ΤΑΞΙΔΙ

Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων

newsroom must


Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση παρουσιάζει το Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο (Αθήνα) από την 1η Αυγούστου, η οποία αναδεικνύει τη μεγάλη ανάπτυξη στην τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα, μία σχετικά άγνωστη πλευρά του πολιτισμού της, η οποία στην κορύφωση του και λίγο πριν τη δύση του, πλησίασε τις πρώτες σημαντικές εξελίξεις της σύγχρονης εποχής. Με τίτλο «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», σε συνεργασία με το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσιάζονται λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, όπως το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος, ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία, ο «κινηματογράφος» του Ήρωνος, το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και ο αστρολάβος του Πτολεμαίου μέχρι και ο αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων. Μία συλλογή η οποία δημιουργήθηκε μέσα από πολύχρονη και ενδελεχή έρευνα και μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Έτσι, χάρη σε αυτή τη σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία προωθείται διεθνώς η εικόνα της Ελλάδας ως βάσης του δυτικού πολιτισμού.

Ο δημιουργός και ιδρυτής του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστας Κοτσανάς εξηγεί: «Οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα έμβολα και οι κύλινδροι, τα ελατήρια, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί -εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου-, είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους. Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη κι απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους απλώς χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη, λησμονημένη τεχνολογία. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει περίτρανα πόσα περισσότερα, από όσα νομίζουμε, χρωστά ο σύγχρονος δυτικός τεχνολογικός πολιτισμός στους Έλληνες».

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κώστας Κοτσανάς www.kotsanas.com

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ: Απ. Παύλου 37, 11851 Θησείο (Στάση ΗΣΑΠ Θησείο)

Διάρκεια έκθεσης: 1 Αυγούστου 2015 έως 10 Ιανουαρίου 2016

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά & Σαββατοκύριακο 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00
Γενική είσοδος: 4€

Σαββάτο 1/8 και 29/8, Κυριακή 2/8 και 30/8, όπως και Πέμπτη 6/8, 20/8 και 27/8 θα πραγματοποιούνται γενικές και διαδραστικές ξεναγήσεις με τον κ. Κοτσανά για τις οποίες μπορείτε να πληροφορηθείτε στο 211 0126586 annex@herakleidon-art.gr


Tags: εφευρέσεις, Αρχαίων Ελλήνων, τεχνολογία, Μουσείο, Ηρακλειδών, Θησείο, Αθήνα, ταξίδι

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)