ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ιστορίες κουζίνας με την Αθηνά Λοϊζίδου


Ο Ανδρέας Τέρλας συναντά τη φίλη και συνεργάτιδά του, Αθηνά Λοϊζίδου, για καφέ και κουβέντα. Κομψή, ευγενέστατη, πολυταξιδεμένη σοκάρει με τις γνώσεις της και το ταμπεραμέντο της. Η κουβέντα μαζί της είναι εύκολη, ευχάριστη, μαγική γιατί ξέρει να την οδηγεί εκεί που η ίδια θέλει. Ώριμη, σε πιάνει από το χέρι και σε οδηγεί στη ζωή της με αφοπλιστική ειλικρίνεια. 

Συνέντευξη στον Ανδρέα Τέρλα,  Επιμέλεια φωτογράφισης Ειρήνη Χριστοφόρου, Φωτογραφίες Νέαρχος Παναγιώτου, Make-up Μαρία Κλείτου Μαλλιά Charlie (Nanolab) Styling Έλενα Βαφέα

Παντελόνι, σακάκι, top και παπούτσια από Dolce & Gabbana

Πού βρίσκουμε την Αθηνά αυτή τη στιγμή ;
Μετά από τρία βιβλία, 15 collections και τώρα στην τηλεόραση με την εκπομπή κουζινομαχίες, νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα άλλο επίπεδο, σε έναν άλλο διαφορετικό χώρο όσον αφορά τη μαγειρική μου, φυσικά σκληρή δουλειά και στο σπίτι αλλά και στη δουλειά.

Άρα η Αθηνά δεν ξεφεύγει από την καθημερινότητα ως μητέρα και ως σύζυγος.
Perfect timing νομίζω. Τώρα βρίσκομαι σε μία φάση όπου ξοδεύω αρκετό χρόνο της καθημερινότητάς μου στα επαγγελματικά μου, αφού και τα παιδιά μεγάλωσαν αρκετά. Την ίδια στιγμή έχω ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα το ότι μπορώ ταυτόχρονα να είμαι και μητέρα και σύζυγος και επαγγελματίας, ένας σημαντικός λόγος είναι ότι δουλεύω στην κουζίνα μου, στον δικό μου προσωπικό χώρο, κοντά στα δικά μου άτομα και με το να γράφω συνταγές ή να δοκιμάζω νέα πράγματα, έχω την ευκαιρία συγχρόνως να ικανοποιώ όλους τους γύρω μου, ειδικά την οικογένεια ,αλλά και τους φίλους μου.

Ε, λοιπόν πώς τα καταφέρνεις όλα αυτά ;
Αν σκεφτούμε πως πρέπει να γράφω περίπου έναν μέσο όρο 20-25 συνταγές τον μήνα και να φωτογραφίζω μαζί σου, σημαίνει ότι αυτό έχει πολλή προετοιμασία και δουλειά, αρκετό διάβασμα και ερεύνα. Όπως ας πούμε, εάν έχω ασιατική κουζίνα, θα πρέπει να μελετήσω βιβλία, τον πολιτισμό μιας χώρας, ήθη και έθιμα, τα διάφορα μπαχαρικά και υλικά που χρησιμοποιούν για να βγουν οι σωστά όλες οι συνταγές. Όλα αυτά με μεγάλη αγάπη και πείσμα φυσικά.

Πάντως μαγειρεύεις με πολύ ενθουσιασμό.
Είναι γιατί λατρεύω το φαγητό. Από τις μεγάλες μου απολαύσεις. Αυτό δεν είναι κακό νομίζω, γιατί πιστεύω πως κάποιος που αγαπά το καλό φαγητό σημαίνει πως ξέρει να ζει, να απολαμβάνει τις αισθήσεις του, να ξέρει να τις χρησιμοποιεί σωστά, να βλέπει.

Άρα ένα γεύμα σημαίνει πολλά για σένα ;
Ναι έτσι ακριβώς. Δεν θα με δείτε ποτέ να τρώω κάτι που δεν μου αρέσει, επειδή απλά πεινάω. Το φαγητό μου πρέπει να με ικανοποιεί, για αυτό και πολλές φορές προτιμάω να καθίσω σπίτι και να ετοιμάσω αυτό που γουστάρω. Να φτιάξω κάτι που μου αρέσει, με τα δικά μου γούστα, έτσι όπως τα θέλω, πάντοτε βέβαια με μετρημένες τις θερμίδες για να ξέρω που βρίσκομαι.

Μαγειρεύεις υπέροχα, ευρωπαϊκά και πάνω από όλα υγιεινά.
Πάντα. Απλά δεν είμαι και σπαστικιά. Έχει φορές που θα φτιάξω brownies, παγωτά με φρέσκια κρέμα, μαρέγκες και θα κάτσω να τα απολαύω με τα παιδιά και τους φίλους μας, αλλά πάντα με μέτρο. Αν κάνω κατάχρηση τη μία μέρα, την άλλη θα είμαι πιο προσεκτική. Φυσικά μην σκεφτείτε πως τα γεύματα που φτιάχνω που είναι πιο χαμηλά σε θερμίδες ή αυτά που τρώω τις μέρες που προσέχω, ποτέ δεν είναι ανιαρά. Χρησιμοποιώ μπαχαρικά, πολλή φαντασία, κάνω τους δικούς μου συνδυασμούς που ταιριάζουν στις γεύσεις μου. Θα συνδυάσω τη γλυκάδα των φρούτων με κάτι ξινό, το οποίο είναι κάτι που με συναρπάζει.

Δημιουργικότητα και καθημερινότητα πάνε μαζί;
Κάθε μέρα θα «δημιουργήσω», θα μαγειρέψω κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο. Έτσι χρειάζομαι μία έμπνευση ή κάτι το οποίο θα μου τραβήξει την προσοχή και την περιέργεια ώστε να το ψάξω, να το ερευνήσω για να μου δώσει το αποτέλεσμα που εγώ γουστάρω. Είναι και ένας λόγος που τα πιάτα μου διαφέρουν από τα άλλα. Έμπνευση την οποία παίρνω από παντού. Είτε είναι ένα βιβλίο, ένα καλό κρασί ή ακόμη μία συνταγή που βρήκα από μια φίλη.

Φόρεμα από Versace

Περνάς πολύ χρόνο στην κουζίνα καθημερινά;
Στην κουζίνα μου, στον δικό μου χώρο περνώ τις πιο πολλές ώρες της ημέρας. Έχω μία κουζίνα αρκετά μικρή, κάποιος που δεν την είδε θα νομίζει πως έχω την πιο μεγάλη και επαγγελματική κουζίνα του κόσμου. Είναι φτιαγμένη στα μέτρα μου. Όλα είναι δίπλα μου. Το ψυγείο, ο φούρνος τα διάφορα αξεσουάρ, τα χρηστικά και μη σκεύη, τα μπαχαρικά μου, είναι όλα μαζεμένα για να μπορώ να δουλεύω γρήγορα, γιατί σε μία συγκεκριμένη στιγμή μπορώ να φτιάχνω τρία τέσσερα πράγματα ταυτόχρονα.

Ποια είναι τα κύρια υλικά της κουζίνας της Αθηνάς;
Δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι τα χόρτα. Είτε αυτά είναι μία σαλάτα είτε είναι βραστά. Μαρούλια, φριζέ, lollo rossο, ρύζι, πολλά μπαχαρικά – νομίζω, μπορεί να έχω πιο πολλά και από ένα σουπερμάρκετ – φρέσκα μυρωδικά, βασιλικός, δυόσμος, λεμόνια, ginger και φυσικά όλα, βιολογικά από τον κήπο μου. Ψάρια και κοτόπουλο που λατρεύουν τα παιδιά μου. Ένα πράγμα που δεν είναι απών είναι η σοκολάτα που τρελαινόμαστε για αυτή. Είναι μέρος της ζωής μας. Δεν έχει στιγμή της ημέρας που να μην έχουμε γλυκό στο σπίτι.

Με αυτά όλα που ακούω πώς καταφέρνεις να είσαι τόσο fit ;
Πιστεύω πως σε όλα πρέπει να κρατάμε μία ισορροπία ειδικά στις θερμίδες μας για να έχουμε το σωστό βάρος. Όχι για τους άλλους, αλλά για την καλή υγεία του σώματός μας. Δεν σημαίνει πως ένα γλυκό είναι πάντα παχυντικό. Για μένα η γυμναστική είναι πολύ σημαντικό μέρος της ζωής μου. Δεν κτυπιέμαι με τα βάρη στο γυμναστήριο, γιατί δεν μου αρέσουν, αλλά το hobby μου ήταν ανέκαθεν το τρέξιμο, το οποίο απολαμβάνω. Ψάχνω τα διάφορα events και μαραθώνιους και λαμβάνω μέρος. Είναι και αυτό τρόπος ζωής. Αν δεν γυμναστεί κάποιος ξέρουμε το αποτέλεσμα, όπως και αντίστροφα, αν τρως χωρίς μέτρο.

Πώς τρώει και τι ζητά ο Κύπριος; 
Ο Κύπριος παραδοσιακά λατρεύει τη δική μας κουζίνα. Τα σουβλάκια, τις σούβλες, το χαλούμι, τις πίτες και αυτό είναι καλό. Αυτή είναι η κουζίνα μας, τα δικά μας φαγητά, η κουλτούρα μας. Πέραν τούτου όμως, με τα τόσα πολλά υλικά που έρχονται καθημερινά στα χέρια μας, τις διάφορες υπεραγορές και τα εστιατόρια από κινέζικα μέχρι ιταλικά, fast-food chains και λιβανέζικα, ο Κύπριος έχει περισσότερες επιλογές. Ο κόσμος πλέον γνωρίζει και έχει μάθει τη διεθνή κουζίνα. Αυτό έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο, εξού και τόσα πολλά διαφορετικά εστιατόρια.

Πιστεύεις ότι έχουμε καλά και ποιοτικά εστιατόρια στο νησί;
Κοντεύουμε. Μάλλον προσπαθούμε. Ακόμη όμως υπάρχει πολύ δρόμος για να καλύψουμε. Κάτι όμως πάει λάθος. Αυτό που έχω παρατηρήσει από τα νέα εστιατόρια, είναι ότι στην αρχή κρατάνε όλα τα standards, από καλό service, φρέσκα υλικά, καλό φαγητό, όμορφη διακόσμηση, εξυπηρετικούς σερβιτόρους. Μετά όμως από λίγο καιρό κάπου χάνεται η μπάλα. Εκεί είναι όμως που χάνεται και η πελατεία. Αν δεν βάλεις όλη την ψυχή σου μέσα, τότε έχασες το παιχνίδι. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να δίνει ο ιδιοκτήτης σημασία στα φρέσκα και ποιοτικά υλικά. Δες στην Ελλάδα και η πιο χάλια ταβέρνα, σερβίρει το καλύτερο φαγητό.

Η lifestyle ζωή που κάνεις έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης της Αθηνάς;
Σίγουρα έχω την ευκαιρία και είμαι πολύ τυχερή σε αυτό το κομμάτι, να ταξιδεύω και να γνωρίζω διάφορες κουζίνες, διαφόρους λαούς και πολιτισμούς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Άλλο να τα διαβάζεις, άλλο να είσαι εκεί. Να γεύεσαι και να έχεις την εμπειρία από πρώτο χέρι. Πολύτιμο και ανεκτίμητο κομμάτι στη ζωή του ανθρώπου. Σίγουρα με έχει βοηθήσει αφάνταστα.

Ένα καλό γεύμα είναι τρόπος ζωής για σένα;
Ένα καλό γεύμα, ένα φαγητό σωστό είναι κάτι που έμαθα από τη μητέρα μου. Από τον καιρό που θυμάμαι το πιο απλό γεύμα της ήταν συναρπαστικό, θεσπέσιο. Ο τρόπος που στόλιζε το τραπέζι, η προσοχή στη λεπτομέρεια, όλα τα φαγητά ήταν μαγειρεμένα από την ίδια με πολλή αγάπη και φροντίδα, που αυτό νομίζω κάνει τη διαφορά σε ένα πιάτο. Και ειδικά πολύ υγιεινά. Ήταν τότε 25-30 χρονών στις αρχές της δεκαετίας του ’70, με πρότυπα όπως η Audrey Hepburn και η Jackie Kennedy, οι οποίες, όπως όλοι ξέρουμε, ήταν λεπτές, έτσι και η μαμά μου διατηρούταν λεπτή, ακολουθούσε τη μόδα, άψογα ντυμένη και περιποιημένη, πράγμα που ακολουθούμε με τις αδελφές μου και εμείς σήμερα.

Φόρεμα από Gucci

Εσύ Αθηνά, δεν κάνεις συμβιβασμούς απλά για τη μόδα, όπως κάνουν οι πλείστες Κύπριες;
Εγώ δεν συμβιβάζομαι και δεν πρόκειται να στερήσω στον εαυτό μου το φαγητό σε τέτοιο σημείο για να είμαι σκλάβος της μόδας. Λατρεύω και παρακολουθώ τη μόδα, μου αρέσει να ντύνομαι και να περιποιούμαι τον εαυτό μου και όταν αλλάζει η σεζόν ψάχνομαι, όπως όλες οι γυναίκες. Πάντα στα πλαίσια τα δικά μου, του χαρακτήρα μου και της ηλικίας μου.

Ο κόσμος μιλάει για την Αθηνά ως η Κύπρια Nigela Lawson;
H Nigela είναι τέλεια, τη λατρεύω. Δεν έχω καμία σχέση με τη Nigela, αφού η ίδια έχει πουλήσει εκατομμύρια βιβλία και έχει απήχηση σε όλο τον κόσμο. Εμείς ήμαστε εδώ, στην Κύπρο. Βρίσκω φυσικά πολλά κοινά με την Nigela. Δεν έχει σπουδάσει αυτό που κάνει, όπως και εγώ,. Έχω σπουδάσει οικονομικά. Αυτό που με κάνει να κατευθύνομαι προς τη μαγειρική είναι η αγάπη μου και η λατρεία μου για το φαγητό, όπως και εκείνη. Ακόμη εγώ δεν μαγειρεύω για εστιατόρια και επαγγελματίες και δεν πηγαίνω με τους παραδοσιακούς κανόνες μαγειρικής. Δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτό. Είναι όλα δημιουργία και άμα το αγαπάς το καταφέρνεις.

Ο κόσμος σε έχει μάθει από τις συνταγές του Livingetc. Τώρα προέκυψε και μία τηλεοπτική εκπομπή.
Με είχαν πλησιάσει και μου είχαν πει αν ενδιαφέρομαι να λάβω μέρος στις Κουζινομαχίες. Φυσικά η πρώτη μου αντίδραση ήταν αρνητική, γιατί δεν είμαι υπέρ των διαγωνισμών, ειδικά στη μαγειρική. Η μαγειρική είναι χαλάρωση και ξεκούραση για μένα. Δεν ήθελα να μπω σε μία κατάσταση «μαγειρικού» άγχος και εκνευρισμού. Αλλά, όταν μου εξήγησαν όλο το project και το σκεπτικό, δέχτηκα. Έμαθα και ποιοι θα λάμβαναν μέρος μαζί μου, άτομα χαρούμενα και επαγγελματίες, τότε το εξέλαβα ως μία νέα εμπειρία. Όλοι τους ξεχωριστοί, με διαφορετικές εμπειρίες, δεν σταματάμε να γελάμε. Κάναμε όλοι «κλικ» από την αρχή. Θα διαφωνήσω με αυτά που δεν γουστάρω. Όπως είπα και πριν, αν το πιάτο μου αρέσει οπτικά, είναι καλά μαγειρεμένο και μου αρέσει και γευστικά, θα συμφωνήσω.

Η Αθηνά σε αυτή τη φάση της ζωής της έχει εκπληρώσει τους στόχους της;
Σε μεγάλο βαθμό ναι. Μου δίνει τόση πολλή χαρά και ικανοποίηση αυτό που κάνω. Την ίδια ώρα νιώθω πως είμαι κοντά στην οικογένειά μου και τους προσφέρω πολλά, άρα πιστεύω πως πέτυχα και ως επαγγελματίας και ως σύζυγος. Να ευγνωμονούμε τον Θεό, να έχουμε πάντα υγεία και να είμαστε καλά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Σε ευχαριστώ Αθηνά.


Tags: Συνεντεύξεις, Αθηνά Λοιζίδου

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)