ΤΑΞΙΔΙ

Φθινοπωρινό weekend στην Τήνο

newsroom must


Όταν πρωτοπάτησα το 2008 στην Τήνο, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα γινόταν το αγαπημένο μου νησί! Ιδού μερικά tips για τα φθινοπωρινά σας weekends.

Για καφέ στον Πύργο
Ο Πύργος είναι το ομορφότερο χωριό της Τήνου. Ένα στολίδι, πραγματικό είναι το χωριό του Χαλεπά. Υπέροχα καλντερίμια, λευκά κυκλαδίτικα σπιτάκια, βουκαμβίλιες και το μοναδικό μουσείο μαρμαροτεχνίας. Όταν έρθεις εδώ, προορισμός είναι η υπέροχη πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο και την κρήνη του Χαλεπά, για καφέ και γαλακτομπούρεκο. Αλλά το ομορφότερο καφέ του Πύργου είναι η Vinia. Η μια είσοδος είναι στα στενάκια ανάμεσα στα σπιτάκια και τις βουκαμβίλιες. Από την πλευρά του κεντρικού δρόμου είναι ο υπέροχος κήπος με τις πέργκολες. Το πρωί ερχόμαστε για καφέ. Το βράδυ για ένα μπουκάλι κρασί με μεζεδάκια. Η Άννα πάντα χαμογελαστή, ένας ακόμη λόγος να έρθετε εδώ! Vinia: Πύργος Τήνος 22830 31660

To beach bar στο Ρόχαρι
Η παραλία στο Ρόχαρι είναι λίγο σαν ένα ταξίδι στον χρόνο. Το γραφικό λιμανάκι σε πάει πίσω στο 1950. Όταν έχει δυνατό βοριά , εδώ δεν πλησιάζουμε καν. Αλλά. με νοτιά ή απανεμιά είναι από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Φέτος εδώ άνοιξε και ένα beach bar με μουσικές ατμοσφαιρικές και φοβερή ατμόσφαιρα. Αιώρες, κούνιες, ωραία συλλογή από μπύρες, ενώ την λίστα των κοκτέιλ την έχει επιμεληθεί ο Ηλίας Ηλιόπουλος από το Baba au Rum. Τα mojito και οι μαργαρίτες φοβερά. Σκηνικό από Τζαμάικα λοιπόν!

Νήσος, η τοπική μπύρα
Μια Pilsner με σώμα, αρώματα εσπεριδοειδών, ελαφριά πικράδα και πλούσια γεύση που ταιριάζει εξαιρετικά και με την κουζίνα των Κυκλάδων από μια μικροζυθοποιεία στην Τήνο με περιορισμένη παραγωγή. Παρότι τώρα μπορείτε να την βρείτε σε όλη την Ελλάδα, είναι αλλιώς να την πάρετε από το νησί!

Το Τάμα
To free press του νησιού μας, μια εξαιρετική έκδοση που επιμελείται η Μάγια Τσόκλη και γράφουν όσοι γνωρίζουν και αγαπούν πολύ το νησί. Αναζητήστε το στο νησί.(Eκεί θα διαβάσετε πάρα πολλά αλλά και για την κοπανιστή και τα αμυγδαλωτά που γράφω παρακάτω).

Φαγητό στον Ταρσανά
Είναι η ψαροταβέρνα, στο ακριανό σημείο του λιμανιού, τον παλιό ταρσανά, εκεί που είναι οι γλίστρες. Ο Αντώνης Γκιων, ο ιδιοκτήτης γεννημένος στην Τήνο επέστρεψε στο νησί του το 2004 για να φτιάξει το δικό του εστιατόριο. Η κουζίνα του είναι θαλασσινή και κατά βάση στηρίζεται στα τοπικά προϊόντα. Όταν έχει πολλά μποφόρ δεν θα βρεις ψάρι στον Ταρσανά. Το χειμώνα που στο νησί βρίσκεις τα αλιφόνια, κάτι υπέροχα χόρτα που στην Κρήτη τα λένε σταμναγκάθια, ο κύριος Γκιών τα φτιάχνει φρικασέ με χριστόψαρο κρεμμυδάκι και άνηθο. Στην εποχή τους βρίσκεις γυαλιστερές, καλόγνωμες, φούσκες, ενώ πάντα εδώ τρως ψαρόσουπα με διαφορετικό ψάρι ανάλογα με την εποχή. Και φυσικά μεγάλα ψάρια ψημένα στην σχάρα.

Κοπανιστή της Τήνου
Η κοπανιστή της Τήνου κάνει πρώτης τάξεως δόλωμα! Ο Μαστρογιάννης, γέννημα θρέμμα από τον Πύργο, την αναμιγνύει με ψωμί και λίγο λάδι και εκεί στην προβλήτα του Πανόρμου βγάζουμε πολύ ψάρι. Όμως η κοπανιστή «ψαρεύει» και επισκέπτες, που έχουν εθιστεί στην έντονη, πικάντικη, γεύση της. Στον συνεταιρισμό τη φτιάχνουν με γάλα από ντόπιες αγελάδες και κατσίκια. Οι τηνιακοί την βάζουν στο παξιμάδι, αφού πάνω του έχουν τρίψει και μια ντομάτα και ο μεζές που προκύπτει κάνει τους γευσιγνώστες να δακρύζουν. Θα την βρείτε στο πρατήριο του συνεταιρισμού.

Ξεροτήγανα, αμυγδαλωτά και παστέλια
Κάθε φθινόπωρο όταν φεύγουμε από το νησί το αγαπημένο μου τζιν δεν μου μπαίνει. Από αυτά τα 3-4 παραπανίσια κιλά, τα δύο τα οφείλω στα ξεροτήγανα του Χάλαρη. Τραγανά, τηγανισμένα άψογα χωρίς ίχνος λαδίλας με μυρωδάτο μέλι και φρεσκοτριμμένο αμύγδαλο. Τα άλλα δύο μοιράζονται στα παστέλια και στα τα αμυγδαλωτά. (Ταξιαρχών 12, 2283025087 2283023274)

Γραβιέρα Συνεταιρισμού
Το τυροκομείο του αγροτικού συνεταιρισμού της Τήνου δημιουργήθηκε το 1981, με σκοπό την παραγωγή της γραβιέρας- του παλιού «βραστού» τυριού της Τήνου. Είναι μια γραβιέρα πιο ήπια από τις πικάντικες που ξέρουμε κρεμώδης, γλυκιά και χωρίς μεγάλες εντάσεις. Τα βρίσκουμε σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ της Τήνου.


Tags: Τήνος, Πύργος, Ρόχαρι, γραβιέρα Τήνου

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)