ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ summer dress με εσπαντρίγιες και κορδέλα
 

Στέλλα Κυριακίδου: «Πολύ πιο σημαντική η πρόληψη»

H Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε το παρών της στο Green Agenda Cyprus Summit, μιλώντας για την κλιματική αλλαγή και πώς επηρεάζει την υγεία.

Μαρία Σάββα

Στο πλαίσιο του πρώτου Green Agenda Cyprus Summit που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μάιου, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, έκανε μια ομιλία εξηγώντας μεταξύ άλλων πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει, εκτός από το περιβάλλον, τη σωματική αλλά και τη ψυχική μας υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σκοπός του “Green Agenda Cyprus Summit” είναι η στήριξη της προσπάθειας για Πράσινη Μετάβαση της Κύπρου, με στόχο να καταστεί η χώρα μας παράδειγμα οικολογικού τρόπου ζωής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και συζήτησαν οι ηγέτες της επιχειρηματικής κοινωνίας της χώρας, ενώ παρουσίασαν, με στόχο να εμπνεύσουν τους παρευρισκόμενους, κορυφαίοι ομιλητές από τη διεθνή σκηνή.

Κλιματική αλλαγή και υγεία

Η Στέλλα Κυριακίδου εξηγώντας λοιπόν για το πώς η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον αλλά και την υγεία, ανέφερε: «Η έκθεση στη ζέστη προκαλεί μια ολόκληρη σειρά δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του θερμικού στρες, της αφυδάτωσης, των διαταραχών του ύπνου, της υπέρτασης, του ψυχικού στρες, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία της, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ότι μεταξύ 2030 και 2050, η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει 250.000 περισσότερους θανάτους παγκοσμίως ετησίως. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί τον πρόωρο θάνατο 300.000 ανθρώπων κάθε χρόνο μόνο στην Ένωσή μας.

«Η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε δει τοπία να αλλάζουν δραστικά τα τελευταία χρόνια επηρεασμένα από την ξηρασία», τόνισε η Επίτροπος.

Εξάλλου, σε σχέση με τους τρόπους που υπάρχουν για να λυθούν αυτά τα προβλήματα η κυρία Κυριακίδου ανέφερε: «Πρέπει να κάνουμε τα συστήματα υγείας μας πιο βιώσιμα για να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή, καθώς ο τομέας της υγείας είναι ένας από τους πιο ρυπογόνους τομείς, υπεύθυνος για περισσότερο από το 5% των καθαρών παγκόσμιων εκπομπών. Ουσιαστικά, τα συστήματα υγείας πρέπει να μειώσουν παράλληλα το αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα θα διαχειρίζονται την αυξανόμενη ζήτηση για υγειονομική περίθαλψη».

Σύμφωνα με την ίδια όμως είναι πιο σημαντικό να βρούμε τρόπους πρόληψης στις προκλήσεις που υπάρχουν στον χώρο υγείας. «Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην πρόληψη ασθενειών, μετατοπίζοντας περισσότερη δραστηριότητα σε χώρους πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κάνοντας μεγαλύτερη χρήση της τηλεϊατρικής».

«Η πρόληψη είναι πάντα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα της υγείας. Είναι πολύ πιο ελκυστικό να ανοίγεις μια νέα νοσοκομειακή εγκατάσταση παρά να επενδύεις ​​στην πρόληψη, της οποίας τα πραγματικά αποτελέσματα θα δούμε πολλά χρόνια αργότερα. Αλλά τελικά, είναι αυτό που χρειαζόμαστε στην υγειονομική περίθαλψη», συμπλήρωσε.

«One Health»: Ο μελλοντικός τρόπος προσέγγισης

Στην συνέχεια της ομιλίας της η ίδια ανέφερε πως η συντριπτική πλειονότητα των τρεχουσών και των αναδυόμενων μεταδοτικών ανθρώπινων ασθενειών προέρχεται από δεξαμενές ζώων. Η κλιματική αλλαγή και η απώλεια φυσικών οικοτόπων επιδεινώνουν αυτές τις διαρροές από τα ζώα στους ανθρώπους.

«Αυτοί οι στενοί δεσμοί σημαίνουν ότι χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλες τις πολιτικές. Αυτό είναι αυτό που τώρα είναι γνωστό ως One Health», τόνισε.

Μιλώντας για το One Health και τι ακριβώς είναι η ίδια είπε χαρακτηριστικά: «Το One Health πρέπει να αποτελεί μέρος όλων των πολιτικών μας για την υγεία. Πρόκειται για την προστασία της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και του κοινού τους περιβάλλοντος, ενσωματώνοντας αυτά τα πεδία, αντί να τα αντιμετωπίζουμε χωριστά. Το One Health δεν είναι μια νέα έννοια, αλλά οι πρόσφατες κρίσεις το έχουν βάλει στο προσκήνιο. Πιάνει παγκόσμια και έχει πλέον οριστεί νομικά και διεθνώς, γεγονός που του δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα».

Τελειώνοντας την ομιλία της η ίδια ανέφερε πως ναι θα είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή το One Health καθώς σημαίνει αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε τη χάραξη πολιτικής, την έρευνα, τη χρηματοδότηση και τις εργασιακές πρακτικές σε όλους τους τομείς και τους κλάδους. Αλλά, είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αλληλένδετες προκλήσεις.

Who is who

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Δεκέμβριο του 2019 η Στέλλα Κυριακίδη έγινε η Ευρωπαϊκή Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων. Στον τομέα της υγείας, ηγείται των εργασιών της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, για να βοηθήσει στη βελτίωση της πρόληψης και φροντίδας του καρκίνου και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη μιας νέας φαρμακευτικής στρατηγικής για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη έχει αρκετά οικονομικά φάρμακα για να καλύψει τις ανάγκες της.

Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται επίσης η υποστήριξη των κρατών μελών στη βελτίωση της ποιότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας για την προώθηση της ανταλλαγής δεδομένων υγείας και την υποστήριξη της έρευνας. Είναι επίσης υπεύθυνη για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Ενιαία Υγεία κατά της μικροβιακής αντοχής και εργάζεται για μια παγκόσμια συμφωνία για τα αντιμικροβιακά.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Το party για τα 25 χρόνια must

Το party για τα 25 χρόνια must

25 χρόνια μετά, το must συνεχίζει να χαράζει δρόμους στη lifestyle πλευρά της δημοσιογραφίας, ...
newsroom must
 |  NEWS