ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Ριγέ jumpsuit, κοντομάνικο μπλουζάκι και loafers
 

Η ιστορία του Met Gala

Το δημοφιλές fashion event δεν ήταν πάντα μία βραδιά με εντυπωσιακές εμφανίσεις.

Μαρία Καραμάνου

Το Met Gala, το ετήσιο αποκορύφωμα της μόδας, έχει εξελιχθεί από ένα απλό δείπνο με φιλανθρωπικό σκοπό σε ένα εμβληματικό γεγονός που σφραγίζει την pop κουλτούρα. Σήμερα, το Met Gala θεωρείται όχι μόνο ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά events στον χώρο της μόδας, αλλά και ένας χώρος όπου οι διασημότητες από όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από τις πιο φαντασμαγορικές και ενίοτε εκκεντρικές εμφανίσεις τους.

Καθώς το Met Gala έχει γίνει ένας σταθμός για τον κόσμο της μόδας, το κόκκινο χαλί της εκδήλωσης μεταμορφώνεται κάθε χρόνο σε μια παρέλαση haute couture δημιουργιών, όπου οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται σε ένα ανεπίσημο παιχνίδι δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας. Ακόμη και όταν ο καθορισμένος κώδικας της βραδιάς δεν υποδηλώνει αναγκαστικά το camp, οι δημιουργίες που παρουσιάζονται συχνά δοκιμάζουν τα όρια του συμβατικού και του παραδοσιακού.

Το Met Gala, γνωστό και ως το πιο λαμπερό βράδυ της μόδας, ξεκίνησε την πορεία του το 1948, οφείλοντας την ύπαρξή του στην Eleonor Lambert, μία κορυφαία φιγούρα στον χώρο των δημοσίων σχέσεων της αμερικανικής μόδας. Η Lambert είναι εκείνη που εισήγαγε το gala ως φιλανθρωπικό δείπνο με την επωνυμία «το πάρτι της χρονιάς», με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων για το Costume Institute του Metropolitan Museum of Art. Αυτή η βραδιά επιπλέον σήμαινε την έναρξη της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου, συμβάλλοντας στην προβολή και ανάδειξη της μόδας ως μορφής τέχνης.

Ο ρόλος της Lambert στην προώθηση της αμερικανικής μόδας δεν σταμάτησε εκεί. Το 1962, ίδρυσε το Συμβούλιο των Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής (CFDA), και πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης. Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, η Lambert έθεσε τις βάσεις για τη μετεξέλιξη της αμερικανικής μόδας σε παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ το Met Gala μετατράπηκε σταδιακά σε έναν θεσμό που συνδυάζει τη φιλανθρωπία με την υψηλή αισθητική και το δημιουργικό θέαμα.

Το Met Gala, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και θεαματικά γεγονότα στον κόσμο της μόδας, ξεκίνησε την ιστορία του τον Δεκέμβριο του 1948 ως ένα φιλανθρωπικό δείπνο με εισιτήριο εισόδου τα 50 δολάρια, μια τιμή που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα. Την εποχή εκείνη, οι τόποι διεξαγωγής του ήταν κορυφαίες δεξιωτικές αίθουσες, όπως το ξενοδοχείο Waldorf Astoria και ο Rainbow Room στην κορυφή του 30 Rockefeller Plaza, αντικατοπτρίζοντας τη λάμψη και την πολυτέλεια που συνδέονται με το event. Στα πρώτα χρόνια του, το gala προσέλκυε κυρίως μέλη της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης και εκπροσώπους της βιομηχανίας της μόδας, δημιουργώντας έναν αποκλειστικό κύκλο συμμετεχόντων που είχαν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του Costume Institute του Metropolitan Museum of Art. 

Σύμφωνα με το Forbes, το gala έχει συγκεντρώσει για το Metropolitan Museum of Art's Costume Institute περισσότερα από 175 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το τον κυριότερο χρηματοδότη του ιδρύματος. Τη βραδιά του 2019, η συγκέντρωση εισφορών έφτασε σε ρεκόρ, με τα 15 εκατομμύρια δολάρια να αποτελούν το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ποσό συνεισφοράς μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Η μετάβαση του Met Gala σε μία πιο λαμπερή και glamorous εκδήλωση οφείλεται στην επιρροή της Diana Vreeland, που ανέλαβε ως σύμβουλος του Costume Institute μετά την απόλυσή της από την Vogue. Η Vreeland, ένα εμβληματικό πρόσωπο στον χώρο της μόδας, παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον θάνατό της το 1989. Ήταν εκείνη που μεταμόρφωσε το gala σε μια grand fête, ενώ κατάφερε να συνδυάσει τον κόσμο της μόδας με εκείνον της τέχνης και της διασκέδασης. Το Met Gala έγινε το σημείο συνάντησης μεγάλων αστέρων της εποχής, όπως η Elizabeth Taylor, Diana Ross, Elton John, Cher, Andy Warhol, Liza Minnelli, Halston, Bianca Jagger και Jackie Kennedy Onassis, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή συνδυασμό μόδας, τέχνης και λάμψης που διατηρείται έντονος μέχρι σήμερα.

Η Diana Vreeland, ως σύμβουλος του Costume Institute, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή του Met Gala σε μία πιο εντυπωσιακή και θεματική βραδιά. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, το Gala μεταφέρθηκε στους χώρους του Metropolitan Museum of Art, και για πρώτη φορά έγινε η προσθήκη θεματικού dress code, μετατρέποντας την εκδήλωση σε μια βραδιά που όχι μόνο γιορτάζει τη μόδα αλλά και σχολιάζει την τέχνη μέσα από αυτήν. Το πρώτο θεματικό Met Gala διοργανώθηκε το 1973 με τίτλο «The World of Balenciaga», επικεντρώνοντας στην κληρονομιά του διάσημου Ισπανού σχεδιαστή. 

Η εκθετική άνοδος στο κόστος συμμετοχής στο Met Gala είναι ένας δείκτης της αυξανόμενης εμβέλειας και δημοφιλίας του συγκεκριμένου event. Από ένα απλό εισιτήριο των 50 δολαρίων κατά την ίδρυσή του το 1948, η τιμή για ένα άτομο έχει φτάσει σήμερα τα 30.000 δολάρια. Αυτή η τιμή ήταν αποτέλεσμα σταδιακών αυξήσεων κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, όπου η τιμή διατήρηθηκε κάτω από τα 1.000 δολάρια μέχρι τα τέλη των 80s, ανέβηκε στα 2.800 δολάρια το 1998 και έφτασε τα 3.500 δολάρια το 2001.

Το κόστος συμμετοχής δεν αντικατοπτρίζει μόνο την πολυτέλεια της εκδήλωσης αλλά και την αποκλειστικότητα της, καθώς η παρουσία και η συμμετοχή στο Met Gala υπόκειται στην έγκριση της Anna Wintour, της αρχισυντάκτριας της Vogue. Το 2016, η τιμή του εισιτηρίου ανέβηκε στα 25.000 δολάρια για τον κάθε καλεσμένο, ενώ η τιμή για ένα τραπέζι 10 ατόμων μπορούσε να φτάσει τα 250.000 δολάρια. 

Το Met Gala, αν και είναι μια εκδήλωση όπου η λάμψη και η πολυτέλεια κυριαρχούν, έχει επίσης αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τις αναρτήσεις στα social media. Από τη στιγμή που οι προσκεκλημένοι περνούν το κατώφλι του Metropolitan Museum of Art, το ανέβασμα φωτογραφιών ή βίντεο στα social media είναι αυστηρά απαγορευμένο, μια πολιτική που στοχεύει στη διατήρηση της αποκλειστικότητας και του μυστηρίου του event.

Παρά τις περιοριστικές αυτές οδηγίες, πολλοί διάσημοι έχουν βρει δημιουργικούς τρόπους να καταγράφουν και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τη βραδιά, και μάλιστα σε ένα απρόσμενο μέρος: τις τουαλέτες του μουσείου. Αυτός ο χώρος, που κάποτε χρησιμοποιούνταν από σχεδιαστές, μοντέλα και καλεσμένους για καπνίσματα πριν την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους, έχει μετατραπεί σε ένα κρυφό μέρος για τη λήψη selfies και άλλων φωτογραφικών στιγμιοτύπων. Μέσα από αυτές τις κρυφές λήψεις, οι celebrities παρακάμπτουν τους κανόνες, διατηρώντας τη δυναμική και την απρόβλεπτη φύση της εκδήλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
met gala  |  μόδα  |  στυλ  |  τάσεις  |  fashion  |  style  |  trends  |  ιστορία met gala  |  κόκκινο χαλί  |  νέα  |  news  |  εκδήλωση  |  gala  | 

FASHION NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X