MUSTDECO ΟΙΚΙΕΣ

Εκλεπτυσμένα Όνειρα

newsroom must


Ψυχρός μινιμαλισμός και ζεστά φινιρίσματα: Μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά; «Ναι», μας διαβεβαιώνει ο Mark, που βρήκε τον τρόπο να παντρέψει διαφορετικά στυλ με απόλυτη επιτυχία.

Λένε πως ο χρόνος βοηθά και θεραπεύει τα πάντα. Το χεράκι του πάντως το έβαλε στην περίπτωση που ο Mark Stobbs κι ο διακοσμητής του Andrew Lock προσπαθούσαν να μετατρέψουν αυτό το ερείπιο σε διαμέρισμα, απ’ το 2007, όταν μετακόμισαν εδώ. Οι φίλοι δυσκολευτήκαν και για έναν άλλο λόγο: Απ’ τη μια ο Mark, εκδότης στο επάγγελμα, επιθυμούσε διακόσμηση με σχετικά μυστηριώδες ύφος. Απ’ την άλλη, ο Andrew, διακοσμητής, ήθελε να ακολουθήσουν πιο «έξω καρδιά» προσέγγιση. Η αυθόρμητη απόφασή τους να μην κάνουν καμιά απολύτως αλλαγή για δυο χρόνια αποδείχτηκε σοφή πρακτική, διότι στο μεταξύ έζησαν το σπίτι και μπορούσαν να καταλήξουν στις καλύτερες επιλογές.Πρώτα-πρώτα, το διαμέρισμα καθεαυτό υποδείκνυε ποιο στυλ θα του ταίριαζε περισσότερο. Κατά τον Andrew, «είναι βικτωριανό υποστατικό, άρα του πάει να είναι άνετο παρά να είναι αυστηρά συνδυασμένα τα πάντα. Πιστεύω πως πρέπει να σέβεσαι την ιστορικότητα ενός κτηρίου και να μην προσπαθείς να το κάνεις αγνώριστο». Οι δυο τους άρχισαν να ψάχνουν διάφορα καταστήματα για να βρουν ιδανικά έπιπλα, όταν η απάντηση ήρθε και για τους δυο: Καλύτερα να έδιναν εκλεπτυσμένο ύφος στο σπίτι, με στοιχεία από τις προσωπικότητές τους, παρά να ακολουθήσουν συγκεκριμένη γραμμή. «Τελικά, απέκτησε πολύ αντρική αίσθηση το σπίτι», λέει ο Mark γελώντας και προσθέτει: «Μας εκφράζει απόλυτα». Το αποτέλεσμα είναι μια χαρούμενη σύνθεση από ζεστά φινιρίσματα και ενδιαφέροντα υφάσματα, που σε γενικές γραμμές είναι κυρίως μοντέρνα χωρίς να λείπουν όμως τα παραδοσιακά στοιχεία. Καλύτερο δείγμα αυτής της εικόνας αποτελεί η κουζίνα-τραπεζαρία/γραφείο, στο πίσω μέρος του σπιτιού. «Στην κουζίνα και το καθιστικό δεν έμπαινε καθόλου φως. Όταν ήσουν εκεί, δεν είχες την παραμικρή ιδέα τι καιρό έκανε έξω», λέει ο Mark. Γκρέμισαν λοιπόν τους τοίχους, και σε ένα επίπεδο έσμιξαν ο κήπος με το υπόλοιπο διαμέρισμα. Για να ενισχυθεί η αίσθηση ότι ο μέσα κι ο έξω χώρος ήταν ενιαίοι, έβαλαν σ’ ένα τμήμα της οροφής της κουζίνας γυαλί, κάτι που επίσης έφερνε φως μέσα. Όπως μας εξηγεί ο Andrew, «η ιδέα ήταν να μπορείς να ανοίξεις τις πόρτες του μπάνιου, να βλέπεις και ν’ ακούς τα πουλιά που κελαηδούν στον κήπο».Το γεγονός ότι οι χώροι ήταν τόσο άνετοι έδωσαν την ευκαιρία στον Andrew να εκπληρώσει πολλές από τις επιθυμίες του και να συνδυάσει παράξενες πινελιές με πιο κλασικές, κάτι που πέτυχε, βέβαια, μιας και τίποτα δεν μοιάζει ξεκάρφωτο. Παράλληλα, το άπλετο φως του ήλιου επέτρεψε στο ζεύγος να πειραματιστεί με έντονα χρώματα στους τοίχους χωρίς να φαίνεται μικρότερο ή πιο σκοτεινό το διαμέρισμα.

Ακίνητο Βικτωριανό διαμέρισμα και κήπο στο βόρειο Λονδίνο. Διαθέτει open-plan κουζίνα-τραπεζαρία/γραφείο, σαλόνι, μάστερ σουίτα με γκαρνταρόμπα, τουαλέτα και μπάνιο.


Tags: μινιμαλισμός, φινιρίσματα, οικίες

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)