ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ summer dress με εσπαντρίγιες και κορδέλα
 

Πόσο θα αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής έως το 2050;

Οι άντρες αναμένεται να ζουν 4,9 χρόνια περισσότερα ενώ οι γυναίκες 4,2 χρόνια περισσότερα.

Μαρία Καραμάνου

Αναμένεται ότι το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες έως το 2050, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη δημοσιευμένη στο περιοδικό «The Lancet». Αυτή η αύξηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη στις χώρες όπου το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο, προσφέροντας στη συνολική σύγκλιση του προσδόκιμου ζωής σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές.

Αυτή η τάση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα δημόσιας υγείας που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία και έχουν βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης από καρδιαγγειακά νοσήματα, Covid-19 και άλλες μεταδοτικές ασθένειες. Επιπλέον, ενδυναμώνεται η ευαισθητοποίηση και η προσπάθεια για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, περιλαμβάνοντας ισορροπημένη διατροφή, σωματική άσκηση και την αποφυγή κακών συνηθειών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η πρόβλεψη υπογραμμίζει τη σημασία της υγιεινής ζωής και της πρόληψης για την αύξηση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στη μακροζωία και στην αποφυγή ασθενειών.

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά από το 2024 έως το 2050, με τις προβλέψεις να δείχνουν αύξηση από 73,6 έτη σε 78,1 έτη. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το προσδόκιμο υγιούς ζωής, που αναμένεται να αυξηθεί από 64,8 έτη σε 67,4 έτη το 2050.

Η έκθεση επισημαίνει τη σημαντική μετάβαση στην επιβάρυνση από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο διαβήτης. Οι παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η μη βέλτιστη διατροφή αναμένεται να συνεχίσουν να επιδρούν στην υγεία του πληθυσμού.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet» αναδεικνύει την ανησυχητική τάση αύξησης του συνολικού αριθμού των χαμένων ετών λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου (DALY), που αποδίδονται σε μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2000.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πιθανά σενάρια παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την έκθεση σε βασικούς παράγοντες κινδύνου. Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, οι προβλεπόμενες επιπτώσεις είναι ενθαρρυντικές, με το σενάριο βελτιωμένων κινδύνων που συσχετίζονται με παράγοντες συμπεριφοράς και τρόπου ζωής να προβλέπει μείωση κατά 13,3% των χαμένων χρόνων λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου έως το 2050, σε σύγκριση με το σενάριο αναφοράς.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Το party για τα 25 χρόνια must

Το party για τα 25 χρόνια must

25 χρόνια μετά, το must συνεχίζει να χαράζει δρόμους στη lifestyle πλευρά της δημοσιογραφίας, ...
newsroom must
 |  NEWS