Διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και οι περισσότεροι αποφασίσαμε έστω και για λίγο να νηστέψουμε. Και ενώ με ευκολία μπορούμε να πούμε όχι στο κρέας, όταν φτάνουμε στο κεφάλαιο γλυκά, δυσκολευόμαστε λίγο περισσότερο! Φυσικά, υπάρχουν άπειρα νηστίσιμα κέικ τα οποία αποτελούν η ιδανική λύση για όσους νηστεύουν και δεν θέλουν να στερηθούν την απόλαυσή τους και εμείς, σας παρουσιάζουμε τρεις συνταγές που σίγουρα θα σας ανεβάσουν την διάθεση.
Εύκολο και νηστίσιμο κέικ καρότου
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος Ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 50΄
275 θερμίδες ανά 100 γρ.
ΥΛΙΚΑ:
Για ένα ταψί:
Θα χρειαστούμε ένα μέτριο μακρόστενο ταψί για κέικ τη βάση του οποίου στρώνουμε με λαδόχαρτο.
100 ml ηλιέλαιο
50 γρ. καφέ ζάχαρη
70 γρ. λευκή ζάχαρη
50 ml κονιάκ
220 ml ζεστό νερό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι κανέλα
250 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
150 γρ. τριμμένο καρότο
50 γρ. σταφίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
2.Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, τα δυο είδη ζάχαρης, το κονιάκ, το ζεστό νερό, το αλάτι, την κανέλα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι τα υλικά μας να ενωθούν. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα, με ένα κουτάλι, το καρότο και τις σταφίδες.
3.Αδειάζουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και ψήνουμε το κέικ για 50 λεπτά περίπου ή ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν αυτό βγει καθαρό το κέικ είναι έτοιμο.
4.Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς και το βγάζουμε απ’ το ταψί για να σερβίρουμε.
Νηστίσιμο κέικ με σοκολάτα και καφέ
Θα χρειαστούμε ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί, τη βάση του οποίου πρέπει να στρώσουμε με λαδόχαρτο.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 50΄
370 θερμίδες ανά 100 γρ.
ΥΛΙΚΑ
280 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής Θρίαμβος
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
250 γρ. ζάχαρη
80 γρ. κακάο
1 κουταλάκι αλάτι
250 γρ. νερό στο οποίο διαλύουμε 2 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ
150 γρ. ηλιέλαιο
2 κουταλάκια βανίλια
70 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα μαύρη κομμένη σε μικρά κομματάκια
80 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
2. Στο μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το κακάο, το αλάτι, το νερό με τον καφέ, το ηλιέλαιο και τη βανίλια. Κτυπάμε μέχρι τα υλικά μας να ενωθούν και ανακατεύουμε μέσα με ένα κουτάλι τα κομματάκια σοκολάτας και τα αμύγδαλα.
3. Μεταφέρουμε το μίγμα στο ταψί μας και βάζουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε για 50 λεπτά.
4. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και αφαιρούμε απ’ το ταψί για να σερβίρουμε.
Νηστίσιμο κέικ λεμόνι με καρύδια
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος Ετοιμασίας: 10΄
Χρόνος Ψησίματος: 40΄
370 θερμίδες ανά 100 γρ.
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. ζάχαρη
480 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 ml ελαιόλαδο
180 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
200 ml νερό
2 κουταλάκια ξύσμα φλούδας λεμονιού
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια κανέλα αλεσμένη CAPTAINS
1/2 κουταλάκι αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι αλεσμένα γαρύφαλλα
150 γρ. σταφίδες
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
1. Στρώνουμε τη βάση ενός στρογγυλού ταψιού 23 εκ. με λαδόχαρτο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
2. Στο μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το νερό, το ξύσμα λεμονιού, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τα γαρύφαλλα. Χτυπάμε για δύο λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα στο μίγμα
με ένα κουτάλι τις σταφίδες και τα καρύδια.
3. Αδειάζουμε το μίγμα στο έτοιμο ταψί και ψήνουμε για σαράντα λεπτά. Το κέικ είναι ψημένο όταν βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και αυτό βγει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν να το βγάλουμε από το ταψί.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο athenarecipes.com