ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Λουκία Μιχαήλ Μουσουλιώτη: «Είμαι έτοιμη να ερωτευτώ ξανά»

Έλενα Αποστόλου


Έναν και πλέον χρόνο μετά τον χαμό του αγαπημένου της Αντρέα Μουσουλιώτη, η ηθοποιός εμφανίζεται να αγαπά από την αρχή τον εαυτό της, δηλώνει έτοιμη να «διεκδικήσει» όσα καλά θα της φέρει η ζωή και δίνει έμφαση, πλέον, στην εικόνα της, κάνοντας μια... ευχάριστη ανατροπή.

Σε βλέπουμε ανανεωμένη και λαμπερή τον τελευταίο καιρό... Τι συμβαίνει;
Κάνω μια καινούργια αρχή στη ζωή μου. Αποφάσισα να σηκωθώ και να «διεκδικήσω» στη ζωή μου πράγματα. Θέλω να είμαι καλά για τον Αντρέα, για τη μνήμη του. Πάντα θα τον έχω μέσα μου, ωστόσο, νιώθω ότι χαίρεται που με βλέπει να «σηκώνομαι» και να στηρίζομαι στα πόδια μου. Νιώθω ότι είναι ο φύλακας Άγγελός μου και του το χρωστώ.

Πέρασες δύσκολα μετά τον χαμό του;
Δεν σας κρύβω ότι έπιασα πάτο. Πέρασα πάρα πολύ δύσκολα και όλα τα στάδια της θλίψης. Απόγνωση, άρνηση. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς ήμουν 25 χρόνια μαζί του. Έζησα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Δεν σας κρύβω όμως ότι ανέκαθεν ήμουν δυνατός άνθρωπος. Ένιωσα ότι έπρεπε να περάσω όλα αυτά για να ξεπεράσω τη θλίψη μου. Τώρα πλέον νιώθω καλά.

Είσαι έτοιμη να κάνεις νέα σχέση στη ζωή σου; Να ερωτευτείς ξανά;
Δεν σας κρύβω ότι, ναι, είμαι έτοιμη να ερωτευτώ ξανά. Αν έρθει ο έρωτας στη ζωή μου είναι καλοδεχούμενος. Είναι η κινητήριος δύναμη στη ζωή κάθε ανθρώπου. Γιατί να μην έρθει και σε μένα ξανά; Νιώθω τυχερή που το έχω ζήσει μια φορά. Θα νιώσω ευλογημένη, αν μου ξανατύχει. Ωστόσο, πολύ φοβάμαι ότι ο άντρας που θα θέλει να έρθει στη ζωή μου θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να «γεμίσει» τη κενή θέση που άφησε ο Αντρέας μου.

Σε φλερτάρουν;
Φυσικά και το κάνουν. Και δεν σας κρύβω ότι μου αρέσει. Αλλά η σύγκριση με τον Αντρέα είναι αναπόφευκτη. Θα αφήσω κάποιον να μπει στη ζωή μου που πραγματικά να αξίζει την αγάπη μου.

Σε βλέπουμε να προσέχεις ιδιαίτερα, τελευταίως, τον εαυτό σου και την εικόνα σου γενικότερα; Οφείλεται στο ότι θέλεις να ζήσεις ένα μεγάλο έρωτα;
Οφείλεται στο ότι θέλω να ζήσω για τη Λουκία. Αγαπώ τη Λουκία από την αρχή. Τη μαθαίνω και την κακομαθαίνω. Συν το ότι έχω αντιληφθεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη καριέρα μου η εικόνα.

Πες μας αλήθειες; Σε βρίσκουμε πολύ ανανεωμένη. Πού οφείλεται;
Οφείλεται ότι τα έχω βρει μετά από πολύ καιρό με τον εαυτό μου. Το ότι άλλαξα hair look. Βρίσκω χρόνο για μένα, πηγαίνω γυμναστήριο και νιώθω ότι επειδή ήμουν πρωταθλήτρια στα 100 μέτρα, όταν ήμουν μικρή, δεν έχω χάσει τις αντοχές μου παρόλο που είμαι καπνίστρια. Γενικώς έχω αρχίσει να προσέχω την υγεία της Λουκίας, τι τρώει, τι πίνει και γενικώς τι κάνει.

Θα έκανες ποτέ αισθητικές επεμβάσεις; Ποια η γνώμη σου;
Στο παρόν στάδιο δεν έχω νιώσει την ανάγκη να κάνω αισθητικές επεμβάσεις. Αν ποτέ στο μέλλον χρειαστώ, ναι, θα τολμήσω, σε λογικά πλαίσια πάντα.

Μετά τον θάνατο του αγαπημένου σου συζύγου, σε βλέπουμε να εστιάζεις την ενέργειά σου στη δουλειά σου.
Η δουλειά μου μου δίνει απίστευτη δύναμη, η υποκριτική είναι βάλσαμο ψυχής. Είχα, ευτυχώς, ένα γεμάτο σε καλλιτεχνικές επιτυχίες χειμώνα. Απογειώθηκα εσωτερικά είχα θέατρο, είχα τη σειρά Ρουά Ματ και ως επιβράβευση όλων αυτών ήμουν υποψήφια για το βραβείο α’ γυναίκειου ρόλου στα Θεατρικά βραβεία Κύπρου.

Τι μετάνιωσες που δεν έκανες με τον Αντρέα;
Μετάνιωσα που δεν έχω κάνει ένα μωρό μαζί του. Τώρα που έφυγε η ανάγκη είναι μεγαλύτερη. Πολλές είναι οι φορές που σκέφτομαι ότι το μωρό μας σήμερα θα ήταν 23 ετών. Αναγκάστηκα να αποβάλω στα 22 μου γιατί είχα μείνει έγκυος στην αρχή της σχέσης μας, όταν είχαμε ακόμα πάρα πολλά προβλήματα.

Τι θέλεις από δω και πέρα στη ζωή σου;
Δεν θα τολμήσω να ζητήσω ένα μωρό γιατί πλέον είμαι μεγάλη σε ηλικία. Αλλά έναν σωστό σύντροφο, όπως ήταν ο Αντρέας, θα τον ήθελα στη ζωή μου, ναι.

Έχεις μετανιώσει για κάτι στη ζωή σου;
Όχι για τίποτα δεν έχω μετανιώσει στη ζωή μου. Αν έπρεπε να πω κάτι θα ήταν ότι για δεκαπέντε χρόνια κράτησα τη σχέση μου με τον Αντρέα κρυφή από τους γονείς μου. Και αυτό ήταν πραγματικά βασανιστικό.

Γιατί το έκανες αυτό;
Ο πατέρας μου ήταν άρρωστος. Δεν ήθελα να φορτώσω και άλλα θέματα στην οικογένεια. Φοβήθηκα την αντίδρασή τους λόγω της διαφοράς ηλικίας. Ακόμα και όταν το 2003 παντρευτήκαμε, όταν «έφυγε» ο πατέρας μου, έβγαζα τη βέρα για να πάω στο πατρικό μου. Πέντε χρόνια αργότερα το είπα στη μαμά μου. Στην αρχή είχε τους ενδοιασμούς της, μετά τον αγάπησε όπως όλοι μας, αφού ήταν τόσο καλός.

Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω;
Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω θα ξαναερωτευόμουν τον Αντρέα από την αρχή.

Στα επαγγελματικά σου τώρα. Στον χώρο δέχθηκες πισώπλατα μαχαιρώματα;
Μια φορά συνέβη και δυστυχώς συνέβη τελευταίως. Από ανθρώπους που δεν το περίμενα και αυτό με λύπησε περισσότερο από όλα.

Ένιωσες τυχερή στη δουλειά σου ή την εκτίμηση την απέκτησες με κόπο;
Δεν νιώθω τυχερή. Οι κόποι μου έφεραν καρπούς. Δουλεύω σκληρά από 17 χρονών που έφυγα μόνη μου από τη Λάρνακα, τότε αυτό ήταν ταμπού για την εποχή. Έκανα επιθεώρηση, πολύ δύσκολο για να το πετύχεις. Ένιωσα όμως ευλογημένη, γιατί είχα και έχω ανθρώπους γύρω μου που αγαπούν και έχουν πάθος για τη δουλειά τους.

Το ότι σου άνοιγαν πόρτες αυτό μπορεί να οφείλεται και στον Αντρέα Μουσουλιώτη, που είχε ήδη μια μεγάλη καριέρα πίσω του;
Όχι, δεν έπαιξε ρόλο η σχέση μου στην καριέρα μου. Είχα όμως ένα σπουδαίο θεατράνθρωπο να με συμβουλεύει. Ο Αντρέας ήταν ο πιο αυστηρός μου κριτής. Και αν καμιά φορά μου έλεγε πως ήταν περήφανος για μένα ήξερα ότι το εννοούσε. Αυτός και η μητέρα μου, μου έλεγαν πάντα αλήθειες.

Μετά το Ρουά ματ τι; Ετοιμάζεις νέα συνεργασία;
Είμαι ακόμη στην αναμονή για την τηλεόραση. Για θέατρο τώρα βρισκόμαστε σε πυρετώδεις πρόβες για μια επιθεώρηση που θα ανεβάσουμε σε όλη την Κύπρο με το θίασο Γέλιου με τους Κώστα Σχοινιού, Έλενα Διαμαντίδου, Γιώργο Νικολάου, Ζωή Ανθούλη και τον ανεπανάληπτο Δάκη.

Γυμνή θα έβγαινες στη σκηνή;
Το έχω κάνει ήδη. Πριν από λίγα χρόνια στο θεατρικό έργο Στη φωλιά του κούκου. Ήταν καταπληκτικό έργο και όταν το γυμνό ή το ημίγυμνο έχει μια αισθητική το κάνεις χωρίς σκέψη. Δεν το μετανιώνω. Ήταν τόσο ωραία σκηνοθετημένο. Δεν ένιωθα καθόλου ντροπή για τη γύμνια μου.

Παρακάλεσες ποτέ για δουλειά;
Εννοείται, και όποιος πει ότι δεν παρακάλεσε λέει ψέματα. Έχουμε γίνει τόσοι πολλοί στο χώρο, εκτός από τους ηθοποιούς μπαίνουν και άλλοι από τον... δρόμο αυτό με λυπεί ιδιαίτερα. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για όλους... ούτε ακόμη και για όλους τους καλούς.

Σε έχει επηρεάσει η κρίση;
Θα ήμουν η εξαίρεση στον κανόνα εάν δεν με επηρέαζε. Έχω κάνει τις εκπτώσεις μου σε όλους τους τομείς.

Θα έκανες άλλη δουλειά για να ζήσεις;
Η δουλειά δεν είναι ντροπή. Δούλεψα σε κατάστημα υποδημάτων, σε ζαχαροπλαστείο και κάνω το γκαρσόνι στην ταβέρνα της αδελφή μου στους Τρούλους για να ζήσω. Έχω σερβίρει υπουργούς, βουλευτές με αναγνωρίζουν και μου λένε πόσο χαίρονται που με βλέπουν. Το κάνω μέχρι σήμερα, είμαι πολύ καλή γκαρσόνα, δεν ντρέπομαι γι’ αυτό (γέλια).

Τι θα άλλαζες στη Λουκία;
Την πολλή μου καλοσύνη και ευαισθησία. Πρέπει να είσαι πιο σκληρός στις μέρες μας για να επιβιώσεις. Από την άλλη το ότι είμαι αυθεντική και ανθρώπινη ο κόσμος το αναγνωρίζει και αγαπά αυτή την πάστα ανθρώπων. Με προσεγγίζει με αγκαλιάζει μου σφίγγει το χέρι. Νιώθω τον κόσμο σαν οικογένειά μου.


Tags: Λουκία Μιχαήλ Μουσουλιώτη, έρωτας, συνέντευξη, Αντρέας Μουσουλιώτης

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)