύντροφό τους, μπορεί να έχουν μαζί τους έως και εκατό φορές τον χρόνο αραιότερες σεξουαλικές επαφές, σε σχέση με εκείνες που συναποφασίζουν με τον σύντροφό τους. Η καθηγήτρια Michelle Chintin δήλωσε πως όσο αυξάνεται ο αριθμός των αποφάσεων στις οποίες η γυναίκα έχει τον τελικό λόγο, ο μέσος και διάμεσος χρόνος από την πιο πρόσφατη σεξουαλική επαφή αυξάνεται από τρεις μέχρι εκατό φορές.


Tags: δυναμική, πρόβλημα, γυναίκες, άνδρες, προβλήμαρα, άποψη, σχέσεις, υπόθεση

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)