ΤΑΞΙΔΙ

Ο γύρος του κόσμου σε 40 γεύσεις

newsroom must


40 προτάσεις που ζήσαμε και σας προτείνουμε για να κάνετε τον... κόσμο μια χαψιά! Δοκιμάζοντας κροκόδειλο στην Κένυα, καρδιά φιδιού στο Βιετνάμ, ντούριαν στην Ζανζιβάρη, στρείδια στην Βρετάνη ή πίνοντας Tea Time Martini στο Εδιμβούργο.

1. Κένυα
Τρώγοντας ότι πρόκειται να δοκιμάσεις στο σαφάρι
Το Carnivore βρίσκετε έξω από το Ναϊρόμπι. Εδώ θα πάτε πριν ξεκινήσετε το σαφάρι σας στο Μασάι Μάρα και θα δοκιμάσετε… ψητό όποιο ζώο πρόκειται δείτε τις επόμενες ημέρες! Σουρεαλιστικό μεν, εμπειρία δε, αφού στον υπέροχο κήπο τα κρέατα ψήνονται σε σπαθιά της φυλής Μασάι πάνω από τεράστιες ψησταριές. Στο μενού κροκόδειλος, αντιλόπη, βούβαλος, ζέβρα. (+ 254 2338959, Langata Road, Nairobi)

2. Ταϊλάνδη
Με θέα την Μπανγκόκ
Βρίσκετε στον τελευταίο όροφο του ωραιότερου ξενοδοχείου της πόλης του Oriental, και έχει μοναδική θέα πάνω από το ποτάμι. O chef Arnaud Dunand Sauthier με θητεία σε πολλά εστιατόρια της Γαλλίας, μεταφέρει την υψηλή γαστρονομία σε ένα σημείο με μαγική θέα και εξωτισμό. Σας πείσαμε? Εξαιρετική λίστα κρασιών, ραβιόλια με φουα γκρα και κρέμα τρούφας. (Le Normandie, +66 26599000, 48 Oriental Avenue, Bangkok)

3. Εσθονία
Σκηνικό Τσέχωφ
Αυτό μου το πρότεινε σε συνέντευξη, η Klara Glowczewska, Editor in Chief του αμερικάνικου Condé Nast Traveler. «Ένα βράδυ στην παραθαλάσσια πόλη Parnu της Εσθονίας. Μέναμε με την οικογένειά μου σε ένα μικρό ξενοδοχείο, το Ammende Villa, ένα ανακαινισμένο σε στυλ Art Deco αρχοντικό του 1920, χτισμένο μέσα σε ένα υπέροχο κήπο μόλις ένα λεπτό περπάτημα από τις ακτές της Βαλτικής. Περπατώντας την μεγαλόπρεπη σκάλα, ενώ ο ήχος μιας σονάτας παιγμένης στο πιάνο από ένα επιδέξιο σολίστα πηγαίνοντας στο εστιατόριο για ένα υπέροχο ένα δείπνο τεσσάρων πιάτων στο εστιατόριο του ξενοδοχείου ένιωθες ότι συμμετείχες σε θεατρικό του Τσέχωφ.» μου είχε πει. (Ammende Villa, +372 4473888 Mere blvd. 7, Pärnu Estonia)

4. Ινδονησία
Food for thought
Το Mozaic, βρίσκεται στο Μπαλί, στην Ινδονησία, σε ένα υπέροχο και ρομαντικό τροπικό κήπο σε ένα παλιό κέντρο διαλογισμού. Οι σεφ Chris Salans και Francois Seurin(chef Patisieur) χρησιμοποιούν τα φρεσκότερα υλικά και μπαχαρικά για να δημιουργούν ένα μενού που δεν μένει ποτέ στάσιμο. Δοκιμάστε πιάτα με λουλούδια, όπως την μους σοκολάτα με ροδοπέταλα και φραμπουάζ με σορμπέ από λουλούδια. Mozaic, +62 361975768, Jalan Raya Sanggingan, Ubud, Bali

5.Ελβετία
Δίπλα στην λίμνη
Weekend στο χωριό Saint Sulpice ανάμεσα στην Λοζάννη και την Γενεύη με διαμονή στο Hotel Du Debarcadere (Tel: +41 266635220) και το βράδυ καθισμένος στην άκρη της λίμνης στο εστιατόριο του ξενοδοχείου να φας γλώσσα meunier με ένα από τα καταπληκτικά chablis από την κάβα του εστιατορίου.

Τανζανία
6. Ζανζιβάρη, Να δοκιμάσεις Durian
Ένα φρούτο που μοιάζει με μπάλα του ράγκμπι με αγκάθια. Αν καταφέρετε να ξεπεράσετε την απαίσια μυρωδιά- κάτι μεταξύ ποδαρίλας και τουαλέτας- και το δοκιμάσετε με κλειστή μύτη, η σαρκώδης υφή της σάρκας του είναι εμπειρία μοναδική. Αφήστε που είναι και το ακριβότερο φρούτο στον κόσμο.

Μαρόκο
7. Street food στο Μαρακές
Ακολουθώντας κάποιους παράδρομους μέσα στο παζάρι που ξεκινά από την Τζαμ ελ Φνα, θα βρεθείτε σε μικρότερες αγορές που πάνε μόνο οι ντόπιοι για να ανταλλάξουν την πραμάτεια τους. Εδώ θα βρείτε μπαχάρια και τον φαρμακοτρίφτη που υπόσχεται να φτιάξει ένα μαγικό φίλτρο για ότι πρόβλημα έχετε. Δηλαδή αφροδισιακά, φυτικά φάρμακα για στομάχι, δερματοπάθειες, χοληστερίνη, πονοκεφάλους αλλά και ότι υλικό μπορεί κάποιος να χρειαστεί για ξόρκια, πόδια ή κοκαλάκια νυχτερίδας κλπ. Στα καφέ ή από πλανόδιους πωλητές, δοκιμάστε τη χαρίρα, καυτερή σούπα με βάση τις φακές, ταζίν, μαγειρευτό κρέας σε ειδικό πήλινο σκεύος με ξηρούς καρπούς και λαχανικά και φυσικά κεμπάπ, κουσκους και την γλυκιά κρεατόπιτα pastille.

Αγγλία
Εδιμβούργο
8. Tea Time Martini
Ένα υπόγειο spooky bar με κορυφαίους bartender που σερβίρει Hendrick’s Tea Time Martini σε κολονάτο ποτήρι του τσαγιού για 7 λίρες! Κατεβαίνεις μερικά νοτισμένα σκαλοπάτια και μπαίνεις σε ένα χαλαρό χώρο με μια κεντρική μπάρα, δερμάτινες πολυθρόνες, separe χώρους και cool μουσική. Αυτό που είναι μοναδικό εδώ είναι ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα τζιν-μπαρ. Στην λίστα βρίσκεις 34 διαφορετικά τζιν από όλο τον κόσμο, Σκωτία, Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία και Μινόρκα. Και μαζί 6 διαφορετικά κοκτέιλ με τζιν. Bramble Bar & Lounge, 16a Queen Street, Εδιμβούργο, +44 (0) 131 226 6343

9. Λονδίνο/ Το σοκολατοποιείο της γειτονιάς
Ένα ηλιόλουστο Σάββατο, βολτάροντας στους δρόμους του Notting Hill είδα το Melt, ένα πολύ όμορφο σοκολατοποιείο. Ένα λευκό μαγαζί με ράφια γεμισμένα συσκευασίες από διάφορες σοκολάτες. Εδώ η μύτη μου πλημμύρισε από την μυρωδιά καλής σοκολάτας από τα παραταγμένα σοκολατάκια. Άψογα φορμαρισμένα, μια τεράστια ποικιλία από γκανάς με τσάι γιασεμί, με μέντα, με τζίντζερ, με passion fruit, αλλά και διάφορα truffles με βιολογική σοκολάτα. Απίθανα. Melt: 59, Ledbury Road, tel:020 77275030, www.meltchocolates.com

10. Bray/ Γαστρονομική αλχημεία στο Bray
Πως γίνεται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου να είναι ένα μέρος που ονομάζεται Παχιά Πάπια, να σερβίρει παγωτό αυγά με μπέικον και να μην βρίσκεται στο Παρίσι ή τουλάχιστον στην Γαλλία, αλλά σε ένα αγγλικό χωριό; O chef Heston Blumenthal ήταν εκείνος που γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλο σεφ πέρασε από το ένα στα τρία αστέρια Michelin και αυτός που εδώ και αρκετά χρόνια φιγουράρει πρώτος ή δεύτερος στην λίστα του περιοδικού Restaurant με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Όταν έρχεται η ώρα του γλυκού, του signature dish του Blumenthal το παγωτό eggs& bacon και το αυγό σπάει μπροστά σου μέσα σε υγρό άζωτο, γίνεται παγωτό και σερβίρεται πάνω σε καραμελωμένο French toast, στραβώνεις την μύτη. Δοκιμάζοντας όμως γελάς γιατί είναι από τα ωραιότερα γλυκά που έφαγες ποτέ. Τhe Fat Duck High Street, Bray, Berkshire, England, +44 (0)1628 580333

Γαλλία
Σεν Μαλό
11. Στρείδια στην Βρετάνη
Ταξιδεύοντας στον επαρχιακό παραλιακό δρόμο που οδηγεί από το Saint Malo στην Βρετάνη, προς το ψαροχώρι Cancalle θα βρείτε παραλιακές καντίνες με στρείδια. Μεγάλη απόλαυση να ρουφάς ολόφρεσκα στρείδια όλων ειδών και μεγεθών σε ένα πάγκο με ένα ποτήρι ντόπιο κρασί, στην περιοχή παραγωγής τους. Η υφή τους είναι η απόλυτη γαστρονομική -σεξουαλική εμπειρία. Τα σερβίρουν σε πλαστικό πάτιο με ένα ποτήρι κρασί. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα είχα υψηλή γαστρονομική εμπειρία σε πλαστικό πιάτο!

Στρασβούργο
12. Υψηλή γαστρονομία έξω από το Στρασβούργο
Γεύμα στο «γυάλινο» εστιατόριο, Arnsbourg, κατά μήκος ενός ερημικού δρόμου στην καρδιά των βόρειων Βοσγίων, μπροστά στο δάσος και δίπλα σε ένα ποταμάκι. Απόλυτα ειδυλλιακό τοπίο, εξαίσιο φαγητό από τον τριάστερο σεφ Jean-Georges Klein και υποδειγματικό «pampering» σέρβις από αέρινες κοπέλες. (+33 3 87065085, www.arnsbourg.com)

Μπορντώ
13. Το εστιατόριο των πολιτικών
Ο Jean Pierre Xiradakis είναι κρητικής καταγωγής. Κάποιοι στο Bordeaux θεωρούν ότι ο Jean-Pierre κάνει τα πάντα… «πολύ». Πολλά λόγια, πολύ θεατρικότητα, πολύ από όλα. Και η αλήθεια είναι ότι αν περάσεις λίγη ώρα μαζί του νιώθεις ότι γεμίζεις. Από την ενεργητικότητά του, το αεικίνητο βλέμμα του, το τρανταχτό χαμόγελό του. Η Tupina, το εστιατόριο του είναι κάτι το μοναδικό. Γιατί αυτή η αίσθηση της υποδοχής με το μεγάλο τζάκι και τα πουλερικά να ψήνονται στην σούβλα δίνει μια τελείως σπιτική διάθεση. Έτσι κάθε φορά που κάποιος επίσημος έρχεται στο Bordeaux τον φέρνουν εδώ. Αν ο δρόμο σας, σας φέρει στο Bordeaux αξίζει να το επισκεφθείτε και μην παραλείψετε να δοκιμάστε την πίτα με φουα γκρα και τρούφα! LA TUPINA, 6-8 Rue Porte de la Monnaie, Bordeaux +33 (0)556915637, www.latupina.com

Παρίσι
14. Τα καλύτερα γλυκά
Έχω περάσει, χρόνια τώρα, ώρες, στην ουρά έξω από το μικροσκοπικό ζαχαροπλαστείο –μπουτίκ του Pierre Hermé στην rue Bonaparte στο Παρίσι, για να φύγω με το μαγικό κουτάκι με τα μακαρόν και μαζί με ένα δεύτερο με ένα Ισπαχάν, μια τάρτα βανίλια και να τα απολαύσω καθισμένη σε ένα από τα παγκάκια στην γειτονική πλατεία του Αγίου Σουλπίκιου. Μοναδικές γεύσεις που αποτυπώνονται μόνο στην μνήμη και όχι στα χαρτιά. Pierre Herme (72 rue Bonapart, +331435447).

15. Στα άδυτα του Costes
Στην Fauburg Saint Honore λίγο μετά το ύψος της Place Vendome, βρίσκεται το ξενοδοχείο Costes. Τέλειο για μεσημέρι αν ο καιρός είναι καλός και έχετε ένα τραπέζι στην εσωτερική γεμάτη λουλούδια αναγεννησιακού τύπου αυλή και στο μπαρ για το βράδυ. Το φαγητό ακριβό και το people watching απίθανο. Για κρατήσεις στο εστιατόριο +331 42445025.

Αυστρία
16. Πίνοντας καφέ στην Βιέννη
Αν δεν περάσετε χρόνο με την εφημερίδα ή έστω τον ταξιδιωτικό οδηγό σας μέσα σε κάποια από τα Βιεννέζικα καφέ θα έχετε χάσει ένα βασικό στοιχείο από την κουλτούρα της πόλης. Ο Τρότσκι και ο Λένιν έκαναν εδώ πολιτικές συζητήσεις, ο Schonberg, ηγέτης της δεύτερης Βιεννέζικης σχολής, ο Loos, εμπνευστής της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, και οι ζωγράφοι Klimt, Schile και Kokoscka πέρασαν εδώ χρόνο συζητώντας νέους τρόπους έκφρασης. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι το Café Central(Herrengasse 14): Μετά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο η μόδα του πέρασε και το υπέροχο κτίριο, με την ψηλή οροφή και τα art nouveau βιτρώ, μετετράπη σε τράπεζα. Ξανάνοιξε στα μέσα του 1980. Σήμερα σερβίρει γύρω στα 1000 φλιτζάνια καφέ καθημερινά. Έχει ωραιότατο Apfelstrudel.

17. Εμπειρίες… στο πόδι
Ένα ποτήρι σαμπάνια στο όρθιο τσιμπολογώντας στρείδια ή κάποια από τα deli σαντουιτσάκια στη Μαύρη Καμήλα, κάτω από τις λάμπες-θερμάστρες κουκουλωμένοι με τα παλτά σας είναι μια εμπειρία. Η Μαύρη Καμήλα είναι ένα από τα παλαιότερα στέκια της πόλης. Λειτουργεί ως ντελικατέσεν από το 1618 ενώ φήμες λένε ότι και ο Μπετόβεν ψώνιζε από εδώ. Zum Schwarzen Kameel (Μαύρη Καμήλα), 1, Bognergasse 5 (43 15338125) www.kamel.at

Βιετνάμ
Ανόι
18. Snake dinner στο Hanoi
Ήταν δεκαπενταύγουστος ήμουν στο Hanoi και έμαθα για τα εστιατόρια με σπεσιαλιτέ το φίδι. Με ένα βαν πήγαμε προς το Mat village στην συνοικία Gia Lam. Κλήθηκα να επιλέξω ανάμεσα σε μια κόμπρα και ένα άλλο φίδι που με την ανατριχιαστική τους κίνηση κείτονταν στα πόδια μου. Το φίδι πιάστηκε από δύο άτομα ενώ μια γυναίκα το ξεκοίλιαζε αφαιρώντας την καρδιά, την χολή και στάζοντας όλο το αίμα σε ένα ποτήρι αφού το αποκεφάλισε. Το σώμα του πήγε για καλό πλύσιμο και μαγείρεμα. Πριν καταφτάσουν τα πιάτα μου προσέφεραν πρώτα να πιω την χολή αφού την είχαν χύσει μέσα σε rice wine ( λευκό οινοπνευματώδες που παράγεται από απόσταξη ρυζιού) και μετά να φάω την παλλόμενη καρδιά. Όλη η ιστορία του προπατορικού αμαρτήματος πέρασε σαν φλας μπρος από τα μάτια μου την ώρα που το πιατάκι με την μικροσκοπική καρδιά πλησίαζε στο στόμα μου, καθώς έψαχναν για μια δικαιολογία. Η καρδιά του όφη! Την κατάπια με μία γουλιά από το αίμα του. (Κενό…..). Μόνο αφού έκανα εμετό ώρες μετά και ήπια ένα- δυο τζιν τόνικ για απολύμανση ένιωσα καλύτερα…

19. Cha Ca La Vong
Το είχα διαβάσει στο βιβλίο ‘1000 places to see before you die’, και πήγα. Η πιο φημισμένη ταβέρνα του Βιετνάμ, ξεχαρβαλωμένη και βρώμικη φτιάχνει Cha Ca μαριναρισμένο ψάρι που σερβίρεται σε ένα μαγκάλι που βράζει εκείνη την ώρα μπροστά σας με φιστίκια, άνηθο μια πολύ δυνατή σάλτσα και βερμιτσέλι. Τύφλα να έχουν τα αστέρια Michelin! Cha Ca La Vong, 14 Cha Ca st, τηλ. 8253929

Σαιγκόν
20. Street food
Όταν κάποτε σε συνέντευξη ρώτησα τον σεφ Anthony Bourdain που γύρισε όλο τον κόσμο για να εντοπίσει το καλύτερο πιάτο, πιο ήταν το αποτέλεσμα, είχε πει ‘Ένα μπολ Pho (φαα) καθισμένος σε ένα πλαστικό σκαμνί στην μέση του δρόμου στο Hanoi’. Μόνο όταν βρέθηκα σε αντίστοιχα σκαμνάκια δοκιμάζοντας, Pho, bun cha, φρέσκα spring rolls, βουτηγμένα σε nuoc mam- μια σάλτσα από ξερά ψάρια που χρησιμοποιούν σχεδόν πάντα στην κουζίνα τους-, κατάλαβα τι εννοούσε. Μυριάδες μπαχαρικά, λαχανικά, και φρούτα, ζωντανά ψαρικά όλων των ειδών σε κάνουν να λες ότι τελικά αν η μαγειρική ήταν ζωγραφική το Βιετνάμ θα είχε μία από τις πιο πλούσιες παλέτες. Pho Hoa (8297943) 260C Pasteur st.

Ιταλία
21. Διαμονή στο Agrotourismo μιας Ελληνίδας πριγκίπισσας
Η Κοραλία Πινιατέλι είναι βέρα Ελληνίδα. Πρωτοήρθε στην Τοσκάνη το 1967 με τον άνδρα της πρίγκιπα Pignatelli della Leonessa. Εδώ και χρόνια ζει μόνιμα στην Τοσκάνη και ασχολείται προσωπικά με την οινοποίηση των κρασιών της που θεωρούνται εξαιρετικά στις κατατάξεις. Το Castell’ in Villa, είναι ένα αγρόκτήμα 3000 στρεμμάτων , περίπου 15 χλμ. από την Σιένα με αμπέλια ελιές , οινοποιείο και αγροτουριστική μονάδα με πισίνα και πολύ περιποιημένα δωμάτια. Το εστιατόριο σερβίρει ρουστίκ καλοφτιαγμένη τοσκανέζικη κουζίνα με θέα τους γύρω αμπελώνες. Email: info@castellinvilla.com, www.castellinvilla.com, +390577 359074

22. Να επισκεφθείς το χασάπικο του Dario Cecchini.
Ονομάζεται Antica Macelleria Cecchini, βρίσκεται στο χωριό Panzano στο Chianti (+39 055 852020). Το γνωρίζουν μόνο οι ντόπιοι. Μια βιβλιοθήκη, ιταλική όπερα, γλυπτά και ένα μεγάλο τραπέζι στρωμένο με λογιών κεράσματα, και άφθονο Sangiovese. Και όλα αυτά σε ένα χασάπικο. Και εκείνος να απαγγέλει Dante…. Μαγεία.

23. Bellini στο Harry’s Bar
Μερικοί θα σκεφτείτε ότι είναι σαν να αγοράζετε ένα καπέλο «I love Myconos». Αλλά όχι. Το bellini είναι εξαιρετικό, η αύρα του Hemingway πλανάται ακόμα στην ατμόσφαιρα και τα πάντα από τις λινές πετσέτες μέχρι το καρπάτσιο είναι ξεχωριστά. (+39 415285777)

24. Καφέ στο Caffe Florian στην Βενετία
Ναι είναι λίγο τουριστικό. Αλλά υπάρχει ‘ένα’ Florian στον κόσμο (ιδρύθηκε το 1720) και είναι το πιο τέλειο μέρος να κάθεσαι και να παρακολουθείς την «Βενετία» να περνά. Σαν να συμμετέχετε σε γαστρονομική εμπειρία άλλου αιώνα. (+39 415205641)

25. Delicatessen στο Μιλάνο
Το Peck είναι ναός γαστρονομίας λίγο πιο πέρα από την πλατεία Duomo και άνοιξε το 1883. Τεράστιες βιτρίνες με τα καλύτερα αλλαντικά και τυριά του κόσμου, τρούφες, αυθεντικά μπαλσάμικο, κρασιά. Όταν το επισκέφθηκα με έπιασα να περιφέρομαι με ανοικτό το στόμα και κρεμασμένο το σαγόνι όχι μόνο χάρη σε όλα όσα έβλεπα αλλά και χάρη στην παρουσίαση τους. Πως μπορούσε το μασκαρπόνε να μοιάζει με χιονισμένη βουνοκορφή; ( via Spadari 9, tel. 0039 02 802 3161).

Κίνα
26. After dinner… «κατούρημα»
Μετά το φαγητό…να πας στην τουαλέτα του Felix στο ξενοδοχείο Peninsula στο Hong Kong. Οι τουαλέτες είναι σχεδιασμένες από τον Philip Stark και στις αντρικές υπάρχει μια τεράστια τζαμαρία από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι με την πιο απίστευτη θέα.

27. Στις Αγορές του Hong Kong
Αν και τα περισσότερα καλά εστιατόρια εδώ βρίσκονται σε μεγάλα ξενοδοχεία, θα σας πρότεινα οπωσδήποτε και το street food εδώ. Σε κάποιο από τα café της Mong Kok, παραγγείλτε jah leung, είναι πεντανόστιμό τηγανισμένο ντόνατ, τυλιγμένο σε νουντλς ρυζιού και τόφου που σερβίρετε με σος σουσαμιού.

Πεκίνο
28. Πάπια Πεκίνου
Που αλλού να φας την ωραιότερη και αυθεντικότερη πάπια Πεκίνου, από το ίδιο το Πεκίνο; Το Quanjude restaurant άνοιξε το 1864 και μετρά κάθε πάπια που σερβίρει. Θα φάτε υπέροχη πιάτα Πεκίνου που θα είναι και αριθμημένη. Ζητήστε κράτηση από το ξενοδοχείο σας. Μόνοι σας ξεχάστε το.

USA
Νέα Υόρκη
29. Burger -ειν
Οι πληροφορίες μου έλεγαν ''Burger Joint'' στην 118 W. 57th St. To ταξί με άφησε έξω από το ξενοδοχείο Parker Meridien και απόρησα. Μάταια έψαξα με το βλέμμα για κάποιο χώρο που θα μπορούσε να είναι χαμπουργκεράδικο. Μπαίνοντας στην μαρμάρινη γυαλιστερή ρεσεψιόν του πολυτελούς ξενοδοχείου ανακάλυψα ένα ‘μπερντέ’ σε μια άκρη στο lobby. Παραμέρισα την κουρτίνα για να βρεθώ σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με ξύλινα τραπέζια, τοίχους γεμάτους ραβασάκια με αφιερώσεις και μια τηλεόραση που έπαιζε αμερικάνικο football. Κουστουμαρισμένοι τύποι που έκαναν lunch break και άλλοι τύποι βύθιζαν τα δόντια τους σε φουσκωτά burger και ρούφαγαν μεγάλες γουλιές diet coke.. Μόνο burgers και brownie. Το πήρα μπροστά μου ζουμερό, με αφράτο, φουσκωτό ψωμάκι, τραγανή ντομάτα και μια τέλεια σάλτσα από κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα. Άξιο της φήμης του. Burger Joint at Le Parker Meridien, 118 W. 57th St. (212) 245-5000.

Iσπανία - San Sebastian
30. Ένα γαστρονομικό σαββατοκύριακο
Είναι η γαστρονομική πόλη στον κόσμο (έχει την μεγαλύτερη αντιστοιχία αστεριών Michelin ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη πόλη). Να φας στα Adours, Arzak(+34 943278465), Martin Berasategui (+34 943366471) που είναι 3 από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Rioja
31. Τάπας στο Logrono
Ήμουν στο Logrono μια πόλη στην οινική περιοχή της Rioja και ένας Ισπανός συνεργάτης μας πρότεινε αντί για ένα κομψό εστιατόριο, ένα «δείπνο» στο τοπικό στυλ. Όλοι η παρέα βρεθήκαμε σε ένα πεζόδρομο γεμάτο μικρά μαγαζάκια –τύπου σουβλατζίδικό- στο κέντρο της πόλης που έσφυζε από κόσμο και το παιχνίδι άρχισε. Ο Ισπανός, μπήκε στο πρώτο και έφερε από ένα ποτήρι κρασί για όλους και από ένα pan con tomato. Ένα tapas από φρυγανισμένο ψωμί με λιωμένη ντομάτα και ελαιόλαδο. Μετά πήγαμε στο επόμενο που η σπεσιαλιτέ του ήταν οι πιπεριές για άλλο ένα tapas και άλλο ένα ποτήρι κρασί. Δεν ξέρω αν σταματήσαμε στο ένατο tapas και το αντίστοιχο ποτήρι κρασί γιατί δεν αντέχαμε άλλο ή απλά γιατί το τελευταίο ήταν αυτί γουρουνιού τηγανητό!
Βαρκελώνη.

La Rambla, Βαρκελώνη
32. Open air αγορά
Η Boqueria, η κεντρική αγορά τροφίμων της Βαρκελώνης με την είσοδό της στην La Rambla είναι ένα χάρμα χρωμάτων, ευωδιών και γεύσεων. Θα βρείτε ότι ονειρευτήκατε αλλά και ότι δεν φανταστήκατε ποτέ. Από φρέσκα φρούτα, ψάρια και κρέατα όλων των ειδών, μέχρι αλλαντικά, απίθανα τυριά, μπαχαρικά ψωμιά. Καθίστε σε ένα από τα μπαράκια για τάπας. Είναι απίθανα!

Ιαπωνία
33.Το φιλί του θανάτου
Ενα γιαπωνέζικο blowfish. Είναι κάτι σαν σεξ χωρίς προφυλακτικό για κάθε γαστρονόμο. Κάθε χρόνο περίπου 100 άτομα πεθαίνουν δοκιμάζοντάς το, παρασκευασμένο από απρόσεκτα χέρια. Ένα άσχημο ψάρι που μοιάζει σαν μπάλα με δηλητηριώδη αγκάθια (η ουσία που περιέχουν είναι 1200 φορές πιο θανατηφόρα από το υδροκυάνιο) και έχει αρκετό δηλητήριο για 30 άτομα. Οι γιαπωνέζοι το ονομάζουν fugu και είναι από τα ακριβότερα εδέσματα. Αν αφού το φάτε αρχίσουν τα χείλη σας να γίνονται μπλε έχετε λίγα λεπτά για να πείτε κάτι έξυπνο πριν πεθάνετε. Τουλάχιστον θα γλιτώσετε τον πανάκριβο λογαριασμό.

Αργεντινή - Buenos Aires
34. Δείπνο στο La Cabaña de las Lilas
Είναι ένα από τα διασημότερα steakhouse στον κόσμο, που ψήνει περί τους 90 τόνους steak κάθε χρόνο. Ιδρύθηκε το 1905 και στεγάζετε σε μια από τις παλιές αποθήκες του λιμανιού που έχουν ανακαινιστεί. Οι ψησταριές, parilladas, βρίσκονται πίσω από τζαμαρίες και η εικόνα των χοντρών κατακόκκινων κρεάτων που ψήνονται είναι απίστευτη. Το κρέας δελεαστικό με ένα λαμπερό κόκκινο χρώμα το οποίο καλύπτεται από ένα ελαφρύ κρεμ λιπάκι που του δίνει μια αίσθηση, αγαλματένια. Τα ζώα στην Αργεντινή τρέφονται με δημητριακά και δεν παίρνουν ορμόνες. Έτσι η γεύση τους είναι πολύ πιο καθαρή ενώ περιέχουν και λιγότερη χοληστερίνη. Πρόκειται για κρέατα τόσο ποιοτικά και καλά που πρέπει να τρώγονται το πολύ medium rare. Στην μνήμη μου έμειναν και τα μικρά ψωμάκια τυριού - σαν μπαλάκια- που έρχονταν μοσχομυριστά και ζεστά στο τραπέζι. Προτιμήστε τα τραπέζια έξω στην βεράντα και συνοδέψτε το κρέας σας με πουρέ. Αξίζει. Αν σας αρέσουν οι αμαρτίες θα βρείτε και μυαλά, γλυκάδια, νεφρά. Alicia Moreau de Justo, 516 +54 11 43131336, http://www.laslilas.com/restaurant.html

35. Dulce de leche
Κουκουλωμένη σε ένα κερωμένο αδιάβροχο, βγήκα από το ξενοδοχείο για μια βόλτα στην κοντινή πλατεία στην Recoleta. Ξάφνου μια άλλη μυρωδιά τρύπησε επίμονα στα ρουθούνια μου Σχεδόν υπνωτισμένη βρέθηκα μπροστά στο υπαίθριο καρότσι. Η κρέπα απλώθηκε και επάνω της στρώθηκε μια κρέμα από καραμέλα βουτύρου που από την ζέστη έκανε ελαφριές φουσκάλες. Καθόλου εκλεπτυσμένη, καθόλου ισορροπημένη, πολύ γλυκιά, πολύ έντονη, τόσο απόλυτα απολαυστική. Ήταν σαν όλη η γλύκα αυτής της πόλης, να κρυβόταν μέσα σε αυτό το γλυκό. To dulce de leche, αυτή η καραμελένια κρέμα, είναι το χαρακτηριστικό γλυκό στο Buenos Aires. Θα το βρείτε σαν γέμιση σε στρογγυλά muffin, κέικ, ντόνατς και σε μακρόστενες ζυμαρένιες πλεξούδες σαν λουκουμάδες που πουλάνε από τον δρόμο και τους φούρνους μέχρι τα πρωινά των καλών ξενοδοχείων

36. Ιστορικό Café Tortoni
Ατμοσφαιρικό, κλασικό, θυμίζει Βιεννέζικο καφέ. Ένα από εκείνα, που κάθε πόλη θα ήθελε να έχει. Τα βράδια έχει μια παράσταση τανγκό με ένα ζευγάρι και τραγούδι, σε ένα πολύ μικρό χώρο. Πολύ αυθεντική εμπειρία. Avenida de Mayo 829, +5411 43424328

Βέλγιο
37 Eπίσκεψη σε ζυθοποιείο
Ακόμα και ο Αστερίξ, μπύρα θα πρότεινε στο Βέλγιο. Μαθήματα γευσιγνωσίας και τεχνικών στην οικογενειακή ζυθοποιεία που λειτουργεί από το 1871. Duvel Moortgat, Puurs.duvel.be

Αυστραλία
38. Οινοποιείο στην Αυστραλία
Μια από τις σπουδαιότερες οινοπαραγωγικές χώρες του Νέου Κόσμου. Διαλέξτε να δείτε το κορυφαίο οινοποιείο στην Αυστραλία ενώ θα φτιάξετε το δικό σας χαρμάνι κρασιού. Μια πραγματική εμπειρία. Penfolds Cellar Dor, Barossa. Penfolds.co.uk

Κούβα
39. Δείπνο στην Αβάνα
Η ωραιότερη πόλη του κόσμου, στο θέμα του φαγητού υστερεί.
Αδιαμφισβήτητα το καλύτερο εστιατόριο στην πόλη είναι η Guarida (Γκουαρίδα), στον τελευταίο όροφο ενός θαυμάσιου αποικιακού κτιρίου σε απόλυτη παρακμή Το εσωτερικό γεμάτο αντίκες, νοσταλγικό , σε πολλούς θα θυμίσει το «Φράουλα και Σοκολάτα» που γυρίστηκε μέσα σε αυτό το σπίτι. Η κουζίνα φέρει το χαρακτηριστικό της «Νέας Κουβανικής κουζίνας».
La Guarida Concordia No 418 btwn Gervasio & Escobar, τηλ. 07 866-9047

Γερμανία
40. Hot Dog στην Βαυαρία
Δεν χρειάζεται να οριστεί ο προορισμός. Από το business lounge της Lufthansa στο Μόναχο μέχρι την καντίνα έξω από το Neuschwanstein – το θρυλικό κάστρο του Λουδοβίκου ή τις υπαίθριες αγορές στα χωριά, τα hot dog στην Βαυαρία έχουν άλλη γεύση! Δεν ξέρω αν οφείλεται στο ψωμί, το λουκάνικό ή το γεγονός ότι συνοδεύονται από απίθανη μπύρα, αλλά πράγματι μιλάμε για εμπειρία!


Tags: γύρος, κόσμος, 40 γεύσεις, ταξίδι

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)